LUDI KLOBUČARI

Osebujan život Helene Bonham Carter i Tima Burtona

Prvi kompliment koji je Tim dao Heleni bio je: stvarno ti odlično stoji ova majmunska maska

Ona je žena osebujna stila i kose koja kao da nikada nije vidjela češalj, a uz to je i praunuka britanskog premijera, grofa Herberta Henryja Asquitha. On je čudak iz Kalifornije fasciniran gotikom koji najradije božićno drvce kiti kuglicama od blata. Zajedno su jedan od najzaljubljenijih parova u svijetu filma, imaju dvoje djece - ali ne žive zajedno. Dobrodošli u bizaran svijet redatelja Tima Burtona i glumice Helene Bonham Carter koji su zajedno već devet godina, a zbog njihova novog zajedničkog filma “Alisa u Zemlji čudesa” ponovno su se našli pod povećalom javnosti.

Prošli su tjedan 51-godišnji redatelj i njegova 43-godišnja družica došli na premijeru filma pred kino Odeon na londonskom trgu Leicester. Helena je bila već tradicionalno neuredna, a izabrala je bijelu balsku haljinu i crni kaput. Njezina kosa je nalikovala na ptičje gnijezdo iz kojeg su stršali nestašni čuperci, a ruci je stiskala clutch torbicu neobičnog motiva - s likom Crvene kraljice koju glumi u filmu.

Kraj nje je Tim u crnom odijelu, raščupane kose i s naočalama plavih stakala prije izgledao kao poludjeli znanstvenik nego multimilijunaš koji je redateljski genij.

No, par nije nimalo mario za komentare, a njihovi obožavatelji već gotovo cijelo desetljeće prate ovog Kralja i Kraljicu šašavosti čije ih životne navike zabavljaju i začuđuju.

Upoznali su se na setu filma “Planet majmuna” 2001. godine i tada je planula iskra. Prvi kompliment koji je Tim dao Heleni bio je: stvarno ti odlično stoji ova majmunska maska, kao da je stvorena za tebe! Nije to baš romantična rečenica koju bi poželjelo čuti žensko srce, ali Helena je također nekonvencionalna.

Ona voli mijenjati izgled

- Rekao mi je da se ne ljutim, ali da sam ja prva osoba na koju je pomislio da je savršena za tu ulogu i kako ima osjećaj da volim mijenjati svoj izgled. Odgovorila sam mu da je u pravu - objašnjava Helena. U to je vrijeme Tim bio zaručen za manekenku Lisu Marie Smith i odmah su krenuli tračevi kako je Helena presudila toj vezi.

- Tim je jako sramežljiv, a ja sam cijelo vrijeme bila odjevena u majmunicu pa se zapravo i nismo mogli spetljati - rekla je glumica. No, on je kasnije priznao kako mu je njegova glavna glumica bila najprivlačnija kad je bila u kostimu primata.

Počeli su hodati kad su završili snimanje filma, a “uselili se” kad je Helena zatrudnjela sa njihovim sinom Billy Rayjem, kojemu je danas šest godina. Njihov zajednički život nije međutim poput onog “običnih” smrtnika.

Hrkanje, sitnice i gotika

Tim, odrastao u sunčanom Los Angelesu, unajmio je kuću u Hampsteadu u sjevernom dijelu Londona 1999. kad je snimao film “Sleepy Hollow”. Hampstead je poznat kao mjesto gdje su stanovali intelektualci, pisci, kompozitori, balerine, glumci i arhitekti, koji su stvorili boemsku sredinu krajem 19. stoljeća. Danas je to baza avangardnih umjetnika i pisaca, a nekretnine su među najskupljima ne samo u Britaniji nego i u svijetu - cijene kuća penju se i do 50 milijuna funti. S viktorijanskom arhitekturom, mračnim zavojitim ulicama i slavnim grobljem koje izgleda jezovito, Hampstead je bio idealna baza za Burtona.

To je jedino mjesto na svijetu gdje se on, prema vlastitim riječima, osjeća kao kod kuće.

- Obožava kišu. On je valjda jedina osoba u Britaniji kojoj kiša ne ide na živce - kaže njegova partnerica. Ona je već posjedovala kuću u Hampsteadu pa je Tim odlučio kupiti nekretninu tik do njezine. Do danas su njihove dvije kuće odvojene, a povezane su samo dnevnim boravkom u prizemlju.

Helena, koja je s roditeljima živjela do svoje 30. godine, ne vidi apsolutno ništa čudno u tome. Njeni su roditelji i sami vrlo osebujni. Majka Elena Propper de Callejón postala je psihoterapeut nakon što je doživjela živčani slom kad su Heleni bile tri godine, a otac Raymond Bonham Carter poznati je bankar iz ugledne britanske političke obitelji.

- Za mene je život u odvojenim kućama posve normalna stvar. Ako imate novac da si to priuštite, zašto ne biste imali vlastiti prostor? - smatra Helena. Njih dvoje naime imaju i potpuno različit ukus, pa je tako glumičina kuća pretrpana raznim sitnicama i kičem, a ima i sobu gdje šije i veze. Kao što to većina fotografija pokazuje, Helena ima jedinstven stil, ako se to tako može nazvati, te nosi viktorijanske suknje u kombinaciji s tenisicama, a baš nikada je nećete vidjeti u trapericama i majicama.

Timova je kuća gotički miks kostura i čudnovatih stvarčica, s neonskim podnim svjetlima. Glumica kaže kako i kod spavanja postoje neki problemčići.

- E, vidite, tu je problem hrkanja... Ja pričam, a on hrče. Uz to Tim pati od nesanice pa mora gledati televiziju da bi zaspao. Meni s druge strane treba tišina - iskrena je Helena. Par je 2007. dobio i drugo dijete, ovaj put kćerku. No čak se sedam mjeseci nisu mogli odlučiti kako će je nazvati. Djevojčica, koja je na kraju dobila ime Nell, i njezin brat Billy i sami imaju svoju kuću u Hampsteadu - ondje se naime odlaze igrati sa svojom dadiljom.

Ekscentrični i jako sretni

Helena, koja je kao Kraljica srca u “Alisi” šesti put surađivala sa svojim dragim, kaže kako mora baš kao i svak druga glumica na - audiciju. To pridonosi velikim napetostima u kućanstvu Burton - Bonham.

- Kad sam išla na audiciju za Sweeneyja Todda, pet tjedana mi nije ništa rekao. Sve što je promrsio bilo je ‘Bravo’ nakon audicije i onda ništa, a kao živimo zajedno. Možete zamisliti tu napetost - otkriva glumica. No usprkos ekscentričnosti, čini se da par ima sretnu vezu.

- Imamo prekrasan život i zabavljamo se. Tim je super osoba. Mislim da nam se osobnosti spajaju. Mi smo jednostavno srodne duše - zaključila je glumica. Samim tim i njihov šašavi način život izvan ustaljenih normi ima puno smisla.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 11:48