ZBOG 'BIG BROTHER-a'

RTL KAŽNJEN SA 100.000 KUNA 'Objavljivali su program za koji je vjerojatno da bi mogao narušiti fizički, mentalni ili moralni razvoj maloljetnika'

Osim RTL Televizije, Vijeće za elektroničke medije kaznilo je i odgovorne osobe na toj televiziji sa po deset tisuća kuna

Vijeće za elektroničke medije donijelo je odluku o izdavanju prekršajnog naloga nakladniku RTL Hrvatska d.o.o. na temelju Zakona o elektroničkim medijima te izvršenog nadzora nad emitiranim programom Big Brothera 6. i 8. rujna. Osim što će RTL morati platiti 100 tisuća kuna kao pravna osoba, kazna je određena i odgovornim osobama u iznosu od 10.000 kuna.

Na RTL-u za sada nemaju komentara na odluku jer je još nisu dobili. Inače, prema tvrdnjama s RTL-a, nakon oštrih kritika javnosti, ali i čak deset pritužbi koje je samo do prošle srijede na račun tog showa zaprimilo Vijeće, već 9. rujna prilagodili su sadržaj dnevnih emisija Big Brothera.

- Poduzeli smo potrebne mjere kako bismo dodatno prilagodili sadržaj emisije Big Brother terminu prikazivanja od 21 sat, a sve sukladno odredbama Zakona o elektroničkim medijima. Stoga sadržaj emisije Big Brother koji se prikazuje u terminu od 22.45 sati nosi oznaku ‘15’ te se ne reprizira u popodnevnom terminu - izjavili su krajem prošlog tjedna na RTL-u.

Vijeće im je odredilo kaznu zbog zbog kršenja članka 26., stavka 1., alineje 3. i stavka 3. istog članka Zakona o elektroničkim medijima. Dakle, RTL je prema odluci Vijeća prekršio odredbu kojom “nije dopušteno poticati građane, a posebice djecu i mladež, na uporabu duhanskih proizvoda, alkohola ili droga”. Također, zaključili su i da je RTL objavljivao program za “koji je vjerojatno da bi mogao narušiti fizički, mentalni ili moralni razvoj maloljetnika, a da nisu osigurali, odabirom vremena emitiranja ili bilo kojom tehničkom mjerom, da maloljetnici u području prijenosa neće, obično, čuti ili gledati takve programe”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 09:45