PROCURIO SADRŽAJ

COHEN PISAO UMIRUĆOJ MARIANNE 'Tijela nam se raspadaju, mislim da ću brzo za tobom'

Marianne Ihlen pokopana je u Oslu u petak, a nekoliko dana prije njezine smrti njen bliski prijatelj Jan Christian Mollestad stupio je u kontakt s Cohenom i javio mu da Marianne umire. Nakon dva sata stiglo je pismo...
 Damir Krajac / CROPIX

Leonard Cohen oprostio se sa svojom umirućom muzom Marianne putem pisma koje joj je poslao. Kanađanin Cohen i Norvežanka Marianne Ihlen zavoljeli su se na grčkom otoku Hydri 1960. godine, a slavna Cohenova pjesma 'So long, Marianne' objavljena je 1967. godine.

Marianne Ihlen pokopana je u Oslu u petak, a nekoliko dana prije njezine smrti njen bliski prijatelj Jan Christian Mollestad stupio je u kontakt s Cohenom i javio mu da Marianne umire.

"Trebalo je samo dva sata i stiglo je Leonardovo prekrasno pismo upućeno Marianne. Sljedeći dan smo joj ga donijeli i ona je bila potpuno pri svijesti i bila je sretna da je već nešto napisao za nju", ispričao je Mollestad za kanadski radio CBC.

U pismu je Cohen napisao Marianne da je došlo vrijeme kada su doista stari "i naša tijela se raspadaju i mislim da ću doći za tobom vrlo brzo. Znaj da sam toliko blizu tebe da kad bi ispružila ruku, mislim da bi mogla dosegnuti moju".

"I znaš da sam te uvijek volio zbog tvoje ljepote i tvoje mudrosti, ali ne moram reći ništa više o tome jer ti to sve znaš. Ali sada, samo ti želim dobro putovanje. Zbogom stara družice. Beskrajna ljubavi, vidimo se na putu", stoji u pismu.

Mollestad je za CBC ispričao da kada joj je čitao rečenicu "ispruži ruku", Marianne je doista ispružila svoju ruku. Dva dana kasnije izgubila je svijest i potom umrla. U njenim zadnjim trenucima Mollestad joj je pjevušio Cohenovu pjesmu 'Bird on a Wire', jer joj je bila najdraža. Zatim je poljubio njenu glavu i izašao iz sobe, pozdravivši je riječima 'Zbogom, Marianne'.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 18:11