TUŽBA ZA KLEVETU

JE LI SLAVNOM GLUMCU DOISTA UNIŠTENA KARIJERA? Trostruko okrunjeni umjetnik navodno je seksualno zlostavljao kolegicu tijekom Shakespeareove tragedije

 
 Screenshot/Youtube

Geoffrey Rush možda nikada više neće raditi i zato bi trebao dobiti višemilijunsku odštetu odluči li sud da je Oscarom nagrađen glumac oklevetan u nizu članaka u The Daily Telegraphu”, rekao je Rushov odvjetnik u svojoj završnoj riječi u procesu koji se zbog optužbe za klevete vodi na sudu u Sydneyju.

Na suđenju koje je trajalo tri tjedna i koje se događalo pred budnim okom australske, ali i svjetske javnosti svjedočilo je više poznatih glumaca poput Judy Davis i Robyn Nevin. Geoffrey Rush, 67-godišnji australski glumac s cijelim nizom nagrada, uključujući i “trostruku krunu” - što znači da mu je na policama i Oscar i Emmy i Tony, tužio je australski tabloid The Daily Telegraph u vlasništvu Roberta Murdocha za niz članaka objavljenih krajem 2017. godine u kojima je optužen za nedolično ponašanje prema jednoj od glumica u predstavi “Kralj Lear” Williama Shakespearea u izvedbi Sydney Theatre Company 2015. - 2016. godine. Kasnije je otkriveno da je riječ o 34-godišnjoj glumici Eryn Jean Norvill koja je u produkciji glumila Cordeliju, najmlađu i najbolju kćer kralja Leara, kojeg je naravno tumačio Rush. Telegraph u svojim tekstovima nije navodio o kome je riječ, a glumičine pritužbe o ponašanju starijeg kolege do njih su došle preko treće osobe. Iako je prvotno odbila mogućnost svjedočenja u korist optuženih novina, na kraju se ipak pojavila na sudu.

Nepristojne geste

Norvill je na sudu svjedočila da ju je Rush seksualno zlostavljao tijekom proba i izvedbi Shakespeareove tragedije. Prema njezinim riječima, pokazivao joj je nepristojne geste, slao prostačke poruke te jednom prilikom tijekom predstave bez njezine dozvole dodirnuo desnu dojku. Rush je odlučno zanijekao sve optužbe.

Rushov odvjetnik Bruce McClintock tvrdio je na sudu da su sporni tekstovi u novinama onemogućili Rusha u daljnjem radu te “kako Hollywoodu ne treba mnogo da odluči kako ne žele riskirati s nekim glumcem”. Naravno, odvjetnik izdavača Nationwide News Tom Blackborn kontrirao je tvrdnjom kako nije dokazano da Rush nije bio sposoban za rad te kako zbog objavljenih članaka nije dobivao poslovne ponude. Naime, ranije tijekom suđenja McClintock je ustvrdio da je Rush godišnje zarađivao višemilijunske iznose, no kako je u godini nakon objavljenih tekstova zaradio samo 44.000 dolara.

Rush traži odštetu zbog objavljena dva članka u The Daily Telegraphu, uključujući i onaj na naslovnici novina 30. studenoga prošle godine s naslovom “King Leer” (Kralj ljigavog pogleda).

Do nedavno je u Australiji postojalo ograničenje za odštetne zahtjeve zbog klevete na 398.500 dolara, no nekoliko aktualnih slučajeva to je promijenilo. Najpoznatiji od njih je onaj australske komičarke Rebel Wilson, zvijezde “Pitch Perfecta”, koja je u tužbi zbog klevete protiv Woman’s Day magazina prošle godine dobila odštetu od 3,6 milijuna dolara. U tom ženskom časopisu čak u osam tekstova Wilson su optužili da je lažljivica. Za pretpostaviti je da je Rushu upravo ovaj slučaj bio “inspiracija” za tužbu. Sudac u njegovu slučaju, Michael Wigney, najavio je da će zbog preopterećenosti poslom presudu u ovom slučaju donijeti početkom sljedeće godine.

