SRAMOTNA ODLUKA

JE LI TENIS IZGUBIO KOMPAS? Konzervativni organizatori US Opena optuženi za seksizam nakon skidanja majice francuske tenisačice i velikog gafa suca

 
 REUTERS

Nakon poštenog skandala vrlo su male šanse da neće doći do barem još njih nekoliko manjih pa se tako ovoga tjedna, kao nastavak na priču o Sereni Williams koja je na Roland Garrosu nastupila u crnom Nikeovu kombinezonu i izazvala čelnike turnira na odluku o osmišljavanju dress codea, nižu nove kontroverze vezane uz odijevanje na teniskom terenu.

Niz je najprije nastavila sama Serena, nastavivši provokacije na drugom turniru, ovoga puta US Openu, gdje se pojavila u haljinici dizajnera Virgila Abloha koja ima rukav samo na jednom ramenu, a koja je napravljena u suradnji s Nikeom.

Avangarda

Prije izlaska na teren izgled koji je za bijeli sport prilično ekstravagantan dodatno je začinila crnom kožnom jaknom istog dizajnera koju je odjenula na sportsku opravu. Iako je na fotografijama to gotovo nevidljivo, na sebi je imala i posebno dizajnirane mrežaste tajice, koje, opet je naglasila, mora nositi zbog zdravlja - nakon poroda, od kojeg je prošlo tek oko devet mjeseci, imala je ozbiljnih zdravstvenih problema sa zgrušavanjem krvi, a tajice su joj olakšale te tegobe.

Serena je o svojem outfitu i odluci Bernarda Giudicellija o tome da će se odjeća tenisača ubuduće unaprijed provjeravati progovorila upravo na presici za US Open, intrigantno mirnim tonom razgovora i bez pokazivanja ikakve uznemirenosti.

- Vjerujem da, kada je riječ o zdravlju, ne postoji nešto što čelnici Roland Garrosa ne bi razumjeli. Tako da mislim da je sve u redu - rekla je, dodajući da vjeruje da rezultati meča, koji je ona i dobila, neće biti poništeni.

Nakon Serene na udaru konzervativnih teniskih čelnika, koje javnost sve jasnije optužuje za lažni puritanizam i seksizam, našla se i Francuskinja Alize Cornet. Iako glavni ljudi US Opena nisu imali prigovora na stilska obilježja njezina outfita, zamjerili su joj to što je nakon povratka s desetominutne pauze, napravljene zbog velike vrućine, na terenu na nekoliko trenutaka skinula svoju majicu, koju je očito izvan terena bila odjenula naopako.

Cornet je bez majice bila maksimalno desetak sekundi, a prilikom svojeg čina, koji je kasnije proglašen sramotnim, okrenula je leđa kamerama, tako da su gledatelji prijenosa vidjeli njezin sportski grudnjak tek sa stražnje strane.

Prekršila pravila

Glavni sudac Christian Rask procijenio je da je Cornet prekršila pravila igre zbog toga što pravilnik WTA (Women’s Tennis Association) ne dozvoljava promjenu odjeće tijekom boravka na terenu. Opomenuo ju je, a da je nastavila sa svojim ponašanjem, iduća bi joj sankcija bila kazneni poen.

Muški igrači, pak, smiju sa svojom odjećom raditi što god ih je volja pa je upravo to jedan od razloga zašto su društvene mreže podivljale na ovakav tretman sportašica, stavljajući bok uz bok fotografije Cornet i Novaka Đokovića, koji, komentirali su, bez ikakvih sankcija može biti bez majice i po nekoliko minuta. I Serena i Alize su dobile veliku podršku jer su, smatraju brojni fanovi, pokazale što znači biti snažna žena koja ne pristaje na kompromise i nametnuta besmislena pravila.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 01:09