SUPERTALENT

ŽIVOPISNI ZBOR IZ LJUBUŠKOG OSVOJIO ŽIRI, ALI PODIJELIO GLEDATELJE 'Kao mlade smo orale, kopale i rađale, a sad smo ti, ćerce moja, selebriti babe'

 
 NOVA TV

“Ma mi ti, ćerce, još nismo došle k sebi, evo slavimo već tri dana. Same sebi ne vjerujemo što se dogodilo...

Kad su te zvjezdice (op.a. konfeti) počele padati, pa ja sam mislila da sam umrla i gotovo. A onda smo došle u naš Ljubuški i tek tu je počela prava fešta”, priča mi 66-godišnja Baba Nada Lauc. Ona je najmlađa među Babama i može se zaključiti da je frontmenka Dream Teama Babe iz Ljubuškog koje su nakon posljednje emisije “Supertalenta” postale prava senzacija nakon što je Davor Bilman pritisnuo famozni zlatni gumb i lansirao Babe u polufinale.

Ove živopisne gospođe u najboljim godinama, kako bi se reklo, od 66 do 75, na “Supertalentu” predstavile su ono što najbolje rade - pjevaju. I to gangu i bećarac, a specijalno za show osmislile su i prigodnu pjesmu. “Četiri člana tu žirija, ekipa nam najmilija. Poslušajte, pogledajte, samo gumba ne stiskajte Janko, Maja i Martina i Davore slatki stvore, sve vas puno Babe vole!”

Udana za udovca

Tako one uvijek, kažu mi. Ne pjevaju tuđe pjesme. One su zapravo i kantautorice jer svaku svoju pjesmu same smisle. “Da ne bi mi ničije tuđe pjesme pjevale, mi di god idemo pitamo malo šta se zbiva u mistu, koga ima, šta je popularno i onda napišemo pjesmu. Evo, baš sad idemo u Trilj. Zvao nas je tamo gradonačelnik”, otkrila mi je 77-godišnja Ana Škorput zvana Tetka.

“Ja sam vam, ono Bože dragi, prava seljanka. Baba ko baba. Živim sama, bila sam udana za udovca, tako da jedino imam njegovu unučad u Zagrebu”, ukratko je nabacila Tetka Ana svoj životopis.

“Mi smo ti i za Trilj već sad smislile pjesmu, evo, slušaj (pjevaju u ganga stilu): ‘U sveg Trilja lipa nešta ima, oni slave svoga sveca svetoga Mihovila, tu je Gospa Karmelska, zaštitnica grada i Cetina rijeka teče do Omiša grada’”.

Uz Babu Nadu i Tetku Anu, u Dream Teamu su još 75-godišnja Blagica Skoko, njena vršnjakinja Kata Mihaljević i najstarija u ekipi, 85-godišnja Franka Šunjić. Ona jedina ima i praunučad, kažu mi.

Ovih pet Baba tako su pod stare dane postale celebrityji.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
NOVA TV

“Ma nismo to sanjale ni u snu”, kaže Tetka Ana.

“U naše vrijeme nije ti bilo ko danas. Mi smo u mladim danima morale orati, kopati, rađati, ženiti se i kuću graditi... Sve je bilo drugačije. E, a sad kad smo djecu poženile i poudavale, unuke i praunuke izljubile, onda smo mi, Babe, krenule na turneju. Mi smo ti sada, ćerce, ko mladice”, kaže mi Baba Nada.

“Ja ti imam i muško i žensko, sina i ćerku, svi lijepo udati i pet unučadi. Ćerka ima četiri sina, a sin jednog. Svi živi i zdravi, fala Bogu. Pratili su svi emisiju, evo kažu da su ponosni na Babu, al svi mi se još smiju”, smije se Nada.

Pitam ih smeta li ih kad ih zovu babama. “Ma svašta, šta bi nam smetalo. Pa mi i jesmo babe. Prave babe, babe seljanke”, priznaje Baba Nada. “Radimo sve što rade babe”, dodaje.

Sadimo i sjedimo

A što rade babe? “Kopamo vrt, sijemo, sadimo, frezemo, sjedimo kući i molimo Boga, pa ponekad vidimo i prašinu, al zaboravimo...”, nabraja. Sve su one iz Ljubuškog i okolice.

“Bile smo udružene u KUD Herceg Stjepan u Ljubuškom, ali pravo ću ti reć, nama svima koje smo tamo dobro znale pjevat, nije nam se svidjelo i htjele smo se odvojiti. Bilo je to tamo 2012. i tada nas je šest bilo u timu, sad je šesta izišla i nas smo pet Baba”, objasnila mi je Tetka Ana.

Na njihovu repertoaru ima nekih starih napjeva ljubuškog kraja, pjesama koje su njihove bake pjevale njima, ali najviše je pjesama koje je napisala Nada, ona im je glavna kantautorica. Ona je u sedam godina napisala više od 240 pjesama s kojima nastupaju. I to ne samo po Ljubuškom, Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj. Bile su Babe i u Italiji, Njemačkoj, Švicarskoj, Makedoniji, Češkoj...

Ana Bubalo / Ljubuški portal
U rodnom Ljubuškom članice zbora dočekane su kao da su se vratile sa Svjetskog prvenstva

“Nismo još jedino do Australije stigle, al’ i tamo će Babe doć”, uvjerava me Ana. Dobro, odakle taj naziv - Dream Team Babe, pitam ih.

“Mi smo ti imale jednom nastup u Zadru i tamo smo se družile s našim prijateljem i kako je bilo toplo, babe ko babe, mi se veselile, kupale u moru. S nama je uvijek pisme i veselja. I onda su prijatelju došli i pitali ga ko su ti ove, a on im je reko da smo mi Dream Team Babe. I poslije ti on nama ponosno kaže smislio sam vam naziv - Dream Team Babe. Rečemo mi njemu, aj dobro... Znamo šta znači tim, znamo šta znači babe, al sine, šta ti dođe ovo dream. Reko nam je da to znači nešto najveće i najbolje i normalno, nama se dopalo. Otad smo ti mi - Dream Team Babe”, pričaju mi Babe, svako malo prekidajući razgovor smijehom. Zanimalo me, koja je tajna njihove veselosti i živosti u njihovim godinama.

“Šta da ti kažem, samo treba biti otkačen... Pjevat, plesat, veselit se i biti pozitivan”, mudro će Babe koje su na društvenim mrežama nakon emisije izazvale pravu prepirku, jer iako su svima simpatične, mnogi ne vjeruju da je njihovo pjevanje talent.

Neka mladost pobijedi

“Ajd’ sad da ti nešto kažem....”, započinje Baba Nada ozbiljno. “Nama je jako drago što smo dobile zlatni gumb i jedva čekamo sljedeći nastup. Volimo show i zabavu, al nije nama pobjeda najbitnija, neka mladost ide dalje”, priča mi Nada, onako kao što baka govori unucima. Njima je ponajprije do fešte, pisme i veselja.

“Ma nama je na doček došao cijeli Ljubuški, djeca, unuci, gradonačelnik, ministri, svećenici... Bilo je tu vrištanja, pjevanja, plesanja, cvijeća, pjesme, suza... Ma, evo, sad ću se opet rasplakat”, priča Baba Nada.

Već su sada, sa zlatnim gumbom, digle Ljubuški na noge koji im je priredio doček, onakav kakvi se priređuju nogometašima, a što će tek onda biti ako pobjede na Supertalentu.

Možda Babama i kakav spomenik svane u tom gradu s lijeve strane obale Trebižata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 06:47