IZNENAĐUJUĆI FENOMEN

HRVATI VOLE NARODNJAKE, KOLIKO GOD ŠUTJELI O TOME Znate li tko je Boban Rajović? Napunio je splitsku Arenu, a za koncert u Areni Zagreb neki će kartu platiti 1900 kuna!

Spaladium Arena bila je gotovo rasprodana za koncert Bobana Rajovića, koji sad dolazi u Zagreb
 Jakov Prkić/EPH

Nije nikakva novost da Hrvati vole narodnjake, koliko god šutjeli o tome. A to potvrđuje činjenica da je posljednjih dana čitav Zagreb doslovce preplavljen plakatima turbofolk pjevača Bobana Rajovića koji 20. svibnja ima koncert u zagrebačkoj Areni, a 15. travnja napunio je i Spaladium Arenu. No nastupi folkera itekako su česti, ponajviše u metropoli, a možda najistaknutije mjesto na koje izlaze ljubitelji narodnjaka je klub H2O u kojem svakog vikenda žare i pale najzvučnija imena regionalne folk scene. Kako doznajemo, najveće narodnjačke zvijezde poput “novopečenog” folkera Željka Joksimovića po nastupu uzimaju oko 20.000 eura, što je svota koju, primjerice, za koncert zaradi Severina. Općenito, folk pjevači iz regije po nastupu zarađuju više od domaćih narodnjaka.

Goga Sekulić

Gordana Goga Sekulić (39), crnogorska turbofolk pjevačica, u svom novom hitu “Mokra i znojava” pjeva: “Od džina se pošteno ubila, od trojice u jednog zaljubila...” Dosad je objavila osam albuma, a 2007. godine sudjelovala je u reality showu “VIP Big Brother”, gdje je započela vezu s manekenom Ognjenom, bratom srpskog TV voditelja Ivana Ivanovića. Prije tri godine udala se za biznismena Igora Ramovića, koji je jedno vrijeme živio u Londonu i družio se s Paris Hilton, Guyem Ritchiejem, Naomi Campbell... Igor je od teške bolesti preminuo dva mjeseca nakon vjenčanja i Gogu ostavio u dugovima. Prije 10 godina ugradila je silikone, 2015. zamijenila je oblik, ali je veličinu ostavila. Lani je ušla na srpsku “Farmu”. Drugog dana je diskvalificirana jer je starletu Tijanu Đuričić gađala tanjurom i šutnula u grudi. Po nastupu dobiva oko 5000 eura.

Boban Rajović

Nesuđeni nogometaš, Boban Rajović već godinama nastupa po Hrvatskoj. Kako je sam izjavio, toliko voli Hrvatsku da mu u Srbiji govore da se zove Franjo. Karijeru je počeo s 19 godina po klubovima u Danskoj i Švedskoj. Nastupao je kao pretpjevač Vesni Zmijanac, Dragani Mirković i drugim poznatima narodnim izvođačima. Ovaj Crnogorac rođen u Danskoj, 2000. otišao je u Beograd i snimio svoj prvi album. Dosad je u Hrvatskoj nastupao uglavnom po manjim klubovima, pa je tako za njegov prošloljetni nastup u vodičkoj Haciendi trebalo izdvojiti 60 kuna. Međutim u zagrebačkoj Areni najjeftinija karta će koštati 90, a najskuplja, ona super VIP ulaznica nevjerojatnih 1900 kuna! Najveći hitovi su mu “Usne boje vina”, “Padobran”, “Piroman”.

Dara Bubamara

Sa 14 godina, 1990. dobila je titulu “najljepši glas Jugoslavije”. I ona je u otvorenom ratu s Jelenom Karleušom. Dosad je objavila 12 studijskih albuma, a neke od njezinih najpoznatijih pjesama su “Galama”, “Volim sve što vole mladi”, “Nevolja”, “Opasan”, “Žena zmaj”, “Njemu sreća meni bol”, “Delete”. Njezin klupski koncert stajao je 40 kuna.

