ZORANA KAČIĆ ČATIPOVIĆ

ZANOSNA CRNKA IZ SPLITSKOG HNK 'Aduti su mi gluma i glas, još samo da naučim žonglirati. Kako vrijeme odmiče, počinjem shvaćati što kamera sve nudi'

Splićani su je ovo ljeto gledali u predstavi ‘Kaligula/Britanik’, a na kazališnim daskama je od svoje dvanaeste godine. Zasluženi ovogodišnji odmor 33-godišnja će glumica provesti sa suprugom Milom i kćeri Aurom.
 Vojko Bašić / CROPIX

U jednoj od važnijih uloga, Junije, u jedinoj dramskoj premijeri ovogodišnjeg Splitskog ljeta, publika je u predstavi “Kaligula/Britanik” imala priliku gledati mladu Splićanku Zoranu Kačić Čatipović.

Riječ je o zanimljivom kazališnom konceptu takozvane “dvostruke igre”, gdje je Kajsijeva žena u Kaliguli primorana igrati Juniju u Britaniku, a mnogi hvale njenu sposobnost transformacije u ovom eksperimentu njezine matične kuće, HNK Split, u režiji Gorana Golovka.

Hram igre

Simpatična 33-godišnja Splićanka otkrila nam je kako je iza nje zanimljiva igra kojoj se stvarno veselila.

- Što se interpretacije Junije tiče, smatram da je ona jako osjećajna i iskrena osoba te sam se i sama na probama vodila ‘osjećajima’. Ono što misli to i kaže, bez ‘fige u džepu’, reagira u skladu sa svojim osjećajima. Do uloge sam došla postepeno, prvo probama u kazalištu i raznim razgovorima s redateljem Golovkom i kolegama. Nakon toga, mogu reći da je moje poimanje tog lika dobilo neku drugu ‘dimenziju’ jer sam se našla u predivnom novom prostoru Galerije Meštrović i na kraju u posebnim i divnim kostimima Mladena Radovnikovića. Taj veličanstveni prostor, koji nalikuje na nekakav hram, i barokni kostim su mi pomogli da zaokružim ulogu - kaže Zorana.

Ne voli kameru

Iako su mnogi njeni kolege skloni televizijskim i filmskim projektima, Zoranu kazalište privlači od najmanjih nogu. Tako je na daskama HNK Split prvi put zaigrala sa samo dvanaest godina, u sklopu dječjeg zbora u Puccinijevom “Turandotu”.

Split, 120819.
Zorana Kacic Catipovic, glumica splitskog HNK.
Foto: Vojko Basic / CROPIX
Vojko Bašić / CROPIX

- Kazalište mi je na prvom mjestu jer zaista uživam kad igram pred ‘živom’ publikom. To je poseban osjećaj, svaki put prije predstave postoji određena doza adrenalina i trema koja je, na moju sreću, pozitivna. Zahvalna sam za svaki trenutak koji provodim na sceni i uživam u punom smislu te riječi. Primjerice, prošlo, a i ovo Splitsko ljeto igrala sam Atenu u predstavi ‘Orestija’, koja je dobila nagradu glumišta za najbolju predstavu 2018. Dakle, uživala sam i dobili smo nagradu, može li bolje od toga? Što se kamere tiče, uvijek sam imala neku vrstu odbojnosti prema njoj. No, kako vrijeme odmiče počinjem shvaćati što kamera sve nudi… - otkriva nam Zorana.

Redatelji hvale njenu moć transformacije, ali posebno i pjevačko umijeće koje je nekada bilo preduvjet za bavljenje kazalištem. Zorana je, naime, završila osnovnu i srednju glazbenu školu, svira klavir, a imala je i vlastite bandove.

Svirati harfu

Kada režiser traži od mene da pjevam u predstavi postanem sva uzbuđena jer se mogu izraziti na neki drugačiji način, prenijeti neku drugu vrstu emocija. Smatram da je pjevanje moj adut i volim kada se koristi u predstavama. Zbog svega toga voljela bih raditi i mjuzikle, kojih u Splitu nedostaje. Pjevačkih ambicija imam, nešto i spremam uskoro, no neka to zasad ostane tajna - kaže.

FOTOGALERIJA: Zorana Kačić Čatipović

Iako se ovog ljeta još nije stigla odmoriti, sada je došlo vrijeme i za to pa će, veli, uživati u kupanju i sunčanju sa suprugom Milom i svojom najboljom prijateljicom, kćeri Aurom. Suprug je inače inženjer geodezije, a povremeno svira bubnjeve na nastupima Gorana Karana.

Za kraj otkriva i kako bi joj u profesionalnom smislu izazov bio “naučiti neki novi zanat”.

- Recimo, svirati harfu ili žonglirati. Naprosto volim učiti nove stvari - kazuje kroz smijeh mlada splitska glumica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 01:32