A što se još čulo na suđenju? S posebno velikom pozornošću pratilo se svjedočenje glumice Eryn Jean Norvill, za koje je odvjetnik Telegrapha ustvrdio kako je bilo potpuno iskreno te da glumica nema ama baš nikakve koristi od svojih optužbi na račun Rusha, već to kod nje izaziva samo anksioznost, kao i probleme unutar australskog teatarskog establišmenta. No, Rushova SMS poruka u kojoj ovaj navodi da o mladoj glumici “misli više nego što je socijalno prihvatljivo”, a koju je obrana pokušala prikazati kao seksualno-predatorsku, nije impresionirala suca Wigneyja. “Ne vidim ništa podmuklo u toj poruci. Nije valjda da sugerirate kako je Rush očekivao da će imati aferu s mladom glumicom? To mi se doista čini bizarnim”, rekao je sudac.

Glumica je također optužila starijeg kolegu da ju je u nekoliko navrata dirao po leđima, sve do linije gdje počinje stražnjica te kako se u tim situacijama osjećala prestrašenom i zarobljenom. Svoje pritužbe je podnijela Sydney Theatre Company, no inzistirala je da Rush to ne smije doznati.

U korist Rusha govorile su glumice Robyn Nevin i Helen Buday koje su ustvrdile da nisu primijetile nikakvo nedolično ponašanje glavnoga glumca prema mladoj kolegici. Također, nešto ranije, sudac je odbio prihvatiti novog svjedoka obrane kojeg su odvjetnici The Daily Telegrapha željeli dodati u zadnji trenutak, s obrazloženjem da ta svjedokinja nema nikakve veze s produkcijom “Kralja Leara” na koju su se isključivo odnosili tekstovi koji su meta tužbe. U kojima se, između ostalog, tvrdilo da je Geoffrey Rush pervertit i seksualni predator.

No, na strani Eryn Jean Norvill bio je njezin kolega, glumac Mark Leonard Winter koji je u “Kralju Learu” glumio Edgara, jednog od muževa zlih kraljevih kćeri. On je pak posvjedočio da je doista vidio Rusha kako u samom finalu predstave dodiruje Cordelijine grudi. Također je naglasio kako ga uopće nije briga za The Daily Telegraph te da je imao dobar odnos i s Norvill i s Rushom.

Australian actor Geoffrey Rush reacts as he arrives at the Federal Court in Sydney, Australia, November 8, 2018.   REUTERS/David Gray
REUTERS

Komplicirane uloge

Na sudu je svjedočio i glumčev holivudski agent Fred Specktor čiji su klijenti Morgan Freeman, Helen Mirren i Danny DeVito. On je ustvrdio da je Rushova reputacija bila savršena, no kako je nakon tekstova u Telegraphu glumac bio “oštećen kao ljudsko biće”. Odvjetnik Telegrapha Tom Blackburn svoje ispitivanje Specktora počeo je ovako: “Rekli ste da gospodin Rush voli komplicirane uloge. Jeste li gledali njegove filmove ‘Pirati s Kariba?’” “To je itekako komplicirana uloga”, spremno je odgovorio holivudski agent opisujući lik gusara Hectora Barbosse kojeg je urnebesno utjelovio Rush.

Glumčev odvjetnik McClintock više je puta tijekom svjedočenja Eryn Jean Norvill glumicu optužio da laže i da joj je jedina namjera bila osramotiti starijeg kolegu. Kao jedan od argumenata naveo je svjedočenje 72-godišnje glumice Robyn Nevin koja je u komadu tumačila kraljevu ludu i koja je tvrdila da ništa neprimjereno nije vidjela tijekom rada na predstavi.

“Gospođa Nevin je uvijek prema meni bila draga. No, je li ona dopustila takvo Geoffreyjevo ponašanje druga je priča. Mi smo različitih generacija i vjerojatno imamo drugačije ideje o tome kakvo je ponašanje dopušteno na radnome mjestu. Ona je dopustila takvo ponašanje, baš kao i svi koji su tada bili s nama na probi. U našoj industriji je dobro poznata kultura zlostavljanja. Seksualno napastovanje se događa često i dogodilo se tada meni. Vjerujem da su moji kolege to primijetili, no nisu znali kako reagirati na to. Bili su prestrašeni”, završila je svoje svjedočenje Norvill.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 00:42