EMISIJA PROVJERENO

'Mi vjerujemo da se svijet mijenja od pojedinačnih slučajeva'

Na pitanje čime se najviše ponosi kad je riječ o njenoj emisiji “Provjereno”, urednica i voditeljica Ivana Paradžiković spremno odgovara da je to činjenica što su toliko godina opstali i ostali isti kao prvog dana kada su ušetali u redakciju - klasa optimisti. Čitava redakcija emisije ulazak u finale Zlatnog Studija, priznaje, nije očekivala, ali mu se itekako nadala.

- Mi još uvijek vjerujemo da se svijet mijenja od pojedinačnih slučajeva, spašavanjem jednog po jednog čovjeka. U bezbroj smo situacija prošle godine to i dokazali: otvorili smo priču o mitu u zdravstvu, smijenjen je liječnik koji je optužen za uzimanje mita za operaciju u splitskom KBC, a istraga je u tijeku. Vulgarni ortoped iz jedne zagrebačke bolnice, kojem godinama nitko nije mogao ništa, nakon priče u ‘Provjerenom’ dobio je otkaz zbog neprihvatljivog odnosa prema pacijentima. Roberta Matalina, koji je skupljao humanitarnu pomoć lažno tvrdeći da je bolestan, raskrinkali smo pred kamerama. Bilo je i pregršt priča koje su nakon emitiranja dobile sretan kraj. Suze djevojčice Ružice koja je u školu mogla svaki drugi dan jer nije bilo prijevoza do njezina sela ganule su cijelu zemlju i rješenje se pronašlo odmah sutradan. Vidjeli su to i srednjoškolci iz Vinkovačkih Banovaca koji su nam se javili, pa je i njihov problem s prijevozom do škole koji ih je godinama mučio također riješen. Riješen je i problem sa smećem na Savici na koji su građani godinama ukazivali, molili i apelirali za pomoć. Obitelj Herak i Brajković uselili su se u svoje nove domove, a to je neprocjenjivo - znati da si nekome tako utjecao na život! Kiki, Kristijan Trupković, imao je samo jednu želju - pronaći posao, a zbog invaliditeta mu je to bilo nemoguće. Onda se i nakon te emisije dogodilo čudo. Predsjednik Uprave jedne velike kompanije gledao je ‘Provjereno’ i sutradan je Kikiju ponuđen posao. Plakali smo zajedno, smijali se, izborili neke vrlo važne i bitne pobjede. Kada podvučemo crtu, bila je to vrlo uspješna godina, kaže Ivana.

Najpotresniji momenti u stvaranju emisije svakako su oni kada im svoje povjerenje daju osobe koje su proživjele neku vrstu nasilja.

- Žrtva svećeničkog zlostavljanja, mladić koji je silovan u zatvoru ili djevojka koja je teško pretučena u Zadru. To su ljudi koji nam vjeruju, koji nam otvore dušu i pred TV kamerama ispričaju najstrašnije i najtraumatičnije scene koje su proživjeli. Tada shvatimo koliko je ovo što radimo više od posla, jer priča koja izađe u eter samo je jedna tisućinka onoga što proživimo s njima - objašnjava urednica.

A priča koja se definitivno se gledateljima urezala u pamćenje, ali i srca, smatra Ivana, jest iznenađenje koje su priredili braći Nikoli i Marku kada su im doveli izbornika Dalića.

- Snimku kada izbornik ulazi u njihov dnevni boravak pogledala sam sigurno više od stotinu puta. Pa to je da se naježiš od glave do pete. Trenutak čiste sreće - naglašava Paradžiković.

Kako kaže, tijekom stvaranja emisije nemoguće je emotivno se distancirati od bilo koje priče.

- Vežemo se, dajemo, izgaramo. Zato što nam je stalo - tvrdi Ivana.

Premda se ponekad suoče s neuspjehom, čitava ekipa ne miri se s tim.

- Poraz nije opcija. Nekada te bitke traju godinama, ali ne odustajemo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 02:39