SMRT MARTINA SAGNERA

ZA 'DUDEKOM' SE TUGUJE I U SLOVENIJI: 'Publika ovdje ga je obožavala, jednom su mu na nastup donijeli i živu kokoš, njegovu 'čučicu'

 
 Marko Miščević / CROPIX

Poznati slovenski humorist Vinko Šimek, umjetničkog pseudonima "Šraufciger", dirljivim se riječima na Facebooku u utorak oprostio od Martina Sagnera s kojim ga je, uz zajedničke i odlično posjećene nastupe po "deželi", vezivalo i dugogodišnje prijateljstvo, a Sagner je bio i vjenčani kum njegovu sinu.

- Danas sam žalostan jer sam zauvijek izgubio dragoga prijatelja. Dragi Martin, više od 40 godina smo bili iskreni prijatelji, zajedno nastupali, stvarali, smijali se i rušili rekorde u rasprodanim dvoranama, gdje su te Slovenci smatrali svojim - napisao je Šimek uz izraze sućuti Sagnerovoj obitelji.

Simbolična veza dva naroda

- Dudeka je slovenska publika obožavala i voljela, ljudi su mu na nastupe nosili darove, jednom je čak dobio živu kokoš, svoju 'čučicu' iz serije Gruntovčani, uživali su kad si im govorio ili zasvirao na violini", napisao je popularni 'Šraufciger', koji je znao nastupati i s pokojnom Nelom Eržišnik.

U Sloveniji vrlo popularni Šimek navodi da je sa Sagnerom u studijima snimio mnogo pjesama i objavio jednu kasetu. Nastupili su skupa i prije par godina na HTV-u, a zadnji put su pozornicu dijelili prije tri godine na Ptujskom festivalu, na izboru za "narodnu" melodiju desetljeća.

Martin i ja pobijedili smo s pjesmom "Mi smo mejaši, mi smo pajdaši", njemu tako dragom pjesmom koja simbolično povezuje dva naroda i naše prijateljstvo, napisao je Šimek u oproštaju od Sagnera na društvenoj mreži te priložio nekoliko video snimaka s njihovih nastupa.

Hrvatske humorističke serije Gruntovčani i Mejaši, u kojima je Sagner glumio Dudeka, bile su vrlo popularne u Sloveniji, a reprizirane su više puta i nakon državnog osamostaljenja, s time da su imale rijedak privilegij da se emitiraju bez titlova s prijevodom jer Slovenci podravsku kajkavštinu odlično razumiju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 19:50