Jelena Karleuša

Jelena Karleuša (38) jedna je od najkontroverznijih pjevačica na srpskoj estradnoj sceni. Svojim ponašanjem, izjavama bez dlake na jeziku i raskošnim nastupima gdje god se pojavi opravdala je nadimak “mala od skandala”, koji je dobila na osnovi istoimenog hita. Njezina “Insomnia” drži rekord za najviše preuzimanja na cijelom Balkanu; pjesma je preuzeta gotovo 2 milijuna puta u prvih 24 sata s Karleušine web stranice... Karleuša slovi kao gay ikona Srbije i ostalih zemalja bivše Jugoslavije jer se javno bori za prava homoseksualnih osoba na području Balkana. Procjenjuje se da po koncertu traži i dobiva iznos od deset tisuća eura.

Stoja

Karijeru Stojanke Novaković Stoje (43) obilježile su pjesme koje su postale svojevrstan klasik turbofolk scene: “Bela ciganka”, “Metak”, “Do gole kože”, “Kučka”, “Potopiću ovaj splav”... Folk pjevačica u braku je s arhitektom Igorom čiji je otac operni pjevač Toma Jovanović. Pjevačica je svojedobno publiku razveseljavala i bujnim grudima naraslima pomoću silikona, koje je prije četiri godine izvadila zbog problema s kralježnicom. Govorkalo se da je silikone stavila i u stražnjicu. Sa suprugom živi u vili na Bežanijskoj kosi u Beogradu koju je kupila prije pet godina. Procjenjuje se da je pjevačicu ova investicija stajala oko pola milijuna eura. Po nastupu zarađuje oko 8000 eura, kažu estradni menadžeri.

Aca Lukas

Pravim imenom Aleksandar Vuksanović, iako je danas pomalo na zalasku, i dalje ima pune koncerte, a voli ga i narodnjačka publika u Hrvatskoj. Najveći hitovi su mu “Upali svetlo”, “Bele ruže”, “Kafana na Balkanu”... Karta za njegove koncerte u Hrvatskoj košta oko 70 kuna.

Miroslav Ilić

I dok bilo kakav veći klub napuni bez ikakvog problema, veteran folk scene Miroslav Ilić prije šest godina nastupio je u polupraznoj Areni, no obožavatelji koji su došli i platili ulaznice između 100 i 150 kuna, kažu, nisu bili razočarani. U svojoj itekako dugoj karijeri Ilić, rodom iz Čačka i nesuđeni elektrotehničar, izdao je 24 albuma, a prije 30-ak godina obarao je rekorde kad su velike dvorane u pitanju, a ploče je prodavao u više od milijun primjeraka. Karijeru je počeo 1972. godine, a neki od njegovih najvećih hitova su “Najljepša si kad se smeješ”, “Tebi”, “Balada o nama”, “Lažu da vreme leči sve”, Naljutićeš me ti”, “Amerika, Amerika”, “Lidija” i brojni drugi.

Nataša Bekvalac

“Ne dam život svoj, višoj sili toj, da mesto mene stvari ređa, jer svega previše sa neba palo je na ova moja mala leđa”, pjeva Nataša Bekvalac (36) u svom hitu “Mala leđa”. Prvi album snimila je 2001. godine, a poznata je po hitovima poput “Sluškinja”, “Bolesno te volim” i “Najgora”. Nataša je velika prijateljica sa Severinom Kojić (ex Vučković), koja je lani rekla kako bi jednog dana voljela da joj snaha bude Hana, Natašina kći. Nataša Bekavac po nastupu dobiva oko 5000 eura, a novogodišnji honorar u beogradskom hotelu Hyatt iznosio joj je, priča se, 20.000 eura.

