SJEĆANJE NA PRINCEZU

Bivši tjelohranitelj princeze Diane: ‘Nesreća se mogla spriječiti, tjelohranitelji su krivi’

 Pool/Liaison / Getty Images

Bivši tjelohranitelj princeze Diane, neprežaljene članice britanske kraljevske obitelji, Ken Wharfe, u svojim memoarima ‘Pažljivo čuvana tajna’ otvoreno tvrdi da se prometna nesreća u kojoj je princeza izgubila život mogla spriječiti da su tjelohranitelji bolje radili svoje posao te da nikakve teorije zavjere ‘ne drže vodu’.

U memoarima Wharfe piše o detaljima iz Dianinog života koju je čuvao do 1993. godine. Podsjetimo, princeza od Walesa, preminula je u prometnoj nesreći 31. kolovoza 1997. kao i njezin suputnik i prijatelj Dodi Fayed, sin egipatskog milijunaša Mohameda Al-Fayeda, te vozač Henri Paul koji je bio pod utjecajem alkohola. Jedini je preživio tjelohranitelj Trevor Rees-Jones, koji je jedini bio vezan, no zbog ozlijeda glave ne sjeća se detalja. Nesreća se dogodila u pariškom tunelu kad je Paul izgubio kontrolu nad vozilom bježeći od paparazza.

Princess Diana wearing a Jasper Conran suit during a visit to a community centre in Brixton, October 1983. (Photo by Princess Diana Archive/Getty Images)
Princess Diana Archive / Getty Images

Odmah su nakon nesreće, oko četiri ujutro, nazvali i Wharfea koji je iz Dorseta stigao u London, piše Daily Mail.

Tjelohranitelji nisu bili iskusni, tvrdi Wharfe u knjizi: ‘Trevor Rees-Jones je bio bivši vojnik koji nije prošao trening za čuvanje članova kraljevske obitelji. Nije bio dovoljno kvalificiran da bi čuvao osobu poput Diane.’ Smatra da paparazze nisu trebali doživljavati kao neprijatelje, a Trevor je prema njegovim riječima gajio previše simpatija prema princezi pa joj je zato prepuštao i previše odluka.

Kao prvo, nisu smjeli poslušati Dodija i upustiti se u utrku s paparazzima, kao drugo nitko u automobilu osim Trevora nije bio vezan, a kao treće nikako nisu smjeli angažirati vozača koji je cijeli dan konzumirao alkohol. Diana je prethodno odbila ponudu kraljice da ju pripadnici Scotland Yarda čuvaju 24 sata što je, smatra Wharfe, bila greška. ‘Da je imala takvu zaštitu, nikada joj ne bi dozvolili da sjedne u automobil s pijanim vozačem. Proučio sam sve raspoložive dokumente i tvrdim da Diana nije ubijena već da je došlo do strašne nesreće koja se mogla izbjeći’, napisao je Wharfe.

Rekao je da ‘pravi tjelohranitelj nikada ne bi ispunio takve želje svojih poslodavaca’ misleći pritom na Dodijevu odluku da ih vozi pijani Henri Paul. ‘Tjelohranitelji očito nisu imali iskustva niti su bili autoritet. Čak nisu upozorili putnike da se moraju vezati. Dok sam ja čuvao Dianu, ona je automatski vezala pojas čim bi sjela u auto’, kaže Wharfe.

NEWCASTLE, AUSTRALIA - 1983: Princess Diana And Prince Charles watch an official event during their first royal Australian tour 1983 IN Newcastle, Austrlia. (Photo by Patrick Riviere/Getty Images)
Patrick Riviere / Getty Images
Princeza Diana i princ Charles

Teorije zavjere je odbacio bez puno razmišljanja: ‘Ubiti četvero ljudi u automobilu u tunelu bilo bi nemoguće. Previše stvari bi trebalo biti prepušteno slučaju.’

‘Vijest o smrti lady Di obišla je svijet i taknula milijune ljudi. Nadam se da će je pamtiti kao toplu osobu, punu ljubavi koja je napravila promjene’, ustvrdio je na kraju Wharfe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 12:06