ODBJEGLA NEVJESTA?

ŠOK U MONAKU Charlene zaprijetila princu Albertu. Odluči, ili ja ili ljubavnica!

ZAGREB - Pedeset milijuna eura potrošeno je da sve bude savršeno za najglamurozniji događaj u kneževini Monako od onoga davnog 1956. kad je Grace Kelly u vjenčanici prošla crkvom Sv. Nikole kako bi se udala za princa Rainiera.

Taj događaj, kraljevsko vjenčanje princa Alberta i njegove lijepe djevojke, južnoafričke plivačke šampionke Charlene Wittstock, trebao bi Monako trgnuti iz letargije i vratiti u centar pažnje cijeloga svijeta. Ni ovako im ne ide loše, s prestižnim događajima poput Formule 1 i prebogatim gostima i stanovnicima, ali malo što se može mjeriti s PR-om koji donosi kraljevsko vjenčanje, što smo vidjeli u Londonu kad se Will ženio s Kate.

Velike pripreme

Vrijeme bi u petak, kad sve počinje civilnom ceremonijom, trebalo biti lijepo i ne prevruće. “Himnu ljubavi” trebao bi pjevati bog francuske estrade Johnny Hallyday.

Dolaze Charles i Camilla, Sarkozy i Carla, čak i švedski kralj Gustaf. Pirotehničari su prema planu najvećeg majstora vatrometa Jacquesa Couturiera pripremili 1001 raketu za spektakl iznad luke, a kuha najslavniji francuski kuhar Alain Ducasse.

U kraljevskoj je garaži parkiran i posebni, unikatni Lexus LS600h L s prozirnim krovom. Stigao je prije nekoliko dana, a Albert ga je naručio da njega i Charlene proveze pokraj veselih podanika od Rochera do luke i kapele Sainte-Dévote gdje bi, prema tradiciji, Charlene trebala položiti svoj vjenčani buket. Htio je da taj Lexus bude reklama njegovoj posvećenosti inovaciji i zaštiti okoliša.

Sve bi to “trebalo biti”, uvjetno jer se u francuskim novinskim redakcijama već danima priča da se priprema povijesni skandal. Charlene je, navodno, uhvatila Alberta s ljubavnicom, tko zna kojom po redu.

Pobjesnila je, spakirala kovčege i uhvatili su je i smirili tek na Albertovu helidromu odakle je htjela pobjeći roditeljima u Južnoafričku Republiku. Priču je prvi objavio francuski L’Express, novine čvrstih izvora, koji je otkrio Sarkozyjev razvod, trudnoću Carle Bruni i još mnogo tiražnih priča. Kneževina je demantirala priču o odbjegloj nevjesti Charlene. No, tračevi su se internetom proširili kao požar.

Podnosila histeriju

Charlene nikad nije djelovala kao žena koja pretjerano ozbiljno shvaća politiku europske monarhije. Iako za razliku od Kate Middleton nije prošla obuku, potpuno je samouvjereno i smireno izdržala histeriju koja je nastala kad je 2006. na Zimskoj olimpijadi u Torinu otkriveno da hoda s Albertom. Da joj se ozljeda ramena nije pogoršala, vjerojatno bi do udaje plivala i osvajala medalje.

Nikad se nije čulo da je pravila probleme zbog Albertove skandalozne prošlosti, pune afera, fotomodela, seksualnih eskapada i dvoje priznate izvanbračne djece, nego je ležerno uživala u prednostima lagodnog kneževskog života. No, čini se da se dogodilo nešto gadno.

Povučena i utučena

Charlene je odustala od vjenčanja još prije nekoliko tjedana, na svim nedavnim ceremonijama bila je povučena i vidljivo utučena, nije se niti trudila ostaviti dobar dojam. Situacija je navodno tako loša da je obitelj zamolila poznate monegaške bogataše, Pastorove, da je smire i pomire s Albertom.

Ako ne uspiju, Charlene će upropastiti mnogo više od budućeg braka s Albertom: ugrozit će ugled vladarske obitelji Monaka i njegov poslovni plan za povratak glamura izgubljenog nakon smrti Grace Kelly u prometnoj nesreći 1982. godine. Albertov odvjetnik Thierry Lacoste isposlovao je sudski nalog da L’Express objavi dokaze za svoju “klevetničku kampanju protiv Alberta i Charlene.

- Bio sam s princem i Charlene Wittstock prije tri dana i kunem se da je sve u redu - ustvrdio je odvjetnik. Uredništvo je odbilo ispuniti naredbu i nastavit će štititi izvore. Francuski novinar Henry-Jean Servat, autoritet za kraljevska pitanja, nije tako optimističan:

- Charlene Wittstock je mlada žena nespremna za sve ovo. Kad je Grace Kelly stigla u Monako, već je bila prošla obuku koja joj je omogućila da se nosi sa svim tim. Ne vjerujem da je baš odjurila na aerodrom s kovčezima, ali sigurno između nje i Alberta ima napetosti, kao i u svakom braku.

Razuzdani princ

Više novinara koji prate kraljevske obitelji slaže se da je vjerojatno riječ o pokušaju sabotaže Charlene Wittstock, ali i upozoravaju da je Albert svojim ponašanjem dao savršen šlagvort. Bio je tako razuzdan da mu otac, princ Rainier, do smrti nije htio prepustiti prijestolje. Kad je umro, Albert ga je zamijenio i zaista se trudio voditi kneževinu savjesno i transparentno. Onda je eksplodirala bomba u Parizu.

U novine, ovaj put Paris Match, nekako su dospjele Albertove slike s malom bebom, dječakom Alexanderom koji je u trenutku objave imao tri godine. Bio je to Albertov sin, začet u burnoj avanturi s bivšom stjuardesom Air Francea, seks-bombom iz Toga Nicole Costom. Albert je s njom završio u krevetu 1997. nakon što ga je služila na jednom letu.

Nicole je kupio stan u Parizu i tamo posjećivao nju i sina, ali nije bilo govora o tome da prizna očinstvo. Kad su slike objavljene, više nije bilo uzmaka i priznao je. Nekoliko mjeseci poslije na drugom kraju svijeta tinejdžericu iz mjesta u okrugu Riverside u Kaliforniji na putu u školu dočekali su reportažna kola i deseci novinara i paparazza.

Kao u filmu, preko noći je postala princeza. Cijelim se krajem pronio glas da su neki davno naručeni DNK testovi gotovi i da pokazuju da je otac te sasvim obične kalifornijske klinke nitko drugi do princ od Monaka. Šerif okruga Riverside, Rick Kamstra, imao je pune ruke posla, a prinčevi su odvjetnici sve poricali. Kako je bila maloljetna, ime i lik djevojčice morali su ostati skriveni od javnosti, znalo se samo da joj je srednje ime - Grace.

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU JUTARNJEG LISTA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 09:59