OTOK HOLLYWOOD

KAKO JE MAMMA MIA OSVOJILA VIŠANE 'Ne bi tija da se Meryl Streep zajubi u mene. Otkad mi je Ivka umrla, ne gren već na ženske'

 
Meryl Streep (u krugu lijevo) i Nikola Mardešić (desno)
 CROPIX/Getty images

Da se nisu svi svjetski mediji raspisali o tome kako se nastavak hollywoodskog hit mjuzikla “Mamma Mia: Here We Go Again” snima na Visu, a vi ste na otoku tek kao turist, možda ne biste ni primijetili da se išta neobično događa.

Otočani su prilično nezainteresirani i potpuno neopterećeni činjenicom da im je pred kuće stigla najveća hollywoodska produkcija u povijesti Hrvatske.

Naravno, svi osim onih koji su i sami angažirani na filmu, kao statisti ili iznajmljivači apartmana, kuća, konoba i svih mogućih rekvizita koji trebaju produkciji.

Neki su čak iznajmili i stabla limete, pa i koze i kokoši, magarce...

Ostali bi, kad već nisu zaradili, ruku na srce, da se čitava ta gungula vezana uz film preseli negdje drugdje. Ako je moguće, što dalje od Visa.

Autorska prava

Za početak, iskusni komiški fotograf Lula, koji svoju Komižu nije napustio posljednjih deset godina. Što se njega tiče, na otoku se snima samo jedan film, onaj njegov, “Mojko moja dvo”.

Paun Paunović / CROPIX
Igor Bjažević Lula

- Na taj naziv polažem i autorska prava - objasnio nam je.

Produkciji su otočani itekako bitni. Puno njih su angažirali kao statiste.

Svi zainteresirani, od najmanje djece do umirovljenika, prošli su casting u bivšoj komiškoj tvornici za preradu ribe Neptun. Oni najvještiji odabrani su za plesače i njihov je honorar gotovo dvostruko veći od onog običnih statista koji iznosi oko 500 kuna po danu. Plesači vježbaju koreografiju posljednjih dva, tri tjedna pa je računica jasna.

Svi koji će sudjelovati u filmu i usput se nadaju hollywoodskoj karijeri prošli su i probu kostima i sad čekaju poziv produkcije na kojoj se lokaciji i kad trebaju pojaviti. Ipak, teško da će itko od statista išta reći osim da su potpisali ugovor kojim su se obvezali na šutnju o bilo kakvom detalju vezanom uz snimanje. Međutim, to nije slučaj s jednim od najosebujnijih Komižana, Nikoli Mardešiću, znanim i pod nadimkom Živa vatra.

Već je debelo zakoračio u deveto desetljeće života, no s ponosom nam tvrdi kako je sve donedavno, dok su ga noge još dobro služile, bio najbolji ribar otoka Visa. S dugom sijedom bradom, slamnatim šeširom sa zataknutim perom ptice kojoj ni sam ne može odrediti vrstu, oslonjen na štap, ali u prilično mladenačkom outfitu, barba Nikola nas je oduševio na prvu pa mu nije teško za povjerovati da se nije morao ni javiti produkciji, nego da su oni potražili njega.

Tko će to platiti

- Kad sam vidi da me traže, išo sam im se sam javit i reko: “Ja sam taj”. Mogli su me i za ples stavit jer sam svjetski plesač, ali činit ću šta mi rečedu. Za pineze se još nismo dogovorili, ali mislim da će dat veliku lovu - objašnjava nam barba Nikola koji je, kaže, kao ribar prošao Jadran uzduž i poprijeko, a može se pohvaliti i svojim rekordnim ulovom - bucatom od 225 kila. I ne, nisu ribičke priče, jer ima i fotografiju kao dokaz. Barba Nikola nas je osim pričama o svojim najboljim ribarskim danima počastio i onom o mišu kojeg je svojedobno sasvim slučajno pojeo.

