MATKO JELAVIĆ

'ŽAO MI JE MOJE HRVATSKE...' Veteran hrvatske estrade otvorio dušu nakon što je srpski pjevač Saša Matić dva dana zaredom napunio Arenu Zagreb

 
 Ante Čizmić / CROPIX

Ne smiruju se reakcije na vijest da je srpski pjevač Saša Matić dva dana zaredom napunio Arenu Zagreb što je podvig koji bi uspio malo kojem hrvatskom pjevaču.

Svoje mišljenje o tom događaju na Facebooku je iznio i poznati pjevač Matko Jelavić koji već neko vrijeme na društvenim mrežama vodi svojevrsnu bitku za obranu hrvatske glazbe.

- Saša Matić u Areni Zagreb, dva puta pred 27.000 posjetitelja ukupno. Da je slučajno Saša Matić radio svoju glazbu u Hrvatskoj, njegove pjesme bi bile marginalizirane, cenzurirane i uništene. Hrvatska to brani svojoj publici. Pa se onda ta ista publika koja obožava "laku" glazbu snalazi i traži. Bilo otkuda iz svijeta, a ponajprije iz okolnih država gdje razumije tekst. Tu nema politike! Ljudi znaju što hoće slušati. Hoće i moju "Majko stara" na tim koncertima, itekako!, napisao je Jelavić, aludirajući na činjenicu da je Matić u areni upravo tu njegovu pjesmu i otpjevao.

- Žao mi je moje Hrvatske! Žao mi je što je lakovjerno uništila vlastitu temeljnu - zabavnu glazbu. Sad smo ovisni o uvoznim notama, napisao je Jelavić.

Kako bi potkrijepio svoju tezu, ispričao je i anegdotu s kraja osamdesetih.

- Da vam ispričam činjenice. 1988. godine nakon pobjede na tada velikom splitskom festivalu, otišao sam na TV Zagreb i molio ih za promidžbu moje prve, pobjedničke pjesme. Nisam dobio ništa! Produžio sam do TV Beograd, pitao tri ili četiri, a dobio preko dvadeset važnih emisija. Kasnije su tek prihvatile ostale TV i tako je nastao najveći hrvatski hit. Bit ću pošten. Iako Srbija prema Hrvatskoj nije.

Dakle, srpski kolege pjevači - pjevajte MAJKO STARA ako to želite! I zahvalite svojoj nacionalnoj televiziji. Ionako je vaša glazba apsolutno dominantna kod nas. Pa nek se nađe i nešto hrvatskog.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 20:23