SARKOZY:

Mademoiselle Dati, ostali ste bez povlastica, previše ste tračali

‘Žao nam je, gospođo, ali idemo kući - naredba s vrha’, prenio je novosti bivšoj miljenici i novoj disidentici Olimpa jedan od njezinih čuvara

Kako je ovo jedna od onih istinitih priča koje potvrđuju puritanske strepnje i tračerske stereotipije malograđana svih zemalja o francuskim skandalima “na visokoj nozi”, u njoj ima puno više protagonist(ic)a, afera, odmazdi, ljubomora, strasti, intriga, naslade, gorčine, preljuba i hirova nego što bi se dalo uklopiti u obični (izvan)bračni trokut, a ipak se kao tri glavna lika može izdvojiti državnika Nicolasa Sarkozyja, njegovu sadašnju celebrity suprugu Carlu Bruni te u karijeri, ali i privatnom životu vrlo ambicioznu političarku Rachidu Dati.

Najnoviji preokret u toj višegodišnjoj sagi o Sarkozyjevima (velikoj i urnebesnoj “obitelji” vezanoj ne krvlju nego ljubavničkim, prijateljskim, neprijateljskim, poslovnim, showbiz i drugim nitima i njihovim raskidima) dogodio se ovih dana: bivša ministrica a sadašnja europska parlamentarka Dati ostala je naprasno bez službene limunize, tjelohranitelja i plaćenih mobilnih razgovora, a saznaje se da je to ljutito odlučio sam predsjednik države, sumnjičeći je da ga je iznevjerila širenjem, a možda i izvornim plasiranjem glasina o njegovim i sekskapadama njegove zakonite žene.

Rutinska lakoća nalaženja

Sada odbačenu Rachidu, s kojom je bila tako bliska da ju je nazivala sestrom, u najvišu je politiku pogurala Cecilija, od koje se Nicolas razdvajao, uspijevao je iznova pridobiti i vraćao joj se dok to nije postao konačni razlaz nakon jedne od tih burnih epizoda, u kojima su oboje s rutinskom lakoćom nalazili treća i četvrta ramena za plakanje i tijela za utjehu. Rachida, postavljena za ministricu pravosuđa, što je kao prvi takav status neke arapske muslimanke iz Magreba trebao biti i znak uspješne useljeničke integracije u francuskom društvu, bila je miljenica javnosti i rado viđena družica tamošnjih i stranih moćnika. No, madame Dati je ušla u loše razdoblje nakon razvoda svoje prijateljice od predsjednika i dolaska nove prve dame, čiji je odnos prema njoj bio između ambivalentnog i otvoreno neprijateljskog.

- Jako bi voljela da si se ovdje uspjela uvaljati, zar ne? - to je istodobno nervozno i prezrivo pitanje, prema recentnoj biografiji, Carla Bruni promrmljala Rachidi Dati kada su tijekom obilaska Elizejske palače došle do predsjednikova ležaja. Pa dok je Carla, godinama vrlo uspješna manekenka, neslužbeno poznata i po tome da je “bračni zavjeti” ne obvezuju na osobitu fizičku vjernost, neudana je Rachida na takvu glasu kao zavodnica da se očinstvo njezine kćeri Zohre osjetio pozvanim demantirati niz europskih državnika i drugih moćnih i poznatih muškaraca.

Gunđanje zbog mikrofona

I nakon promjene Nicolasove družice u predsjedničkoj postelji u koje se “Rachida nije uspjela uvaljati” (barem ne trajno), ministrica je marljivo nastavila provoditi opsežnu i važnu reformu pravosuđa, ali joj to ipak nije spasilo posao. Javna je tajna bila da je Carlino inzistiranje bilo važan, ako ne i jedini poticaj za njezinu smjenu, a Nicolas se otpuštenici “ispričao”, nagovorivši je na “utješno” mjesto zastupnice u Europskom parlamentu. Prihvatila je to, ali ne bez gunđanja - mikrofoni, tako često uključeni dulje nego se misli te posljedično skloni bezobzirno snimiti svačije indiskrecije, uhvatili su i Rachidino ljutito samožaljenje zbog novoga radnog mjesta: “Neću ovo izdržati. Skapat ću od užasne dosade”.

