SANTA BARBARA

FOTO: KAKO JE IZGLEDALA ČUVENA TURNEJA C.C. CAPWELLA PO RATNOJ HRVATSKOJ Izbjegao raketiranje Zagreba, u Splitu mu skandirali da vrati Eden

    AUTOR:
    • Đenada Kučković

  • OBJAVLJENO:
  • 12.03.2019. u 23:20

 

Vijest da je preminuo glumac Jed Allan, najpoznatiji kao C. C. Capwell, jedan od glavnih likova američke sapunice “Santa Barbara”, u mnogima je probudila sjećanja, gorko-slatka, smiješna, tužna...

Kod nas se ta serija, koja se snimala od 1984. do 1993., prikazivala od 1990. do 1998. godine. Hrvatskoj je publici otkrila svijet punokrvne američke soap opere sa svih svojih 2137 epizoda u trajanju od 60 minuta. Okosnica priče koja se događa u naslovnoj Santa Barbari smrt je Channinga Capwella Jr. koji je ubijen pet godina prije događaja u seriji, a sve do finalne epizode stvari se na neki način zapliću, raspliću i vrte oko rješavanja misterija koji okružuju njegovu smrt.

Prazne ulice

Poslije “Santa Barbare” bilo je još serija i priča koje su praznile ulice naših gradova i fascinirale naciju, no ova je ostala specifičan fenomen. Ona, ponajprije, ima posebno značenje u kolektivnoj gledateljskoj svijesti u našoj zemlji: prikazivana je tijekom Domovinskog rata, a svijet bogatih Capwellovih i njihovih rivala Lockridgeovih, dobrostojećih Perkinsovih i siromašnih Andradea, silna ljubav lijepe Eden i šarmantnog Cruza te poneki suludi obrat iz pera iskusnih scenarista Bridget i Jeromea Dobsona te kasnije Pam Long pružali su svojevrsni bijeg od ratnih zbivanja i stvarnosti. Mnogi se sjećaju kako su novinari Radio Zadra, tijekom uzbuna, ljudima u skloništu prenosili “Santa Barbaru”. Za zdravlje i sreću Eden (Marcy Walker) i Cruza (A Martinez) uplaćivale su se mise, raspravljalo se o svakoj rečenici izrečenoj u seriji i iščekivalo nove nastavke.

Dodatnu povezanost s ovom serijom Hrvati su osjetili kada je baš C. C., odnosno glumac Jed Allan stigao u Hrvatsku u svibnju 1995. godine, u organizaciji Hrvatsko-američkog društva i pod sponzorstvom magazina Arena. Tu je trebao promovirati humanitarnu akciju “Rukom u ruci do sunca” kojom se prikupljao novac za pomoć invalidima. Zbog raketiranja središta Zagreba 2. svibnja glumac nije stigao u metropolu. Ipak, usprkos preporuci Veleposlanstva da odgodi put, odlučio je doći u Split. Nije želio odustati od humanitarnog cilja. On i supruga su pet dana proveli u Splitu i okolici te na otocima, a gdje god je došao, salijetali su ga fanovi svih generacija - žene su mu slale poljupce, tražili su se potpisi, slikalo se s glumcem za kojeg su splitske gospođe izjavljivale da je “ljepši nego na televiziji”.

 

Arena je pisala kako su mu djeca na Hvaru na odlasku skandirala: “C.C., vrati se i dovedi nam Eden”. Allan je za humanitarnu aukciju donirao svoju sportsku jaknu iz serije “Santa Barbara”, svoje golferske kape i majice iz serije. Kako je u to vrijeme već igrao u seriji “Beverly Hills 90210”, donio je na aukciju i scenarij za posljednju epizodu koju je snimio prije odlaska u Hrvatsku. Na scenariju su bili i potpisi ekipe te serije koja je, baš kao i “Santa Barbara”, bila superhit i jedna od najomiljenijih tinejdžerskih serija ikad prikazanih na našim televizijama. Tako je nakon C.C.-jeva posjeta čvrsta veza sa “Santa Barbarom” postala još čvršća.

Globalno gledajući, ta serija, za koju su kritičari nakon prvih nekoliko epizoda pisali da je “najgori televizijski program ikad prikazan”, i danas ima kultni status.

Sapuničarski lisci

Iskusni sapuničarski lisci, bračni par Dobson, nisu niti pucali visoko kada su krenuli pisati scenarij. Trebali su napraviti seriju za domaćice koja se neće morati natjecati s raskošnim projektima poput “Dinastije” i “Dallasa”. Iz današnje perspektive (a, iskreno, ni iz perspektive ranih 1990-ih kod nas) ova sapunica estetski baš nije oduševljavala, sve je u njoj bilo strašno kičasto i prenaglašeno. No, Dobsoni su se potrudili publiku privući efektnim spojem ljubavne i krimi-priče, ubacili su iskustva svojih prijatelja, svoja iskustva i sve to zamotali u neki omot koji pretjerano dramatičnim izjavama i dijalozima daje ozračje univerzalnosti pa se, valjda, svakome čini kao da su mu “uzeli riječ iz usta”.

Kritičari su se brzo predomislili i početi hvaliti “Santa Barbaru”. Autori su vješto kormilarili pričom i nemilosrdno zatvarali sve njezine tokove koji su se pokazali slabašni. Tako su “napisali” potres kojim su se riješili niza nedovoljno zanimljivih likova, a nekoliko njih otpisali su uz pomoć serijskog ubojice kojeg su uveli u priču. “Santa Barbara” je imala još jednu dimenziju - elemente crne komedije.

 

Volio ih i Reagan

Jedna glumica, primjerice, pogiba kada s vrha hotela otpadne golemo neonsko slovo C (hotel pripada Capwellima). Ili, kada Mason, jedan od glavnih likova u seriji, tijekom epizode popije malo more burbona, ali mu to ne smeta da drži rječite monologe ili pak sanja izvanzemaljce.

Tijekom osam godina snimanja serija je skupila gomilu sapuničarskih nagrada, tzv. Daytime Emmyje, uključujući i one za najbolju dramsku seriju 1988., 1989. i 1990. godine. Ipak, ni činjenica da je bila omiljena TV emisija predsjednika Ronalda Reagana ni silne nagrade nisu uspjeli spriječiti pad gledanosti. No, dotad je već uhvatila korijenje posvuda po svijetu pa je bila prva američka sapunica prikazana u brojnim istočnoeuropskim zemljama i Rusiji. Većinu glumaca iz “Santa Barbare” naša publika nema baš previše prilike vidjeti danas na malim ekranima, osim ako ne prate američke sapunice na nekom kabelskom programu.

Iznimka je Robin Wright koja je igrala Kelly Capwell, a danas je prava holivudska zvijezda s A-liste. Marcy Walker, besmrtna Eden, napustila je televizijski svijet i danas je svećenica u jednoj kršćanskoj crkvi u Sjevernoj Karolini, a bavi se radom s djecom. Karijeru je napravio i A Martinez. U vrijeme slave bio je pravi misterij za gledatelje: zašto se glumac koji igra Cruza zove A Martinez. Svi su bili zbunjeni tim “A” bez točke na špici, a nije bilo interneta da razjasni stvar: da se čovjek zove Adolfo. I da je A umjetničko ime.

Opširnije


Izdvajamo