KONTROVERZNA ZVIJEZDA

JEDINO MU ONA NIJE OKRENULA LEĐA Delonu nagradu uručila kći, slavna glumica zbog njega bojkotirala festival, a druga protestirala na crvenom tepihu

 
Alain Delon i Anouchka Delon
 Profimedia, Abaca Press

Francuski glumac Alain Delon (83) u nedjelju je na filmskom festivalu u Cannesu primio prestižnu nagradu - Zlatnu palmu za životno djelo.

Junak filmova "U zenitu sunca", "Samuraj" i "Pomračenje" na crvenom tepihu pojavio se s kćeri Anouchkom Delon (28), također glumicom, koja mu je i uručila priznanje.

BGUK_1594560 - Cannes, UNITED KINGDOM  - Celebrities attend A Hidden Life' premiere, 72nd Cannes Film Festival, France

Pictured: Alain Delon - Anouchka Delon

BACKGRID UK 19 MAY 2019, Image: 434555878, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Backgrid UK
Profimedia, Backgrid UK
Alain Delon i Anouchka Delon

A upravo zbog Delona, koji se tijekom svoje vrlo uspješne karijere nije libio pohvaliti kako je znao šamarati žene, a javno je kritizirao i istospolne parove koji žele posvajati djecu te podupirao krajnje desne političke struje, Cannes je ove godine bojkotirala slavna holivudska glumica Salma Hayek (52).

Ona je, kako je objašnjeno, odbila doći na festival koji odaje počast kontroverznom glumcu jer se to "protivi njezinu angažmanu u pokretu #MeToo i borbi za ravnopravnost spolova".

Ovih dana pokrenuta je i peticija kojom se od organizatora festivala zahtijevalo da se Delonu ne uruči počasna Zlatna palma - prikupljeno je oko 20.000 potpisa. Ceremonija se ipak održala, ali nije prošla bez skandala.

Alain Delon, Anouchka Delon attending the premiere of The Hidden Life during 72nd Cannes Film Festival in Cannes, France on May 19, 2019., Image: 434602659, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Abaca Press
Profimedia, Abaca Press
Alain Delon i Anouchka Delon

Naime, netom prije dodjele sporne nagrade i prikazivanja filma "Gospodin Klein" iz 1976. godine, u kojem je Alain Delon imao glavnu ulogu, na crvenom tepihu pojavila se belgijsko-nizozemska glumica Sand Van Roy (28) s velikom privremenom tetovažom kojom je poslala snažnu poruku filmskom svijetu, ali i javnosti općenito.

Osim slogana "stop nasilju nad ženama", Sand si je na leđa dala iscrtati i simbol pokreta #MeToo.

- Protestiram jer (filmska) industrija koristi umjetnost kao izgovor da se postavi iznad zakona. Ostanete li ravnodušni na to, i sami sudjelujete u zločinu - izjavila je glumica.

Sand Van Roy attends the A Hidden Life Premiere during 72nd Cannes film festival on May 19, 2019 in Cannes, France., Image: 434744025, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Abaca Press
Profimedia, Abaca Press
Sand Van Roy

Inače, Van Roy je lani za silovanje optužila redatelja Luca Bessona (60), u čijem je filmu "Valerian i grad tisuću planeta" glumila 2017., ali do suđenja nikad nije došlo zbog nedostatka dokaza.

A francuski redatelj Thierry Frémaux (58), ujedno i direktor kultnog festivala u Cannesu, negodovanje zbog Delonove Zlatne palme komentirao je riječima: "Pa ne dajemo mu Nobelovu nagradu za mir!".

- Hvala svima... Svoju karijeru dugujem upravo ženama koje su se borile za mene i omogućile mi da postanem glumac - rekao je pak Alain Delon u Cannesu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 06:18