'NEUGODNJAK'

FACEBOOK STATUS ELLE DVORNIK KOJI JE DIGAO PRAŠINU Modna blogerica i influencerica prvo ga je objavila pa izbrisala, ubrzo je stigao žustri odgovor

 
Ella Dvornik
 Neja Markičević / CROPIX

Ella Dvornik na Facebooku je objavila, pa ubrzo izbrisala, status o neugodnjacima iz ljekarne, odnosno, pita se naša modna blogerica i influencerica, "zašto najneugodnije stvari za kupiti u ljekarni i dalje moraš pitati ženu na kasi", prenosi Slobodna Dalmacija.

- U cijeloj Europi je to normalna stvar. Da gluposti tipa aspirin itd... stoje na policama pa se sam poslužiš... Samo ne i kod nas - požalila se Ella i u nastavku navela kako ljekarnici, kad je riječ o kremi za herpes, pred svima pitaju je li on "na guzici ili ustima", a slične neugodne situacije uobičajene su i s testom za trudnoću, laksativom ili proljevom, napisala je Ella.

Udruga studenata farmacije i medicinske biokemije Hrvatske (CPSA) putem svoje internetske stranice Recipe ubrzo joj je poslala opširan odgovor.

- Na ovom smo portalu već u nekoliko navrata imali prilike govoriti o razmjeru negativnih posljedica koje dezinformacije s društvenih mreža mogu imati na društvo, posebice na zdravlje pojedinca. Tako smo ovih dana naišli na još jedan primjer - naime, Ella Dvornik je na svojem Facebook profilu (s 357 tisuća pratitelja) objavila status u kojem izražava svoje nezadovoljstvo činjenicom da magistri farmacije, odnosno njezinim riječima 'žene na kasi', postavljaju određena pitanja prilikom izdavanja bezreceptnih lijekova - navode farmaceuti u svom službenom demantiju u kojem su također objasnili zašto se aspirin ne nalazi na policama naših ljekarni kao u inozemstvu, navodeći kako neki sastojci aspirina u kombinaciji s drugim lijekovima mogu dovesti do opasnih posljedica poput teškog krvarenja, a također su rizični za osobe s ulkusnom bolesti te onima s oštećenom jetrom i bubrežnom funkcijom kao i trudnicama u trećem tromjesečju.

Opširno su odgovorili na Elline upite o laksativu, herpesu, testu na trudnoću, proljevu i gljivicama, a cijeli odgovor možete pročitati OVDJE.

Osvrnuli su se i na termin "žene na kasi" koji je Ella upotrijebila.

- Pacijenti koji dolaze u ljekarnu imaju pravo dobiti odgovarajuće informacije i savjete, kako o lijeku, tako i o stanju/zdravstvenom problemu koji ih muči. Magistri farmacije su visokoobrazovani zdravstveni djelatnici koji su završili petogodišnji studij farmacije i kao takvi oni su licencirani stručnjaci za lijekove od strane Hrvatske ljekarničke komore koji odgovorno i kompetentno obavljaju svoj posao.

Taj posao uključuje i razgovor s pacijentom kako bi se postavljanjem relevantnih pitanja dobili odgovori koji će pomoći u donošenju odluke o odabiru najprikladnijeg lijeka za samoliječenje manjih zdravstvenih tegoba. Vjerujemo da naši pacijenti prepoznaju važnost i ulogu magistara farmacije u zdravstvenom sustavu, cijene našu plemenitu struku te razumiju zašto moraju odgovarati na 'glupa' pitanja koje postavljaju 'žene na kasi' - zaključili su.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 04:30