SEKSUALNI PREDATOR NA SUDU

PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV WEINSTEINA Poslije saslušanja pustili su ga na slobodu, platio je milijun dolara jamčevine i dobio elektroničku narukvicu

 REUTERS

Protiv filmskog producenta Harveyja Weinsteina, kojega je nekoliko desetaka žena optužilo za spolno zlostavljanje, u petak je u New Yorku podignuta optužnica za silovanje i seksualno uznemiravanje, što je prva optužnica nakon prvih optužaba protiv njega iznesenih prije sedam mjeseci.

Weinstein (66) oko 7.30 sati po lokalnom vremenu stigao je u policijsku stanicu na jugu Manhattana, nedaleko od mjesta gdje je svojedobno imao ured, a u neposrednoj blizini je i njegova kuća u Greenwich Villageu.

Ispred zgrade ga je dočekalo nekoliko desetaka kamera i novinara svjetskih medija, ali on nije dao nikakvu izjavu.

Njujorška policija nedugo nakon toga priopćila je kako je Weinstein optužen za silovanje i spolno zlostavljanje dviju žena, ali nije navela druge pojedinosti.

Nakon policijske obrade, filmski mogul je, u pratnji policije, oko 9.15 (15.15 sati) došao na sud, objavio je ured državnog tužitelja.

Prema pisanju nekih medija, za spolno zlostavljanje optužuje ga Lucia Evans, koja je jednom javno posvjedočila da ju je Weinstein 2004. prisilio na felaciju.

O optužbi za silovanje zasad nema nikakvih informacija.

Producent je nakon podizanja optužnice pušten na slobodu uz jamčevinu od milijun dolara, obvezu nošenja elektroničke narukvice i predavanja putovnice, javlja AFP.

Uvjeti njegova puštanja na slobodu utvrđeni su na kratkom saslušanju pred sudcem na Manhattanu, na temelju dogovora koji su prethodno postigli državni tužitelj Manhattana i njegov odvjetnik Ben Brafman.

Izvješća o Weinsteinovu nasilju nad ženama pokrenula su lavinu sličnih optužaba protiv drugih holivudskih zvijezda, televizijskih novinara i drugih moćnih ljudi. Mnogi od njih su otpušteni ili su dali ostavku.

Bujica optužaba potaknula je pokret MeToo, kojemu su se pridružile žene iz svih grana industrije koje su iskusile seksualno uznemiravanje ili napastovanje na poslu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 14:13