- Bilo je to u vrime kad su bile redukcije struje. Taman je nestalo letrike, a moja pokojna žena Ivka je spremala večeru. Bio sam jako gladan i u mraku sam vidio da nešto imam u pijatu. Stavio sam to u usta, bilo mi je malo čudno, pitao sam ženu što je to i ona je viknula da je miš, jer vidila je da mi rep viri iz usta. Bit će da je pao odozgor iz rupe na stropu. Meni je bilo sve isto jer to je bilo doba gladi - pomirljivo priča barba Nikola, ne obraćajući previše pažnju na izraz šoka na našim licima. Više ne ide u ribe, posao je prepustio trojici sinova, a on im je tek savjetnik gdje treba ići loviti i gdje u koje doba ima najviše ribe. On ide u glumce. A iako mu je Meryl Streep draga i privlačna, on, otkako je prije par godina umrla njegova Ivka, više ne razmišlja o ženama.

- Ne gren već na ženske, ali nekad sam bi veliki zavodnik - tvrdi, a mi mu vjerujemo jer ipak ga zovu Živa vatra.

Potom dolazimo i do sljedećih zvijezda hollywoodskog hita.

A to su komiške kokoši. Javna je tajna čije su i gazdarica je ponosna na njih, ali opet... ugovori o tajnosti. I dok se produkcija prilično pomučila naći koze, najljepše kokoši Komiže bez problema su otišle u najam. Pitanje je hoće li se nakon angažmana vratiti kući iste jer slava zna promijeniti ljude, a kakav je slučaj kod životinja tek je za vidjeti. Ipak, gazdarica se nada kako će njezine miljenice dobro odraditi glumački posao i vratiti se kući u uobičajenu kolotečinu.

Možda tek nešto ušminkanije.

- Ako moje kokoše i nisu najlipše, sigurno će posli filma biti, kad ih oni iz Hollywooda srede - sigurna je ponosna vlasnica omanjeg jata.

Vratimo se ostalim otočanima.

Paun Paunović / CROPIX

Engleski catering

Onima malo više razočaranima, ugostiteljima koji su sve donedavno trljali ruke nadajući se kako će glumci i ostala ekipa iz produkcije iskušati gastronomske čari otoka Visa. Međutim, s filmskom ekipom iz Engleske stigao je i catering. I to, kako čujemo, prilično dobar. Nije u pitanju samo engleska kuhinja, koja, zna se, i nije baš u svijetu slavna. Kuha se raznovrsno, prilagođeno svim ukusima, pa potrebe za obilaskom lokalnih restorana baš, barem zasad, i nema.

A kad su ugostiteljski objekti u pitanju, treba priznati da gostoljubivost ima poprilično širok raspon. Od domaćina koje nakon prvog susreta već smatrate prijateljima, do onih koji, kad shvate da se radi o novinarima, postaju, blago rečeno, hladni i suzdržani. No, uglavnom je riječ o onima čiji će lokali biti dio kulise za film. Naravno, opet dolazimo do ugovora, svote koju se ne smije spominjati, i svega već napisanog. Ipak, uspjeli smo doznati kako su filmaši platili čak i da se na koji dan pomaknu suncobrani, a svota je otprilike 300, 400 kuna po komadu. Svoja će vrata tako uskoro zatvoriti i viška pizzeria Dionis jer trgić ispred nje “glumit” će u filmu.

Od brojnih lokacija koje je produkcija odabrala za nastavak filma i zaključila kako će biti idealne za izmišljeni grčki otok Kalokairi, jednako kao i njih bez daha nas je ostavila uvala Srebrna u blizini mjesta Rukavac. I tamošnji se kafić zatvara, a sudeći po velikim spremnicima s vodom, tamo će se snimati kišne scene. Napuštena, ali prekrasna kamena kuća, autohtonog dalmatinskog stila, u mjestu Pothumlje pod vještim je rukama scenskih radnika oživjela, a pokraj nje svoje je novo stanište pronašlo i nekoliko stabala limete.

Željeli to otočani ili ne, film će Visu donijeti popularnost, a tko zna, možda se neki od njih i proslave u svijetu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 09:09