MARIA FLORENCIA CELANI

ŽIVOTNA PRIČA RASPJEVANE ARGENTINKE KOJA JE ODUŠEVILA NASTUPOM U 'VOICEU' 'Do prije dvije godine nisam znala ni riječ hrvatskog...'

Maria Florencia Celani je 31-godišnja Argentinka koja se u “The Voiceu Hrvatska” natječe u Massimovu timu. U subotu je otpjevala Oliverovu pjesmu “Sreća je tamo gdje si ti” i dobila još jednu šansu
Maria Florencia Celani

U Hrvatsku sam prvi put došla u veljači 2018. godine. Pamtit ću taj dan zauvijek jer sam prvi put kročila na tlo zemlje iz koje dolazi moja obitelj, a pamtit ću i kako je bilo hladno. Poslije su rekli da se radilo o najhladnijem tjednu te zime, u kojem je snijeg osim u Zagrebu pao i na otocima u Primorju i Dalmaciji...

Meni to ništa nije pomagalo: mislila sam da ću poginuti od hladnoće, pogotovo jer sam u Zagreb doputovala iz Buenos Airesa u kojem je tada bilo dvadesetak stupnjeva - kaže Maria Florencia Celani, 31-godišnja Argentinka koja se u “The Voice Hrvatska” natječe u timu Massima Savića.

Biljana Blivajs / CROPIX

Studira hrvatski

Plavokosa pjevačica zablistala je na audiciji, a u subotu joj je u prvoj emisiji nokauta, u kojoj je otpjevala Oliverovu pjesmu ‘Sreća je tamo gdje si ti’ njen mentor dao još jednu šansu. Nije odmah prošla dalje, nego će morati dati najbolje od sebe u jednoj od narednih emisija nokauta, no ne radi svog pjevanja, nego radi nesavršenog izgovora hrvatskog jezika. No, možda i Massimo bude malo blaži kada dozna da Flora (kako prijatelji u Hrvatskoj zovu Mariju Florenciju), do prije dvije godine na hrvatskom nije znala reći ni ‘dobar dan’.

- Ništa! Ni jednu jedinu riječ nisam znala - kaže djevojka koja svog mentora zove ‘Macimo’, a koja je u Hrvatsku došla radi Studija hrvatskog jezika na Filozofskom fakultetu.

- Htjela sam upoznati zemlju svojih predaka - kaže plavuša čiji je djed Ladislav Vukušić kao iseljenik između dva svjetska rata iz Jablanca kod Senja otišao u Argentinu.

- S djedom nikad nisam pričala hrvatski. On i mama su znali tu i tamo izmijeniti neku riječ na hrvatskom, ali ne i sa mnom - kaže Flora koja je u našu zemlju došla preko stipendije Croaticum.

Odrasla je u Patagoniji, glazbom se bavi još od vrtićkih dana, a glazbeno obrazovanje stjecala je u argentinskom Musical Teatheru. Je li joj bilo teško svladati hrvatski?

- Ja mislim da ga još uvijek nisam naučila. Ali, budem - kaže sa smiješkom djevojka koja je još tijekom svog odrastanja poželjela živjeti u Europi.

- Ne znam točno zašto, teško mi je to objasniti, a vjerojatno je jedan od razloga i to što sam i sama podrijetlom Europljanka - govori pjevačica koju su zbog temperamenta i scenskog pokreta prozvali hrvatskom Shakirom.

Poput Shakire

Je li u Hrvatskoj možda već pronašla i svog Piquea, odnosno koja je najveća razlika između njenih argentinskih i hrvatskih udvarača?

- Ne želim generalizirati, premda sam i sama mislila da će Hrvati biti mnogo zatvoreniji i manje skloni izražavanju osjećaja od Argentinaca. Nema to veze! Sve ovisi od osobe do osobe, svatko je drugačiji - diplomatski kaže Flora koja je čvrsto odlučila ostvariti svoj san i postati pjevačica u Hrvatskoj. Sebe vidi u r&b i pop glazbenom pravcu. Do sada je nastupala u mjuziklima, ali i u Uredu predsjednice Republike Hrvatske.

Stigli i roditelji

- Da, lani sam pjevala ‘Lijepu našu’ i ‘Besame Mucho’ na svečanosti dodjele novih ugovora o stipendijama za 37 pripadnika hrvatskog naroda s prebivalištem izvan RH za ljetni semestar akademske godine 2018./2019., u prostorijama Središnjeg ureda za Hrvate izvan RH u Zagrebu - kaže djevojka koja “The Voice” smatra savršenim mjestom na kojemu može ostvariti glazbenu karijeru i na kojem će moći pokazati svu raskoš svojih talenata, ali i steći dodatna iskustva u radu s medijima.

Nedostaje li joj njena obitelj?

- Mama i tata su sada u Zagrebu. Došli su ovdje za Novu godinu, a prije toga su putem Skypea, skupa s mojim bratom, pratili moje nastupe u ‘The Voice Hrvatska’ i, naravno, navijali za mene - govori zagrebačka Argentinka koja nakon studija najvjerojatnije planira ostati u Hrvatskoj.

- Vidjet ću kako će se stvari razvijati. Ali, jako mi se sviđa u Hrvatskoj. Zagreb ima jako dobru atmosferu, pogotovo mi se sviđaju ljudi. Uz to, sigurnost je ovdje velika. Možeš što god hoćeš, ne moraš strahovati i ogledati se na sve strane ako izađeš navečer u šetnju. U Argentini nije tako. Ako ideš van, moraš biti u društvu, jer je inače opasno - daje jedan novi pogled na život u Hrvatskoj Maria Florencia Celani.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 16:52