'SAMO NAS NEBO RASTAVIT' MOŽE'

LEGENDARNI MIŠO PROGOVORIO O SVOJOJ NAJVEĆOJ ŽIVOTNOJ LJUBAVI 'Postoje ljubavni parovi, ali oni imaju dvije duše. Ona i ja imamo jednu dušu!'

 
 Zvonimir Barišin, Željko Šop / arhiva / CROPIX

Samo nas nebo rastavit' može, i nitko više, i nitko više. I zaista, Matu Mišu Kovača i njegovu uvijek vjernu publiku rastavit može samo neka jaka onozemaljska sila. Kako drukčije objasniti više od 60 godina karijere, milijune prodanih ploča, "brdo" primljenih nagrada...

"Samo nas nebo rastavit može" je, prigodno, i ime velikog koncerta na kojem će legendarni šibenski pjevač nastupiti pred splitskom publikom 22. prosinca. Idealan božićni poklon u splitskoj Spaladium Areni za sve njegove fanove, piše Slobodna Dalmacija.

Mišo je trenutačno u studiju gdje snima novi album koji izlazi sljedećega proljeća. "Snima se, snima" potvrđuje dok govori o suradniku na novom glazbenom uratku.

- Autor pjesama je Dušan Šarac, moj prijatelj kojega znam 60 godina. Umjetnički je ravnatelj festivala u Omišu i Šibeniku, a uz njega, na albumu je i Branimir Mihaljević - rekao je Mišo, dodajući kako na novom nosaču zvuka neće snimiti duet s kćeri Ivanom.

Posebno se osvrnuo na činjenicu kako mu nakon šest desetljeća bavljenja glazbom i silnih hitova koje je otpjevao nije bilo teško izabrati nove skladbe koje bi se trajnije nastanile u uhu slušatelja.

- Hitove ne stvara pjevač, nego publika koju taj pjevač dobije. Ima puno pjesama. Moramo se sjetiti da sam uzeo pet nagrada na Splitskom festivalu, opet zahvaljujući publici.

Upravo je ta tajna veza između Miše i Splita toliko moćna da je (ako i ono) jedino nebo može prekinuti. Ulaznice se strelovito brzo prodaju. Zna Mišo kako će ga dočekati podno Marjana...

- Moram priznati, moja prva pobjeda bila je u Sarajevu s pjesmom Đorđa Novkovića 'Više se nećeš vratiti'. Sve drugo je Split. Tu je 25 koncerata u dvorani Gripe, kao i najveći koncert 1993. godine na Poljudu, te prepuna Arena u Splitu otprije četiri godine - govori Šibenčanin za Slobodnu Dalmaciju.

Na ovom koncertu Mišo će pozornicu dijeliti s kćeri Ivanom, ali i klapom Rišpet.

- Moram vam reći da ja nisam birao goste. Goste su odabrali sami organizatori koncerta. Meni je ugodno pjevati s Ivanom i klapom Rišpet. Gost iznenađenja neka ostane iznenađenje.

Posljednjih godina legenda hrvatske estrade povukla se iz medija. Logično je pitanje prati li glazbenu scenu... A odgovor je, pak, u maniri legende.

- Kad ne pjevam, ne mislim o pjevanju, niti gledam na televiziji takve emisije - kratko je odgovorio Mišo koji gušta u svakodnevici sa suprugom Lidijom.

Zvonimir Barišin, Željko Šop / arhiva / CROPIX
Mišo Kovač sa suprugom Lidijom

- Lidiju sam upoznao na svome koncertu u klubu The Best 1998. godine. Imamo, kako bih ja to rekao, isti svijet koji nas cijeni i koji mi cijenimo. Postoje ljubavni parovi, ali oni imaju dvije duše. Lidija i ja imamo jednu dušu.

Osim što ne prati glazbenu scenu, Mišo niti ne sluša radio, niti, kako sam priznaje, ne zalazi u klubove - klubove koje su preplavili narodnjaci koji su hrvatsku zabavnu glazbu bacili na margine.

- Ništa to ne pratim. Pjevam po najvećim dvoranama u Hrvatskoj - lakonski je odgovorio Mišo.

Iako ignorira glazbenu scenu, ne može mu se poreći kako pomno prati aktualna društvena događanja.

- Sramota je da mladi ljudi s fakultetom ili bez njega odlaze iz Hrvatske. Kad sam ja bio dijete, doktor je bio bog u Šibeniku, imao je posla, imao je što god poželi. Danas nemaju, nažalost, ništa.

Dašak optimizma, pak, ovoga je ljeta narodu donijela hrvatska nogometna reprezentacija.

- Gledao sam svaku utakmicu Hrvatske. Bilo je kao da sanjam. Ma oni su pobijedili sve. Protiv Francuske su izgubili zato što je sudac svirao jedanaesterac za njih. Nažalost, tu nismo mogli ništa napraviti. Mora se znati da su ispali Messi i Ronaldo, dva najbolja svjetska igrača, i da je Luka Modrić proglašen najboljim igračem svijeta.

Reprezentacija je tako odobrovoljila kritičnog Mišu, no s Hajdukom je druga priča. Situacija nije bajna, ali ljubav je tu.

- Već sam izjavio da sam s četrnaest godina išao prekooceanskim brodom iz Šibenika u Split na utakmice Hajduka, jer nije bilo autobusne linije Šibenik - Split u to vrijeme. Danas situacija nije takva. Hajduk je u krizi i zato je na šestome mjestu, ali za Mišu Kovača i Torcidu Hajduk može biti na tablici šesti, ali za nas je uvijek prvi - izjavio je poznati glazbeni miljenik Torcide, koja će vjerojatno i ovoga puta, kao što je znala i dosad, u velikom broju pohoditi koncert.

Posljednjih godinu, dvije napustio nas je velik broj Mišinih eminentnih kolega. Otišao je Arsen Dedić, otišao je Oliver Dragojević...

- Ma nikad nitko neće moći zamijeniti Arsena, Vicu Vukova i Olivera. Nitko nikad.

Malo koji pjevač doživi 60 godina briljantne karijere, no Miši je to pošlo za rukom. Svoju je jednostavnu tajnu rado podijelio sa Slobodnom Dalmacijom.

- Ja sam pjevao samo za publiku, novinare nikad nisam potezao za rukav.

Uz suprugu Lidiju, Miši dane ispunjava i druženje s unukom Elenom.

- Mala je lijepa. Nekako je specijalna curica, neće biti jednostavna osoba - zaključio je ponosni djed.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 04:21