A onda su stvari postale još lošije. Sarkozy, koji je već dva desetljeća gotovo u neprekidnom usponu, doživio je prvi ozbiljan udarac na nedavnim regionalnim izborima, kada su kandidati njegove stranke potučeni u najvećem dijelu zemlje. I onda je, zacijelo u ne baš najboljem raspoloženju, ovih dana gledao emisiju TV postaje France 2 o tome, i na njoj vidio kako Rachida Dati, makar i blago, kritizira izbornu strategiju njega i njegovih najbližih suradnika.





Ta je kap prelila čašu gnjeva, jer već neko vrijeme Nicolas i Carla sumnjiče Rachidu da se uplela u širenje ako ne i prvotno lansiranje priča o njihovim preljubima i skorom razvodu, priča u kojima je Nicolasova konkubina ministrica ekologije Chantal Jouanno, a Carlin tjelotješitelj pop-pjevač Benjamin Biolay. To su idiotske brbrljarije, ljuti se sve neraspoloženiji Nicolas na te glasine, i manično pokušava otkriti njihov izvor.

Hibrid joj ipak ostaje

Pa dok trima osobama za koje Luka Karadžić ovih dana tvrdi da su navodno otkrivene kao izdajnici njegova brata Radovana haaškom Tribunalu može prijetiti i nasilna smrt osvetoljubivih i prolijevanju krvi sklonih karadžićevaca, francuski predsjednik zacijelo nije sklon tako ekstremnim metodama, ali je pribjegao barem uskrati povlastica koje je pretpostavljeno prebrbljavoj gospođi Dati bio osigurao iznad onoga što joj pripada prema dužnosti koju obnaša.

Iste večeri nazvao je gnjevni Nicolas ravnatelja policije Frédérica Péchenarda i naredio mu da se Rachidi oduzme Peugeot 607 s vozačom i troje tjelohranitelja. “Žao nam je, gospođo, ali idemo kući - naredba s vrha”, prenio je novosti bivšoj miljenici i novoj disidentici Olimpa jedan od njezinih čuvara. Ona je ipak, navodi Daily Telegraph, od Péchenarda uspjela ishoditi da svu tu sjajnu statusnu i sigurnosnu bižuteriju zadrži još tu večer. Iduće jutro ostao joj je samo njezin hibrid, Toyota Prius, na koji ima pravo kao (grado)načelnica pariškog sedmog arrondissementa. Oduzet joj je i službeni mobitel, čije je troškove - kao i limuzinu, vozača i čuvare - dotad plaćalo ministarstvo unutarnjih poslova.

Akt milosti

I dalje samosvjesna i izravna 44-godišnjakinja, koja je pri nedavnom posjetu Bagdadu ukorila snimatelja koji je na obali rijeke Tigris usmjerio kameru prema njezinim visokim potpeticama (“Nije baš cool snimati moje cipele”), Rachida Dati ovih dana u povjeravanjima svojem društvu odbija priznati da ju je simbolički dodatno degradio sam Sarkozy, jer ona za najnovije mjere sumnjiči predsjednikova starog prijatelja, a njezina neprijatelja Bricea Hortefeuxa.

Za razliku od Sanadera, za kojeg je vlada naznačila da službeno vozilo i tjelohranitelje ima da bi ga se zaštitilo od potencijalno ogorčenih sugrađana, za razliku od Stipe Mesića koji na ured i prateće sadržaje ima pravo prema zakonu, Rachida Dati je Peugeot i prateće osoblje imala iz počasti koju joj je sada povučenim aktom milosti ukazao njezin bivši zaštitnik. Ostaje vidjeti hoće li joj odsad biti manje dosadno, ili će je novoprimljeni udarci dodatno potaknuti na širenje vrućim detaljima protkanih pripovijesti o nevjerama i avanturama Carle Bruni Sarkozy i njezina sve usamljenijeg Nicolasa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 21:44