OLIVER, SRETNO!

ZBOG LJUBAVI JE HTIO POSTATI MESAR, ALI ŽIVOT MU JE KRENUO U DRUGOM SMJERU Naša glazbena legenda danas slavi 70. rođendan!

 
 Duje Klarić / CROPIX

Legendarni hrvatski glazbenik i jedan od najomiljenijih među hrvatskom publikom, Oliver Dragojević, danas slavi 70. rođendan. Prava proslava očekuje se 15. i 16. prosinca u splitskoj Spaladium Areni kad će glazbenik nastupiti uz brojne goste na koncertu pod nazivom ‘Oliverovih 70’. Oba koncerta su rasprodana, a na pozornici će ga pratiti njegovi Dupini te Zagrebačka filharmonija. Na drugom koncertu pridružit će im se zagrebački zbor Izvor, Tedi Spalato, Gibonni te Antonio Serrano, vrsni usni harmonikaš iz Španjolske.

Oliver se rodio u Splitu 7. prosinca 1947. godine, a djetinjstvo je proveo u Vela Luci na Korčuli. Glazbenik s jednom od najdužih karijera u Hrvatskoj u glazbu se zaljubio još kao dijete kad mu je otac Marko poklonio usnu harmoniku, piše Dnevnik.hr. No, nije oduvijek maštao da će postati glazbenik.

‘Kad sam bio mali, bio sam siromašan, a sa mnom u školu je išao sin mesara. Jedna cura Hajdi zaljubila se u njega jer joj je donosio šnicle. Zato sam htio biti mesar, da joj i ja donesem barem punjene paprike’, rekao je za Jutarnji list svojedobno.

Prvi nastup imao je na Splitskom festivalu sa 14 godina s pjesmicom ‘Baloni’, a dvije godine kasnije počeo se profesionalno baviti glazbom kao pjevač i klavijaturist splitske grupe Batali.

Nedavno je otkrio i kako je dobio ime: ‘Moja mama je poznavala ljude koji su se bavili čitanjem i pisanjem, pa ih je pitala za savjet. Za pokojnog brata su rekli da se nazove Aljoša. Rekli su - neka se zove Aljoša i to je za Istok i ako ostanu Rusi, a u slučaju da dođe do sr..., daj drugome sinu zapadno ime, pa sam ja dobio - Oliver. Tako smo imenovani u doba Hladnog rata.’

Kao mlad radio je i kao soboslikar, kao ispomoć stricu, no posao mu je bio fizički zahtjevan pa je od njega brzo odustao.

Unatoč slavi koju je vrlo brzo stekao svojim hitovima, Oliver je uvijek živio skromno, u svojoj kućici uz more, daleko od blještavila i glamura. A jedan je od rijetkih glazbenika koji se mogu pohvaliti nastupima u njujorškom Carnegie Hallu, londonskom Royal Albert Hallu, pariškoj Olympiji te Opera Houseu u Sydneyju, piše Dnevnik.hr.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 01:06