SIR JAMES COSMO

GLUMAC KOJEG SU PROSLAVILE ULOGE U HRABROM SRCU I IGRI PRIJESTOLJA 'Na snimanju filma u Hrvatskoj otkrio sam najljepši kutak svijeta'

 

Još do nedavno na hrvatskoj je obali, točnije otocima Hvaru, Braču, Pagu te u Splitu, Trogiru i Vodicama u tajnosti sniman film holivudske produkcije "The Islander", u prijevodu "Otočanin", s brojnim svjetskim glumačkim zvijezdama.

U filmu koji govori o post-apokaliptičnom svijetu možda je najzvučnije ime proslavljenog glumca Jamesa Cosma, koji je svoj upečatljivi trag kod publike ostavio ulogom u iznimno popularnoj seriji "Igra prijestolja" gdje je glumio vođu Noćne Straže Jeora Mormonta, ali se, među brojnim drugim ostvarenjima, proslavio i u velikom filmskom hitu "Hrabro srce" s Melom Gibsonom u glavnoj ulozi.

U ekskluzivnom intervjuu za Jutarnji list, glumac koji je nedavno od kraljice Elizabete II. dobio i vitešku titulu "sir" otkrio je i da mu je velika inspiracija za ulogu Djeda u "Otočaninu" bio i dida Boža, djed holivudskog producenta Neba Chupina ili Nebojše Čupina, jednog od najpoznatijih proizvođača džemova, posebno onog od smokava. A smokve su i dio radnje samog filma, koji govori o neizvjesnoj budućnosti.

Vratit će se

Od svih lokacija na kojima se snimalo, James Cosmo je čitavo vrijeme bio na Hvaru.

- Čitava se moja uloga snimala na Hvaru, jednom od najljepših dijelova svijeta na kojima sam ikad bio. Planiram se tamo ponovno vratiti i dovesti svoju obitelj te vrlo brzo organizirati jedan odmor na jedrilici i obići stotine prelijepih otoka koje ima Hrvatska - najavio je slavni glumac.

Cosmova uloga jedna je od glavnih u filmu i vrlo upečatljiva, kao što je i sam glumac svojom pojavom.

- Bilo je veliko zadovoljstvo glumiti ulogu Djeda u 'Otočaninu'. A posebno sam uživao radeći i snimajući s djecom, koja su bila apsolutno očaravajuća. Ta kontradiktornost između Djeda koji vodi jednostavan, ruralni život i njegova unuka koji se utrkuje s jet brodovima visoke tehnologije bila je vrlo zanimljiva u filmu - ispričao je Cosmo.

Uz Cosma, u filmu glume i Caroline Goodall, Jim Sweeney te Marco Ilsø i brojni drugi, a postavi su se pridružili i uspješni glumci iz Hrvatske i regije, poput Gorana Bogdana, Slavka Sobina ili pak Sergeja Trifunovića. S hrvatskim se glumcima Cosmo nije susreo na setu, ali za hrvatsku ekipu iz produkcije ima samo riječi hvale.

- Niti jedna od mojih scena nije uključivala rad s hrvatskim glumcima, no bilo je jedinstveno zadovoljstvo raditi s hrvatskom filmskom ekipom. Bio sam iznimno impresioniran njihovom profesionalnošću, tehničkom stručnošću, ali više od ičega njihovom toplom dobrodošlicom - otkriva James Cosmo.

Iako redovito dobiva jake karakterne uloge, James Cosmo među svojim kolegama glasi za velikog šaljivdžiju i pravog vicmahera koji nerijetko na setu čitavu ekipu nasmijava do suza. Iznimka nije bila ni snimanje u Hrvatskoj.

- Atmosfera na setu bila je fantastična. Bilo je zapravo vrlo emotivno, ne samo za nas glumce, nego i za čitavu ekipu. Volim vidjeti ljude da se smiju, pa sam u globalu, kad bi atmosfera na setu postala preemotivna, a bilo je i suza, uglavnom puno njih, što onih od veselja, što od ponosa, ja bih jednostavno bio zadužen da napravim neki potez i vratim ih u realnost - prepričava Cosmo.

Glumac je ostvario izvrsne uloge u filmovima poput "Hrabrog srca", "Patriota", "Trainspottinga", "Gorštaka" ili pak "Troje", no neke od njih posebno su mu ostale u sjećanju.

- Moj omiljeni film od svih u kojima sam glumio možda je ipak "Hrabro srce". Uvijek je lijepo sjesti na konja i pretvarati se da si veliki frajer i još za to biti plaćen. Ali, film koji mi najviše znači je "The Pyramid Texts", koji možete provjeriti i na iTunesu - priznaje James Cosmo.

Akcija i utrke

"Otočanin" spada u žanr fantazije, što je u posljednje vrijeme prilično popularno među publikom, no Cosmo svoj novi holivudski uradak najavljuje kao nešto posebno, baš zbog lokacija na kojima je sniman.

- Mislim da bi ljudi stvarno trebali pogledati 'Otočanina' jer će to biti jedan brzi, uzbudljivi film fantazije s puno akcije, utrka i super moćnih C Jet brodova. Hrvatska zaslužuje puno više filmova koji bi se kod vas snimali i nadam se velikom uspjehu ovog filma, koji će donijeti još puno produkcija i filmova koji će se snimati u vašoj zemlji - napominje Cosmo.

Otac Sir Jamesa Cosma bio je također poznati glumac James Copeland, no očev poziv nije imao veliki utjecaj na to da sin krene njegovim stopama.

- Odlučio sam postati glumac kad mi je bilo 18 godina jer u to sam vrijeme bio beznadan u bilo kojoj drugoj profesiji, a kao glumac imate priliku susresti puno djevojaka - smije se Cosmo.

Van Gogh i John Wayne

Slavni glumac veliki je ljubitelj umjetnosti i na svakom polju ima svojeg omiljenog umjetnika, ali i kolege koje smatra iznimnim glumcima.

- Koje umjetnike volim? To su Caravaggio, Van Gogh i Monet. A koje glumce volim? Matthew McConaughey, John Wayne, Victor McLaglen, Peter Finch i Albert Finney - bez razmišljanja je nabrojio.

Kao i na brojna druga pitanja, i na dobivanje titule "sir", odnosno MBE-a za poseban doprinos britanskoj umjetnosti, James Cosmo imao je prilično zanimljiv odgovor.

- Bila mi je velika čast biti nagrađen titulom 'sir' i veliko zadovoljstvo upoznati Kraljicu, a i s tom viteškom titulom ponekad se može dobiti bolje mjesto u restoranu, i to je otprilike to - u šaljivom tonu odgovara Cosmo.

A za kraj je otkrio i kako njegova uloga u "Otočaninu" ima uporište i odlike stvarne osobe, djeda Božidara, jednog od glavnih producenata Neba Chupina, jednog od najuspješnijih proizvođača džemova. Upravo su priče o dida Boži nadahnule Cosma da što bolje dočara ulogu Djeda.

- Bilo je jako zabavno raditi s Nebom, odlično smo se provodili. Pričao mi je priče o svojem djedu i čitavoj inspiraciji za sam film. Čak sam uživao raditi džem od smokava, na koji sam se doslovno navukao - zaključio je Cosmo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 19:11