NAGRADA

NEPROCJENJIV DOPRINOS Nagrada za životno djelo Festivala dokumentarnog rock filma dodijeljena je Želimiru Babogredcu

 
 Bruno Konjević / CROPIX

Ovogodišnja posebna nagrada Festivala dokumentarnog rock filma DORF za životno djelo dodijeljena je glazbeniku, menadžeru i producentu Želimiru Babogredcu. Babogredac, današnji šef Croatia Records još je u srednjoj školi počeo raditi na radiju i u vlastitoj diskoteci, te u rodnim Vinkovcima 1971. godine osniva rock grupu Milky Way.

Sedamdesetih i osamdesetih na realizaciji koncerata i turneja surađuje s najpoznatijim domaćim rock i pop grupama i pjevačima, od Azre i Prljavog kazališta do Miše Kovača i Olivera. Krajem sedamdesetih osniva Rockoko Studio u Bošnjacima, prvi rezidencijalni profesionalni tonski sudio u tadašnjoj državi, koji nakon preseljenja u Zagreb 1990. postaje vodeći studio u Hrvatskoj i potpisuje produkciju na više od 200 nosača zvuka.

Zagreb, 121218. 
Kaptol Boutique Cinema.
Godisnja dodjela nagrada najboljim glazbenicima Hrvatske diskografske udruge.
Na fotografiji: Zelimir Babogredac.
Foto: Goran Mehkek / CROPIX
Goran Mehkek / CROPIX

Na poziv uprave Croatia Recordsa 1996. godine prihvaća mjesto rukovoditelja audio-studijskog centra. 2001. postaje jedan od osnivača i direktor poduzeća Autor d.o.o., koji iste godine kupuje Croatia Records. Jedan je od osnivača satelitskog kanala CMC, a potom i kreator strategije razvoja kanala i programa koji se emitira u Europi, SAD-u, Kanadi, Australiji i Novom Zelandu. Od 2006. je predsjednik uprave Croatia Recordsa, a iste godine imenovan je i predsjednikom Hrvatske diskografske udruge.

Strastveni je kolekcionar ploča, ima više od 6500 vinila, među kojima se posebno ističu izdanja Beatlesa - njegova kolekcija sadrži sva njihova britanska, američka, njemačka i japanska izdanja ploča, LP-ja, singlica, knjiga i DVD-a.

- Začinjavac, pokretač i najzaslužniji za pojavu rock’n’rolla u našem gradu, Želimir Babogredac je apsolutno zaslužio primiti ovu nagradu u Vinkovcima a mi mu se skromno zahvaljujemo u ime brojnih glazbenika i zaljubljenika u glazbu, sigurni da je lavina koju je pokrenuo proizvela puno buke - ističu s DORF-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 15:29