DESETA GODIŠNJICA SMRTI

MAKEDONSKA SRAMOTA Proslavio je domovinu kao nitko prije njega, a država mu se još nije odužila, čak im je teško sagraditi i nadgrobnu ploču...

AUTOR:
 • OBJAVLJENO:
 • 07.10.2017. u 00:03

 • Davor Pongracic / CROPIX

   

  Deset godina od tragične pogibije za mnoge nezaboravnog pjevača Toše Proeskog na glavnom trgu u Skoplju u posebnim je emocijama protekla tradicionalna noć "Zvjezdano nebo za Tošu".

  Godinama se u glavnom gradu Makedonije tisuće obožavatelja pjesmom sjećaju svog obožavanog idola, a mnogi fanovi ondje se upute i iz Hrvatske, piše Slobodna Dalmacija.

  Tužna godišnjica obilježena je i prikazivanjem spota za Tošinu pjesmu "Light The Flame", koju je snimio u Londonu malo prije smrti.

  I dok ga obožavatelji ne zaboravljaju, oni koji su preuzeli obvezu pobrinuti se da se na dostojanstven način verificiraju ugled i karijera pokojnog Proeskog, koji je svoju domovinu proslavio više nego itko u glazbenoj povijesti Makedonije, očito su zakazali.

  Kako su proljetos prenosili mediji, Skupština Makedonije još je prije deset godina donijela odluku o izgradnji memorijalnog spomenika obožavanom pjevaču, kojeg su posthumno proglasili zaslužnim građaninom Makedonije.

  Budžet je odobren i spomenik je trebao biti gotov u roku od dvije godine, ali i desetljeće poslije, Toše i dalje počiva u grobnici na kojoj nema ni nadgrobne ploče.

  Izdvajamo