Milica Todorović

Kad joj je bilo 15 godina, pobijedila je na natjecanju u pjevanju Zvezde Granda i tada je počela i njezina folk karijera. Do danas je objavila jedan album 2009. godine, a na njemu je bilo pet singlova objavljenih u prve četiri godine karijere i šest novih pjesama. U pravilu, izbaci po jedan hit godišnje, a neke od njezinih folk uspješnica su “Panika”, “Uporedi me”, “Samo me zagrli”, “Pogrešna”, “SMS”... Obožavatelji su za njezin zagrebački nastup trebali izdvojiti 40 kuna.

Saša Matić

Saša Matić jedan je od rijetkih glazbenika s ove liste koji je nastupao i u Lisinskom. Nedostatak vida (kao prerano rođena beba vid je izgubio ubrzo po dolasku na svijet), nadoknadio muzičkim talentom. Hrvatskoj je publici poznat i po incidentu iz 2009. kada je u Splitu priveden jer nije imao radnu dozvolu za koncert, dok su lani tijekom nastupa u Zadru huligani njegov automobil kamenovali. Kućise vratio avionom, što si može i priuštiti jer je cijena njegova nastupa oko 6000 eura.

Sandra Afrika

Zbog atraktivne crnke, koja sama sebe naziva regionalnom pop zvijezdom, prije dvije godine nastala je automobilska kolona duga osam kilometara koja se protezala od vodičke Haciende do Šibenika. Premda je većini bila nepoznanica, svi su navalili na taj koncert i stvorili veći kaos nego zbog primjerice nastupa Severine ili Rozge. Inače, Sandra Afrika, pravim imenom Sandra Prodanović ima 28 godina i rođena je u Beogradu. Karijeru je počela kao član prateće plesne grupe Milojka Mile Kitića, a samostalnu je počela 2007. s hitom “Afrika”. U početku je njezin najveći adut bila stražnjica, a ne glas. Među najpopularnijim pjesama joj je “Neko će mi noćas napraviti sina”. Karta za njezine koncerte košta 60-ak kuna.

Seka Aleksić

Prije nego što je stekla slavu kad joj je bila 21 godina, pjevala je po restoranima. Poznata je i po svom otvorenom rivalstvu s kolegicom s folk scene Jelenom Karleušom. Svoj treći i četvrti album popratila je i vlastitim modnim linijama “Šošonka” i “Queen”. Neki od njezinih hitova su “Aspirin”, “Crveni ruž”, “Gde sam ti ja”, “Mamurna”, “Crno i zlatno”. Cijena ulaznice za njezin nastup u Zagrebu bila je 60 kuna.

Maya Berović

Profesionalnu karijeru počela prije desetak godina i od tog vremena objavila je čak pet albuma, a u poprsje je uložila barem četiri broja. Već na samom početku, na prvom studijskom albumu “Život uživo”, hitove joj je pisala omiljena autorica svih narodnjaka Marina Tucaković. Najveći hitovi su joj “Džin i limunada”, “Sedativ”, “A tebe nema ljubav da ti dam”, “Umirem, majko” i drugi. Prije sedam godina s dečkom Alenom preselila se u Graz, odakle putuje u rodnu Bosnu i Beograd, gdje ima stan. Cijena ulaznice za njezin nastup u zagrebačkom klubu Roko Akademija bila je 40 kuna.

Dragana Mirković

Jedan od najpopularnijih srpskih turbofolk zvijezda, popularna i van država bivše Jugoslavije, 48-godišnja Dragana Mirković danas rijetko nastupa. Živi U Beču i obično jednom godišnje održi koncert u Hrvatskoj. Njezin prošlogodišnji nastup u zagrebačkom klubu H20 izazvao je totalni kolaps. Koncert je bio rasprodan, a klub kapaciteta 1000 ljudi bio je dupkom popunjen. Mirković je inače poznata kao jedna od rijetkih izvođača koja dogovara honorar udjelom od prodanih karata (u preprodaji su koštale 100 kuna), jer se većina drugih to ne usudi. Neki od njezinih najvećih hitova u Hrvatskoj su “Na kraju priče”, “Sudbina”, “Ljubi il’ ubi”, “Nepoželjna”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 10:02