S ALBUMA 'MEANDRI'

VIDEO: PUTOKAZI PREDSTAVILI SINGL 'IMAM NEKOG KOGA NEMAM' Savršeno se uklapa u simboličku poveznicu oštrih skretanja na ubrzanom tijeku životne rijeke

 
Putokazi
 PROMO

Nakon inspirativnog singla "TanTanatos" Putokazi predstavljaju i drugi singl s novog, četrnaestog albuma "Meandri". Riječ je o pjesmi "Imam nekog koga nemam" u kojoj se govori o intimnom poniranju u srž spoznaje koja ne zaobilazi nikoga od nas. Ne postoji nitko tko nije nekoga "izgubio", bilo u fizičkom ili emocionalnom smislu - ističu Putokazi. I svatko se drugačije nosi s tim gubicima. Netko se utapa u vlastitim suzama, "hraneći" se svojom boli kao utjehom pred sveopćom prazninom, drugi "isušenih očiju" bol uranjaju u unutarnji svijet utihnut šutnjom. Stoga se i druga tema s novog albuma uklapa u simboličku poveznicu oštrih skretanja na ubrzanom tijeku životne rijeke.

- Svi smo uronjeni u 'veliku vodu' u pokretu, koja 'meandrira' životnim zavojima na kojima protječemo 'puneći' vrijeme naše fizičke pojavnosti - kaže o pjesmi autorica Miranda Đaković. Pjesma se predstavlja javnosti i spotom čija je autorica umjetnica Gea Rajić, uz mentorstvo Sanjina Stanića. U videu koji je sniman na lokacijama središnje Istre u doba pandemije koronavirusa glumila je Antonela Brenko.

Legendarni riječki Putokazi ove godine slave punih trideset i šest godina postojanja novim albumom "Meandri". Iz albuma u album, iz generacije u generaciju, kroz više od 400 pjevača, Putokazi hrabro istražuju, promišljaju glazbu izvan okvira i s prepoznatljivim osmijehom čuvaju ono na što se danas rijetko nailazi - predanost ideji i pristup izbrušen do savršenstva.

- Odlučili smo zagrebati najdublje. Dosljedni sebi, uronili smo u novi projekt od početka do smrti. Skladbe u 'Meandrima' Putokaza putovanja su koja izmjenuju tijek, korita Rječine, oštro i krivudavo s promjenama pravca, ali uvijek s konačnim ciljem. Konačnim poput smrti, koja je uvijek na koncu novog početka. Vrijeme je za krik. Za potragu za izgubljenim nama samima. Za ljubavlju, suradnjom, dobrim i svjetlom. Samo, kako ponovno spoznati vrline toplog sunca i života? Ako nisi upoznao tamu, nećeš znati cijeniti svjetlost. Ako ne poštuješ tugu i smrt, nećeš znati poštovati život - kažu o novom projektu Putokazi, koji su obilježili generacije i generacije glazbenika Rijeke. Ovaj svojevrsni rasadnik talenata široj javnosti je najpoznatiji po prvom hrvatskom sudjelovanju na Eurosongu. Tad su, 1993. godine pjesmom “Don't ever cry” predstavljali Hrvatsku, a na tom natjecanju još su jednom konkurirali za naslov najbolje pjesme Eurovizije i to 1997. pjesmom “Probudi me” u izvođenju ENI, kvarteta oformljenog iz Putokaza.

- I na fenomen Eurosonga, kao i sve ostale zašećerene vrhunce u životu, možemo gledati iz dva kuta. Eurosong je najveća globalna glazbena manifestacija i ponosni smo što smo prvi predstavljali hrvatsku domovinu. Emocije tijekom prvog nastupa koji se događao u vrijeme domovinskog rata bile su posebne i duboke za svakoga od nas. Ponos što predstavljamo malu, nepravdom ranjenu zemlju, bio je sasvim oprečan paradi naglašenog i bezsvrsishodnog kiča.

Sve je u ovom našem globalnom društvu programirano pa je tako kratkotrajna i kolektivna empatija koju možeš imati. A izvorna ideja, ona umjetnička, kojoj smo vjerni već 36 godina, vodi nas u nova traženja. Iako oduvijek na istome putu, svaki naš izlaz pred one koji nas razumiju nova je prilika za preispitivanje vlastitosti. Tako je i posljednji, 14. album novo suočavanje s ogledalom.

U karijeri dugoj skoro četiri desetljeća Putokazi su dobili i tri Porina, napravili dvije glazbene predstave te osvojili dvije nagrade grada Rijeke.

Autorica svih pjesama novog albuma je Miranda Đaković, koja je i glazbena producentica, a uz nju na albumu se kao producenti i glazbeni aranžeri potpisuju i Zoran Majstorović te Iztok Turk, dok je vokalne aranžmane radila također Miranda Đaković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 07:55