NOVINARI U DOBA KORONE

VIDEO: POGLED IZA KAMERA 'Ni privatno se ne družimo, totalno smo odvojeni jedni od drugih. Nismo poludjeli, dobro, možda malo ipak jesmo!'

 
 Screenshot / RTL

Pandemija koronavirusa utjecala je na sva zanimanja, pogodila sve djelatnosti - pa tako i medijsku. I u novinarskom poslu sve se promijenilo - na terenu, ali i izvan njega. Zato vam je RTL odlučio pokazati kako iza kulisa izgleda stvaranje jedne njihove informativne emisije u doba distance među ljudima.

- Rade dva tima, crveni i crni, po tri dana i uputa je da se ni privatno ne družimo uživo, dakle totalno smo odvojeni jedni od drugih. Sad je točno dva tjedna i od potresa, kad smo isproducirali dva i pol sata izvanrednih vijesti. Odmah sam shvatio, nema toga što ne možemo napraviti u ovim uvjetima - kaže urednik Petar Panjkota.

Uvjeti su, jasno, potpuno drukčiji - ali radni dan počinje jednako kao i prije: zajedničkim redakcijskim kolegijem, a promjene koje je donijela pandemija koronavirusa jasno su vidljive.

- Za nas novinare to je izuzetno uzbudljivo vrijeme jer je posla više nego ikad i posao je odgovorniji nego ikad i vijesti su važnije nego ikad i nikad ih nije bilo teže proizvoditi - rekao je urednik RTL-a Danas Borna Keserović.

Snimanja se poprilično razlikuju - dnevna obraćanja Nacionalnog stožera su u - garaži, a između Stožera i novinara je pleksiglas. A to je samo dio... Na prvom je mjestu, naravno, zaštita.

- I prije terena i nakon snimanja, rukavice, maska, to je nekakav minimum nas kao novinara. Poruka koju šaljemo gledateljima jest: pazimo na sebe, ali i na druge - ističe Damira Gregoret.

Promijenio se i način na koji svakodnevno rade i snimatelji. U Štamparov laboratorij, u kojem se testiraju uzorci za koronavirus, ulaze samo oni najhrabriji.

- Na sve ljude se apelira da ostanu doma, onda oni doma gledaju televiziju, vijesti, a eto, postoje ljudi koje te vijesti moraju i napraviti. To smo mi - kaže RTL-ov snimatelj Siniša Pašić.

Neki, zbog drastičnih vremena koja zazivaju drastične mjere, snimanjima pristupaju pomoću raznoraznih tehnoloških alata. No karantena i odsječenost od ostatka redakcije učinili su svoje...

- Nismo poludjeli, dobro, možda malo jesmo, ipak! Mama, oprosti ako sam te osramotio na televiziji. Dogodile su se neke nove stvari, 'sportaši' su naučili raskadrirati, snimati vijest o tome da Bernie Ecclestone u 90-oj godini očekuje četvrto dijete, to nikad ne bi bilo u vijestima, a sad mi se to učinilo kao svjetlo na kraju tunela - ispričao je voditelj i reporter Marko Vargek.

Radni dan privodi se kraju u režiji, gdje su posljednje pripreme za početak RTL-a Danas. "Nema tu prevelike razlike, samo nam je lakše dolaziti na posao jer nemamo problema s parkingom", kaže kroz smijeh realizator Damir Debelić.

I na kraju, sama emisija - za potpuni doživljaj, pogledajte video!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 12:09