REKORDNA GODINA

HOLLYWOODSKI DESANT NA HRVATSKU HBO dovodi 'Westworld', Netflix će snimati novu seriju, a u stižu nam još tri prava blockbustera

Dosad su HAVC-u službeno prijavljena tri projekta, a ostali se tek najavljuju, ali domaći filmski insajderi otkrivaju nam da se Netflix već utaborio u Rijeci. Postoji mogućnost da se James Bond “odseli” iz Hrvatske jer se scenografu navodno ne sviđaju odabrane lokacije. Sigurno je da će kod nas u 2019. snimati svi najveći streaming servisi

Počelo je s fotografijama Ryana Reynoldsa i Salme Hayek u akciji s pištoljima u Rovinju, a onda je i ministar turizma Gari Cappelli najavio senzacionalnu filmsku godinu u Hrvatskoj.

Barem kad je riječ o dolasku najvećih svjetskih filmskih i televizijskih franšiza kojima je naša zemlja sve draža kulisa.

- Imamo najavljenih sedam velikih projekata do kraja godine - rekao je ministar Cappelli i tako predstavio godinu rekordne potrošnje stranih produkcija u Hrvatskoj. Kako sada stvari stoje, a još je puno neslužbenih informacija i glasina, u 2019. godini na desetak lokacija kod nas snimat će se dosad rekordan broj svjetskih kinohitova i tv serija.

I dok će Rovinj cijeli travanj biti opsadom zaštitara i filmaša koji sa Samuelom L. Jacksonom, Salmom Hayek i Ryanom Reynoldsom snimaju film “The Hitman’s Wife’s Bodyguard” (kasnije sele u Rijeku i Zagreb), naši sugovornici tvrde da je u zemlju stigao i Netflix, a baza im je trenutačno u Rijeci. Iako zbog strogih ugovora o tajnosti nitko ne može službeno potvrditi informacije, u Hrvatskoj će ove godine osim njih snimati i druga dva streaming giganta - HBO, a možda i Amazon.

Strogo neslužbeno naši izvori najavljuju: HBO će na jesen na zasad nepoznatoj lokaciji snimati epizode treće sezone znanstveno-fantastične hit serije “Westworld”, a već u svibnju na otoku Pagu jednu cijelu sezonu svoje serije snima upravo Netflix.

Koje? Ne zna se, ali sugovornici nas uvjeravaju da je riječ o velikom hitu.

Dosad je pak službeno potvrđeno snimanje dijelova serije “Medical Police”, čije su setove u Zagrebu građani mogli vidjeti još u ožujku, a u tijeku je snimanje njemačkog filma “Mordkommission”.

Uz “Hitmana”, to su dosad jedini službeno prijavljeni projekti HAVC-u, koji program poticaja ulaganja u proizvodnju audiovizualnih djela s Ministarstvom kulture provodi od 2012. godine.

Najveće dosad

A nakon najave ministra turizma Garija Cappellija da će zemlja biti filmska kulisa za čak sedam velikih filmova i serija, u njegovu ministarstvu neslužbeno doznajemo da već u svibnju počinje snimanje dvaju najambicioznijih dosad - cijele jedne sezone televizijske serije, navodno u produkciji Netflixa te uvodne pilot-epizode za seriju koja ima potencijal da bude u rangu najgledanijih svjetskih, poput “Game of Thrones”.

Za jesen, pak, postoji mogućnost snimanja “Westworlda”, čije su prve dvije sezone na HBO-u bile vrlo gledane, a pohvalili su ih i kritičari.

Riječ je o remakeu manje poznatog istoimenog televizijskog filma iz 1973. godine koji je napisao i režirao Michael Crichton, a u ovom skupom i ambicioznom remakeu HBO-a među brojnim drugim zvijezdama tijekom dvije sezone glumili su i Thandie Newton, Anthony Hopkins, Ed Harris te mnogi drugi.

Kompleksna radnja, podsjetimo, odvija se u futurističkom zabavnom parku u kojem se roboti koji posjetiteljima inače služe za zabavu i iživljavanje, pobune i pokrenu krvavu revoluciju. Prvi kadrovi treće sezone već se snimaju u Santa Clariti u Kaliforniji.

Još jedna neslužbena informacija glasi: snimanje novog filma o Jamesu Bondu, koji je posljednji u kojem će glumiti Daniel Craig, sada je pod velikim upitnikom, barem kad je riječ o dosadašnjim lokacijama. Naime, scenografu se, kažu, nije svidio predloženi filmski set. Podsjetimo, kao lokacije za 25. film o Jamesu Bondu spominjali su se Dubrovnik, Vis pa čak i Zagreb, ali zbog problema u produkciji stvari su se promijenile.

Neoprezna najava

Naime, redatelj Danny Boyle nakon svađe s producentima i scenaristima dao je otkaz pa ga je zamijenio Cary Joji Fukunaga, datumi snimanja su pomaknuti, a nakon što je dubrovački gradonačelnik neoprezno otkrio da će se film snimati i na Stradunu, producenti su se ozbiljno naljutili.

Zasad se zna da osim Daniela Craiga u filmu pod radnim naslovom “Shatterhand” negativca igra Rami Malek, a Bond djevojku Lupita Nyong’o, a hoće li se u ulozi Blofelda vratiti Christoph Waltz, još nije poznato.

Nije čudno što vlada zavjet šutnje, posebno jer je u igri i ozbiljan novac. U posljednjih šest godina u Hrvatskoj je bilo prijavljeno 59 projekata, čija je lokalna potrošnja premašila 686 milijuna kuna.

Kako kažu u HAVC-u, dosad rekordna godina bila je 2017. u kojoj je snimljeno 11 projekata koji su potrošnjom premašili 185 milijuna kuna (“Mamma Mia! Here We go Again” na Visu, serija “The Terror” na Pagu i “Robin Hood” u Dubrovniku), lani je projekata bilo više (14), ali je zarada bila manja (115 milijuna kuna).

Inače, u HAVC-u sljedećih nekoliko dana očekuju i službenu prijavu dviju spomenutih serija, Netflixove na Pagu i pilot-epizode neimenovane serije.

Zanimljivo, iako sve češći dolasci stranih franšiza, i to onih najvećih, jako puno znače za promociju zemlje, turizam i besplatnu reklamu (fotografije Salme Hayek iz Poreča lajkalo je više od pola milijuna ljudi), one ipak, kažu domaći filmaši, nešto manje znače za domaću kreativnu industriju.

Naime, s jedne strane puno je posla za naš tzv. servisni i tehnički sektor, dakle brojne garderobijere, šminkere, zidare, vozače i slične, ali domaći scenaristi, snimatelji i redatelji u tim projektima ne sudjeluju.

Uostalom, kako će kad velike produkcije odu, domaći filmaši, pitaju se naši sugovornici, plaćati visoke honorare na koje su oni navikli.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 12:00