LEGENDA NA UDARU

OBITELJSKI RAT POTRESA ENGLESKU ‘Ryan Giggs je običan lopov, lažov, štakor, veliki varalica i dosadan’

Dan nakon što mu je sin preuzeo Manchester United, otac poznatog igrača DannyWilson napao ga je u medijima zbog ljubavnih afera sa suprugama prijatelja i vlastitog brata
 AFP

Vijest o privremenom mandatu nogometaša Ryana Giggsa na mjestu menadžera Manchester Uniteda niti jednog ljubitelja nogometa u Britaniji nije ostavila ravnodušnim. Nakon rekordnih 926 odigranih utakmica, Giggs se prošli tjedan pojavio ispred 70.000 oduševljenih navijača i na svojoj prvoj utakmici u ulozi trenera vratio slavu Manchester Unitedu.

Za mnoge to nije bilo iznenađenje s obzirom na to da se već godinama potvrđuje pravilo da sve što Ryan Giggs na terenu dotakne pretvori u nogometno zlato. Njegova je karijera, tijekom koje je proglašen najboljim nogometašem Manchester Uniteda, besprijekorna. Stoga ne čudi da su nogometni kuloari s obiljem pompe dočekali Giggsa na čelu Manchester Uniteda, nakon katastrofalnih mjeseci smijenjenog Davida Moyesa pod čijim je kormilom nekoć veliki klub sramotno gubio utakmicu za utakmicom. Najnoviji rezultat od 4:0 u korist Uniteda protiv Norwicha opravdao je visoka očekivanja.

Ne i za Dannyja Wilsona, oca 40-godišnjeg Ryana Giggsa koji smatra nedopustivim da je Manchester United odabrao njegova sina da upravlja klubom, iako za sada samo privremeno, do kraja sezone. “Da bi bio trener kluba, moraš ulijevati povjerenje. Ne vidim kako bi mu igrači mogli vjerovati nakon onoga što je učinio svome bratu. Čovjeku se sudi na temelju njegovih djela”,rekao je Danny Wilson u intervjuu za popularni britanski tabloid The Sun, nazvavši svoga sina “lažljivcem i varalicom”.

Wilson se, naime, poziva na obiteljsku aferu koja je 2011. godine uzdrmala Britaniju i osobito razveselila zlurade tabloide. Ryan Giggs otkriven je u nizu izvanbračnih afera s dugonogim brinetama zanosnih oblina. Slučaj bi možda bio uobičajen i ubrzo zaboravljen da jedna od njih nije bila Natasha, supruga njegova mlađeg brata Rhodrija. Afera je trajala godinama, Natasha je zatrudnjela i pobacila, Rhodri ju je ostavio, ona je potom postala zvijezda Big Brothera, a on, prema svjedočenju oca Dannyja, zauvijek slomljen.

Slučaj se mjesecima motao po naslovnicama britanskih novina.

Na privatnom životu Ryana Giggsa ostale su neizbrisive mrlje. Iako je uspio održati brak sa suprugom Stacey, s kojom ima dva sina, otkriveno je da šogorica Natasha nije jedina s kojom je ljubovao izvan braka. Jedna od njegovih ljubavnica bila je Miss Walesa, seksepilna Imogen Thomas, još jedna zvijezda Big Brothera.

Otac Danny Wilson zgrožen je ponašanjem svog starijeg sina. “Njega se poštuje zbog njegovih nogometnih sposobnosti. Ali, on je kukavica i mamin sin. On je moj sin i poznajem ga. Ono što je napravio mom drugom sinu Rhodriju - slomilo ga je”, rekao je Wilson. Pedesetosmogodišnji Wilson i sam je bivša sportska zvijezda - nekoć je bio igrač ragbija. Obitelj je ostavio kada je Ryan imao 14 godina, nakon čega je Ryan, tada tinejdžerska nogometna zvijezda, ubrzo preuzeo majčino djevojačko prezime Giggs. Otac se sinovima nije javljao puna dva desetljeća, ali obiteljska afera toliko ga je uznemirila da se obratio mlađem sinu.

“Ryan se samo treba ispričati i onda se stvari mogu ponovno pokrenuti pa možemo ponovno pokušati spojiti obitelj. On je dobar nogometaš, to znam. Svi to znamo. Ali, učinio je nešto krivo i treba se ispričati”, kaže Wilson i dodaje da ga je povrijedilo to što ga sin nije niti jednom kontaktirao tijekom njegove prošlogodišnje borbe protiv raka prostate. Kada je neki dan doznao da je njegova stariji sin postao trener legendarnog nogometnog kluba Manchester United, složio se s komentarom svog povrijeđenog mlađeg sina: “Štakor će se nekako i tamo uvući”. Umjesto ponosa, prema svome starijem sinu osjeća gađenje i tvrdi da je u očima ljudi od “heroja postao nula”. “Trebao bih biti na vrhu svijeta jer je moj sin preuzeo Manchester United. Ovako, to je sve tužno”, zaključio je.

Ipak, u svijetu nogometa privatni integritet manje je važan od nogometnih rezultata. U razgovoru s Davidom Folbom, vlasnikom nogometnog kluba Lashings All Stars, doznajemo da nogometni svijet vjeruje Ryanu Giggsu bez obzira na njegove privatne prevare.

Kao netko tko je godinama vodio odnose s javnošću vodećim britanskim nogometašima, Folb se nebrojeno puta susreo sa sličnim situacijama u kojima je sjajan nogometaš činio manje sjajne stvari izvan terena. On tvrdi: “Ono što je najvažnije jest to da je Ryan Giggs sjajan nogometaš, sjajne karijere. Nikada nije dopustio da njegov privatni život ima utjecaja na njegovo ponašanje na terenu. To nam je svima pokazao u posljednjih dvadeset godina. Ostalo nas se ne tiče”. “Ryana Giggsa jednostavno vole. Na vaše pitanje hoće li mu igrači vjerovati - da, hoće i vjerujem da je on sjajan izbor za Manchester United. Štoviše, vjerujem da bi za United bilo dobro da dugoročno ostane na mjestu trenera”, smatra Folb.

Na vijest o imenovanju na mjesto novog, privremenog trenera oglasio se i brat Rhodri. “On je grozan brat i još gori suprug. Međutim, mislim da je izvrstan za posao trenera u Unitedu. Činjenica da je izabran dobra je i uzbudljiva, što je pokazao i rezultat 4:0. Drago mi je zbog njega.” Ryanov 37-godišnji brat, s čijom je suprugom godinama ljubovao, dodaje: “Mrzio sam ga. Ranije sam bio pun gnjeva, ali sada nastavljam sa životom. Volim gledati Ryana na televiziji jer znam da gubi kosu - a ja još uvijek imam svoju”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 21:41