ROCK INSTITUCIJA

ZABRANJENO PUŠENJE SLAVI 35 GODINA OD KULTNOG PRVIJENCA Sarajevski bend priprema velike koncerte u Zagrebu i Splitu

Zabranjeno pušenje
 Božidar Vukičević / CROPIX

U godini kada se obilježava 35 godina od kultnog albuma prvijenca “Das ist Walter”, dugovječna rock institucija Zabranjeno pušenje najavljuje za 19. listopada veliki koncert u zagrebačkom Domu sportova. Veliki koncert na Gripama u Splitu održat će se dan ranije.

Debitantsko izdanje “Das ist Walter” iz 1984. Zabranjeno pušenje je instant vinulo u zvijezde. Album je naziv dobio po filmu “Valter brani Sarajevo”, a uvodna pjesma upravo je tema iz istoimenog filma. U početku izdan u maloj tiraži, na kraju je prodan u rekordnih 100.000 primjeraka, što je premašilo očekivanja početne tiraže za čak 30 puta. Iste godine bend kreće na turneju od 60 koncerata po najvećim dvoranama u nekadašnjoj Jugoslaviji te ubrzo postaju najveća rock atrakcija.

U suradnji s mladim sarajevskim glumcima, članovi grupe u tom su periodu pokrenuli popularan humoristički show Top lista nadrealista iz kojeg se paralelno razvijao artistički, urbani pokret nazvan Novi primitivizam. Bendove koji su djelovali u njemu krasila je istančana autoironija na jakom sarajevskom slengu te britko seciranje tadašnjeg socijalističkog društva i banalne svakodnevice često kroz umjetničku formu malih priča.

Prvijenac kao povod za veliki zagrebački koncert još jednom će podsjetiti zašto je Zabranjeno pušenje jedan od omiljenih rock bendova te koliko je upravo taj album i značaj Waltera kao heroja Sarajeva bio ključan za sazrijevanje mnogih generacija, kako intelektualno, tako i glazbeno.

Zabranjeno pušenje trenutno je u Kanadi na svjetskoj turneji. Prve nastupe odsvirali su u Calgaryju i Montrealu, a sada ih još očekuju Windsor i Toronto. Nakon kratkog povratka u Hrvatsku, turneju će nastaviti put daleke Australije, a potom i u Skandinaviji.

Ulaznice za koncerte u Splitu i Zagrebu u pretprodaji su po cijeni od 85 kuna, na dan koncerta 100 kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 07:54