UVIJEK ZGODNA

'IMAM JAČU STRAŽNJICU I CELULIT, NE BUDITE IMPRESIONIRANI' Na pragu 53. glumica oduševljava izgledom, a za sebe kaže kako više nije 'revna katolkinja'

 
Salma Hayek
 Ante Cizmic / CROPIX

Magazin People tri puta ju je uvrstio među 50 najljepših ljudi svijeta, 1996., 2003. i 2008. godine. U opsežnoj anketi provedenoj u srpnju 2007. godine, a moglo se birati između tri tisuće slavnih osoba, žena i muškaraca, Salma Hayek je izabrana za najseksepilniju slavnu osobu, 65 posto američke populacije upotrijebilo bi izraz "seksi" za opis popularne glumice.

U proteklih dvanaest godina ništa se nije promijenilo, sitna, ali bujna latino ljepotica, koja će 2. rujna proslaviti 53. rođendan, i dalje privlači poglede gdje god se pojavi, u što su se prije nekoliko dana mogli uvjeriti i Splićani, dok je Salma boravila u gradu pod Marjanom i okolici snimajući novi film s kolegom Owenom Wilsonom, piše Slobodna Dalmacija.

- U mom svijetu morate biti prekrasni, mršavi, bogati, slavni, a ja ne vjerujem da trebate biti bilo što od toga. Samo trebate biti ono što jeste. Imam bedra i stražnjicu, imam celulit. Nemojte biti previše impresionirani mnome, nemojte se pokušavati odijevati poput mene ili imati istu frizuru. Pronađite vlastiti stil, nemojte novac trošiti pokušavajući biti netko drugi. Niste važniji, pametniji ni ljepši ako nosite dizajnersku haljinu. Ja ih dobivam besplatno i previše sam lijena da ih idem sama tražiti. Ja, bogata cura iz Meksika, došla sam u SAD s dizajnerskom odjećom, a onda sam jednoga dana, dok sam gladovala u stanu u Los Angelesu, gledala u svoju Chanel košulju i razmišljala 'kad bih samo mogla platiti stanarinu nečime od ovoga' - poručuje Salma.

Izluđivala redovnice

Meksička je glumica rođena u gradu Coatzacoalocosu, njezin otac Sami Hayek Dominguez, Meksikanac libanonskog podrijetla, bogati je biznismen, a njezina majka Diana Jimenez Medina, španjolskog podrijetla, operna je pjevačica i lovac na talente. Salma za sebe kaže kako je pola Libanonka, pola Španjolka.

Ona i mlađi brat Sami, koji je dizajner namještaja, odrasli su u vrlo bogatoj rimokatoličkoj obitelji, Salma je s 12 godina otišla u internat, na Akademiju Svetog srca u gradiću Grand Coteauu u američkoj saveznoj državi Louisiani, gdje je izluđivala redovnice vraćajući satove tri sata unatrag, pa je vrlo brzo izbačena. Danas Salma kaže kako više nije revna katolkinja i ne vjeruje u crkvu kao instituciju, ali još uvijek vjeruje u Isusa Krista i Boga.

Iako je rano u djetinjstvu zaključila da želi biti glumica, tek je nakon pohađanja Universidad Iberoamericana u Mexico Cityju osjećala da je spremna ozbiljno se posvetiti glumačkom pozivu. U dobi od 23 godine dobila je glavnu ulogu u sapunici "Teresa" i postala zvijezda u Meksiku, a 1994. je glumila u filmu "El Callejon de los Milagros", koji je osvojio više nagrada nego bilo koji drugi film u povijesti meksičke kinematografije.

Želeći snimati filmove i istražiti svoj talent, Salma je napustila "Teresu" 1989. i Meksiko 1991. godine. Neutješni obožavatelji proširili su priču da je bila u tajnoj vezi s meksičkim predsjednikom i otišla kako bi izbjegla gnjev njegove supruge. Stigavši u Los Angeles, 24-godišnja Salma je pristupila Hollywoodu s naivnim entuzijazmom, ali je vrlo brzo naučila da su latino glumice tipizirane kao sluškinje, ljubavnice ili lokalne prostitutke. Dobivala je samo sitne uloge i frustraciju "istresla" u večernjem talk showu na španjolskom komičara Paula Rodrigueza.

