RYAN ADAMS

ČUVENI GLAZBENIK NA METI TEŠKIH OPTUŽBI KOJE GA RAZOTKRIVAJU KAO MANIPULATIVNOG MONSTRUMA 'Kad sam se prestala seksati s njim, propala mi je karijera'

 
Mandy Moore i Ryan Adams 2010.
 Profimedia, INF

Slavni glazbenik Ryan Adams još je jedno od poznatih imena optužen za zlostavljanje, emocionalno i verbalno te korištenje pozicije moći, u smislu zamjene karijernog uspona za seks. U velikom izvještaju New York Times donosi razgovore sa ženama koje ga prozivaju, među kojima se nalazi i njegova bivša supruga Mandy Moore, glazbenica i glumica, koja ga je optužila za manipulaciju i psihološko zlostavljanje. Druga je žena otkrila da joj je Adams slao eksplicitne poruke i gole fotografije preko Skypea dok je još bila tinejdžerica.

Ryan Adams se glazbom počeo baviti još ranih devedesetih, no svjetsku je slavu stekao tek krajem tog desetljeća i ranih dvijetisućitih kao solo izvođač. On odbacuje optužbe.

- Nisam savršen i radio sam mnogo grešaka. Svima koje sam ikad povrijedio, koliko god bilo nenamjerno, duboko se i iskreno ispričavam. Međutim, slika koju ostavlja ovaj članak je uznemiravajuće lažna. Nikad ne bih vodio neprimjeren razgovor niti imao bilo kakve neprimjerene odnose s nekim tko je maloljetan. Točka - napisao je na društvenim mrežama komentirajući izvještaj NYT-a.

Umjetnica Phoebe Bridgers je jedna od sedam žena i desetak suradnika s kojima je New York Times razgovarao. Ispričala je da ju je Adams kontaktirao kad je imala 20 godina i ponudio joj snimanje pjesme u njegovoj diskografskoj kući. Odnos je brzo postao romantičan, no Adams je postao posesivan i manipulativan. Kako je ispričala, zahtijevao je uvijek znati gdje je i kamo se kreće, te joj je prijetio samoubojstvom ako mu odmah ne odgovori na poruke.

Kad je prekinula vezu, Adams je ‘počeo izbjegavati objavu albuma koji su snimili zajedno i odgodio ponudu dok ne završi s nadolazećim koncertima’, otkrila je. Adams je preko odvjetnika negirao Bridgersine optužbe opisujući njihovu vezu kao ‘kratki, uzajamni flert’. Negirao je da je prijetio da će zadržati njezine pjesme, piše BBC.

Glumica Mandy Moore opisala je apsolutno isti obrazac zlostavljanja, navodeći primjere ‘destruktivnog i manijakalnog ponašanja’ tijekom njihova šestogodišnjeg braka. U ranim dvadesetima Moore je pokušavala izgraditi glazbenu karijeru, tek se kasnije u potpunosti posvetila glumi.

- Glazba je za njega bila točka kontrole. Uvijek mi je govorio: Ti nisi prava glazbenica jer ne sviraš nijedan instrument - rekla je govoreći kako joj je stopirao karijeru, a nju posve obeshrabrio u bilo kakvom pokušaju.

- Govoriti istinu, opisivati što vam se dogodilo, može biti jako bolno, ali uvijek je vrijedno toga. Moje je srce sa svim ženama koje su trpjele neki oblik traume ili zlostavljanja. Vidimo vas i čujemo vas - napisala je Moore (34) na Instagramu.

Moore je ispričala da je Adamsa upoznala 2007. kad je imala 23 godine. Potpuno ju je obeshrabrio od rada s drugim producentima i menadžerima te je tako zaustavio njezinu glazbenu karijeru.

- Njegovo ponašanje, uvijek je morao imati kontrolu nad svime, zapravo je blokiralo moju sposobnost stvaranja odnosa u industriji, i to u razdoblju kad sam potencijalno mogla biti najaktivnija - srednjim do kasnim dvadesetima - rekla je.

Žena identificirana u članku samo kao Ava ispričala je da s Adamsom počela vezu 2013., dok je kao tinejdžerica svirala bas u bendu. Premda se nikad nisu upoznali, izmijenili su više od 3.000 poruka tijekom devet mjeseci kad je imala 15 i 16 godina. Dopisivanje je s vremenom postalo seksualno eksplicitno. U jednoj joj je poruci napisao:

- Bio bih u velikim problemima kad bi netko saznao da ovako razgovaramo.

Adams je tad imao 40 godina i kroz poruke je vidljivo da je bio neprestano nervozan zbog Avinih godina. Više ju je puta tražio potvrdu da je starija od 18.

- Kad bi ljudi znali za ovo, mislili bi da sam poput R Kelleyja - napisao je referirajući se na pjevača koji je suočen s više optužbi za seksualne odnose s maloljetnicama.

Adamsov odvjetnik tvrdi da se glazbena zvijezda ne sjeća online komunikacije ni sa kim tko nije vezan uz glazbu i posao te dodaje da ‘ako je ta žena bila maloljetna, Adams toga nije bio svjestan’.

Nakon što je članak izašao u srijedu, javilo se još na desetke glazbenica i umjetnica koje su prošle slično iskustvo u glazbenoj industriji.

- Ovo nije nikakva novost za žene u glazbenoj industriji - napisala je country pjevačica Caroline Rose na Twitteru.

- Ovo je vrlo važan članak. To baca svjetlo na mnoge poput njega u našoj industriji. A ima ih puno. Svima nam je dosta toga - napisala je kantautorica Vanessa Carlton.

- Doslovce, evo, nađite mi ženu u glazbenoj industriji koja nije naišla barem na jednog tipa kao što je Ryan Adams koji će pomoći pod određenim uvjetima. I upravo su to neki od razloga zašto žene napuštaju karijeru, svoje snove drže za sebe, snimljene u svojima spavaćim sobama - napisala je glazbena novinarka Jessica Hopper.

- Činjenica da se neprestano treba pitati je li suradnik zainteresiran za tebe u glazbenom smislu ili osobno, je golema i barijera za žene u glazbi o kojoj se dosad gotovo nije govorilo - napisala je Tamara Lindeman.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 22:00