MICHAEL JACKSON

DESET GODINA NAKON SMRTI Rat dokumentarcima u punom je jeku, zarade od autorskih prava lete u nebo. A javila se i njegova tajna djevojka

 
Michael Jackson i Shana Mangatal
 Profimedia, Mega Agency

Prošlo je deset okruglih godina od smrti Michaela Jacksona, što su obožavatelji diljem svijeta obilježili na razne načine - slušajući njegove radove ili tribute bendove, posjećujući njegovu zvijezdu na stazi slavnih ili njegovu voštanuu figuru u muzeju Madame Tussauds.

No, kontroverze oko života i stvaralaštva Michaela Jacksona još ne staju. Njegove se pjesme ne emitiraju na, recimo, najvećim kanadskim radiostanicama. Velikim je dijelom za to zaslužan HBO-ov dokumentarac “Leaving Neverland”, u kojem se iznose optužbe za njegovo zlostavljanje maloljetnika, a koji je među najgledanijim sadržajima tog televizijskog servisa. S druge strane, sve se više šuška o nadolazećem filmu “Michael Jackson: Chasing The Truth”, koji bi, kako se priča, trebao opovrgnuti sve što tvrdi “Leaving Neverland”. Na Broadwayu se sprema mjuzikl koji će biti posvećen kralju popa, a ulice gradova diljem svijeta se ukrašavaju gigantskim muralima s njegovim likom.

Nasljednici u plusu

Jackson je bio bez novca kada je umro, no danas su oni koji zarađuju od njegovih autorskih prava u itekako velikom plusu. Na 10. obljetnicu njegove smrti mediji su se ponajviše koncentrirali na rasprave o tome kako se rasporedilo njegovo nasljedstvo, koje su zarade od autorskih prava, kao i na etičke kontemplacije o tome je li Jackson bio manijakalni zlostavljač ili tek nevino dijete u tijelu odraslog čovjeka koje je prema djeci njegovalo platonsku ljubav.

O već spomenutom nadolazećem filmu najviše se u javnosti oglasio Jacksonov nekadašnji zaštitar Matt Fiddes, koji tvrdi da će novi film “uništiti karijeru Danu Reedu”, redatelju komercijalno uspješnog “Finding Neverlanda”. Jedna je od glavnih teza koju Fiddes, koji je uz Jacksona bio deset godina, navodi kao činjenicu koja će razuvjeriti sve koji su povjerovali u tvrdnje iznesene u “Finding Neverlandu”, da Jackson, sve i da je imao nastrane sklonosti, nije mogao činiti ništa nažao djeci koja su mu bila u blizini već zbog same činjenice što je na njegovom imanju konstantno bio tim od 150 članova osoblja, od kojih su ponekad čak stotinjak bili zaštitari. Dodao je da je čak i na putovanjima bio okružen drugim ljudima, često dijelom svoje obitelji ili prijateljima, a da mu je kuća bila pod strogim videonadzorom, prvenstveno radi njegove sigurnosti, jer mu se često događalo da bi se pomahnitali fanovi pokušali približiti glazbenoj ikoni.

Svoj dio kolača slave ovih dana pokušava dobiti i navodna Jacksonova tajna djevojka, 48-godišnja Shana Mangatal, koja je o pojedinostima poznavanja poznatog pjevača bila i napisala knjigu. Ovih je dana dala ekskluzivan intervju za The Sun, u kojem je progovorila o tome kako vjeruje da je mogla spasiti život velikog pjevača. Njih su se dvoje, ispričala je, trebali naći dan nakon smrti pop kralja, no on je preminuo od predoziranja propofolom, zbog čega je ona kasnije bolovala od PTSP-a.

Obnovljena romansa

- Cijeli sam se taj tjedan pripremala da ga vidim. Otišla sam u shopping centar izabrati kombinaciju koju ću obući. Stalno sam pokušavala smisliti što da mu kažem jer su me tih dana konstantno zvali ljudi koji su mu bili bliski i govorili mi da je on u nevolji i da treba pomoć. Jedna od njih je bila njegova dadilja, koja me zvala u suzama i preklinjala da idem na probu prije njegove turneje i kažem mu da sam tu za njega ako mu išta treba - prepričala je, pa dodala da je odugovlačila jer nije znala što mu reći, pa je čak i na papir stavljala potencijalne utjehe.

- Mogla sam otići do njega bilo koji dan taj tjedan - rekla je žena koju je Jackson poznavao još od njezine 17. godine. Jednom su se, ispričala je, poljubili, no on se oženio Lisom Marie Presley, pa su obnovili romansu tek nakon njihove rastave.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 03:04