Uspjeh s 'Fridom'

Srećom, taj su program gledali Robert Rodriguez i njegova tadašnja supruga, producentica Elizabeth Avellan, bili su oduševljeni inteligentnom mladom ženom sa stavom. On joj je uskoro dao ulogu koja joj je konačno donijela pozornost, glumila je uz Antonija Banderasa u filmu "Desperado". Slijedila je uloga u također Rodriguezovu filmu "Od sumraka do zore" uz Georgea Clooneyja i Quentina Tarantina. Iako uloga nije bila velika, učvrstila je njezinu poziciju na holivudskoj mapi.

Nakon niza uloga, novi milenij za Salmu je počeo prilično tiho, pripremala se za ulogu Fride Kahlo, legendarne meksičke slikarice kojoj se Salma cijelog života divila i čiju je priču željela donijeti na veliki ekran otkako je stigla u Hollywood. Konačno se to dogodilo 2002. godine, "Frida" je postala veliki hit sa sjajnim izvedbama glavnih protagonista, Salme i Alfreda Moline koji je glumio Fridina supruga Diega Riveru, a tu je bila i odlična prateća glumačka postava: Antonio Banderas, Ashley Judd, Geoffrey Rush, Edward Norton i Valeria Golino. Salma je bila i koproducentica filma, koji je imao šest nominacija za Oscara, uključujući i njezinu za najbolju glumicu.

Salma se etablirala kao ozbiljna glumica, a sve se više posvećivala redateljskom i producentskom poslu, osnovala je i vlastitu producentsku tvrtku i kozmetički brend, uspješna je poslovna žena i modna ikona čiji je stil uvijek laskao njezinim oblinama, a ne ih skrivao. I dalje uvijek uspijeva naglasiti te obline na prikladan, seksepilan i rafiniran način. Salmini su modni odabiri uvijek proslava ženstvenosti, naginje klasičnim, glamuroznim siluetama koje odgovaraju njezinim proporcijama pješčanog sata.

U ožujku 2007. Salma je objavila zaruke s francuskim milijarderom Francois-Henrijem Pinaultom, predsjednikom i izvršnim direktorom međunarodne luskuzne grupacije Kering u čijem su sastavu i brendovi Gucci, Yves Saint Laurent, Balenciaga, Alexander McQueen, Botegga Veneta, Boucheron, Brioni... U rujnu iste godine Salma je rodila kćer Valentinu Palomu, ali je raskinula zaruke s Pinaultom u srpnju sljedeće godine, kad je potvrđeno da je slavna manekenka Linda Evangelista u vezi s njim rodila sina Augustina Jamesa, piše Slobodna Dalmacija.

Vjenčanje u operi

No Salma i Pinault su obnovili vezu i vjenčali se na tajnoj ceremoniji na Valentinovo 2009. u gradskoj vijećnici u pariškom drugom arondismanu. Druga ceremonija održana je u travnju 2009. u venecijanskom kazalištu i opernoj kući La Fenice, uz 150 gostiju, među kojima su bili jedna od Salminih najboljih prijateljica Penelope Cruz, Javier Bardem, Charlize Theron, Stuart Townsend, Woody Harrelson, Edward Norton, francuski predsjednik Jacques Chirac, Lucy Liu, Ashley Judd, Antonio Banderas, Anna Wintour, Gael Garcia Bernal, Diego Luna, Bono i Stella McCartney.

Salma je vrlo aktivna i u humanitarnom radu, koji uključuje podizanje svijesti o diskriminaciji migranata i borbu protiv nasilja nad ženama, a u prosincu 2017. objavila je otvoreno pismo u New York Timesu u kojemu je ustvrdila kako ju je uznemiravao producent Harvey Weinstein tijekom rada na filmu "Frida". Lijepa glumica promovira i dojenje; tijekom boravka u Siera Leoneu u sklopu UNICEF-ove kampanje podojila je gladnu sedmomjesečnu bebu čija majka nije imala mlijeka...

A uživajući u lokalnim specijalitetima u splitskim restoranima i konobama, Salma je pokazala kako ne spada među one opsjednute kilogramima i (pre)vitkom linijom.

- Ako sam na dijeti ili vježbam, uvijek sam loše volje. Radije ću biti malo teža, ali ljubazna i dobro raspoložena - kaže Salma.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 22:45