KONAČNI SLOM R. KELLYJA

KAKO JE NEKADAŠNJI VLADAR SVJETSKIH TOP LISTA RAZOTKRIVEN KAO JEDAN OD NAJGNUSNIJIH MONSTRUMA Seksualni predator mogao bi u zatvor na 70 godina

Sudac je odredio jamčevinu od milijun dolara, a tereti ga se za čak 10 kaznenih djela, od čega četiri slučaja seksa s maloljetnicama
 REUTERS

“Laka ti noć, R. Kelly, ti gade. Truni u zatvoru jer si ljudsko smeće”, napisao je još u subotu na Twitteru američki komičar Ken Reid u tek jednoj od više tisuća reakcija na uhićenje Roberta Kellyja (52), nekoć najvećeg R&B izvođača koji se polako ali sigurno, kako izlaze nove optužbe, pretvara u jednog od najgnusnijih celebrity monstruma.

Unezvijeren, uplašen i pomalo dezorijentiran, R. Kelly u petak se predao u policijskoj postaji u Chicagu nakon što je protiv njega podignuta nova optužnica za seksualno nasilje po deset točaka, a najužasnije od njih terete ga za seksualne odnose s maloljetnicama.

Sudac je u subotu odredio jamčevinu od milijun dolara, po 250.000 za svaki od četiri slučaja seksualnog zlostavljanja u razdoblju od 1998. do 2010. - tri od četiri žrtve imale su između 13 i 16 godina u vrijeme počinjenja kaznenog djela, a jedna 24. Glazbeniku je određeno da mora uplatiti 100.000 dolara da bi osigurao puštanje iz pritvora, što je on u ponedjeljak i učinio te je izašao na slobodu. Uz to, mora policiji predati putovnicu i izbjegavati kontakte sa svim osobama mlađim od 18 godina. Čitanje optužnice, pomalo ironično, bit će 8. ožujka, na Međunarodni dan žena.

REUTERS

Brak s Aaliyah

Nakon subotnjeg izlaska iz sudnice njegov odvjetnik Steve Greenberg izjavio je kako je Kellyjev tim “vrlo sretan” s jamčevinom i smatraju je “poštenom i razumnom s obzirom na optužbe”. U vrlo živopisnom tonu, koji poprilično teatralni Greenberg očito njeguje, izjavio je i da Kelly, iako je napisao pjesmu “I believe I can fly” (Vjerujem da mogu letjeti), to ipak ne može te će se, iako trenutačno nema novca, potruditi skupiti taj iznos.

- U ovom trenutku smatramo ga nevinim - rekao je Greenberg koji je opet ponovio svoje stavove da svjedokinje (i navodne žrtve) lažu: - Nismo vidjeli ništa što bi nas uvjerilo da su optužbe istinite.

Što god pričao odvjetnik, mnogi su uvjereni da je Kelly napokon dolijao jer mu ovo nije prva sudska drama u životu. Prije točno deset godina suočio se s optužbama za dječju pornografiju. Tada je glavna svjedokinja protiv njega bila kći njegova kumčeta, ali je na kraju odbila svjedočiti. Tužitelji su tada kao dokaz imali videosnimku u trajanju od 27 minuta na kojoj se, navodno, jasno vidjelo R. Kellyja tijekom seksa s 13-godišnjakinjom. I on i ona su zanijekali da su na snimci, a Kelly je izbjegao 15 godina iza rešetaka.

R. Kelly leaves Cook County jail in Chicago, Illinois, U.S., February 25, 2019. REUTERS/Kamil Krzaczynski
Kamil Krzaczynski / REUTERS
R. Kelly izlazi iz zatvora nakon što je uplatio 100.000 dolara

R. Kelly ima više od 30 milijuna prodanih albuma u SAD-u i više od 75 milijuna globalno. Devedesetih je bio najuspješniji R&B izvođač svijeta, kojem su kritičari tepali da je redefinirao R&B i hip hop te ga nazivali “kraljem pop-soula”. Billboard ga je imenovao najuspješnijim R&B umjetnikom u povijesti glazbe. Čak 35 njegovih singlova bilo je u top 10 i imao je 11 singlova na prvome mjestu R&Bb/hip hop ljestvice.

No, uvijek je postojala i tamna strana priče. Tako ni danas nije jasno što se točno dogodilo između njega i pjevačice Aaliyah koja je 2001. poginula u avionskoj nesreći na Bahamima.

Kult u kući

Prema medijskim napisima, Kelly i Aaliyah su se tajno i ilegalno vjenčali kad je ona imala samo 15 godina, a brak je poništen nakon samo šest mjeseci. Iako su oboje zanijekali brak, kasnija istraga medija pokazala je da je do vjenčanja ipak došlo.

To je bio samo početak: 2002. godine pojavio se video na kojem Kelly ima seksualne odnose i urinira po maloljetnoj djevojci, što je on opovrgnuo, taman uoči svog nastupa na otvorenju Olimpijskih igara u Salt Lake Cityju. Iako su dokazi bili čvrsti, slučaj je pao u vodu jer “jer policija nije imala zakonskih uvjeta da pretraži njegov dom na Floridi”.

Još jedan jeziv slučaj zbog kojega nikad nije odgovarao u javnosti je puknuo 2017. kada su roditelji triju djevojaka optužili Kellyja da ih je držao kod kuće u svojevrsnom seksualnom kultu.

Sve je to detaljno opisala i jedna od žrtava, Asante McGee, u nedavno emitiranom dokumentarcu “Preživjeti R. Kellyja” koji je digao puno prašine i policiju natjerao da pjevača ponovno počne istraživati. Tijekom karijere žene su ga optuživale da im je namjerno prenosio seksualne bolesti, da ih je držao u zatočeništvu ili silovao. Kako otkriva CNN, istraživali su ga i agenti Domovinske sigurnosti.

“Predao sam policiji videovrpcu na kojoj se bez sumnje vidi da je R. Kelly kriv po svim točkama optužnice, nema sumnje da je zlostavljao 14-godišnju djevojčicu”, rekao je odvjetnik Michael Avenatti koji je sam došao do dokaza i predao ih policiji. CNN je objavio da su njihovi novinari vidjeli VHS vrpcu koja prikazuje 42 minute užasa tijekom kojih se Kelly upušta u seksualni odnos s djevojkom koja sama govori da ima 14 godina.

Attorney Michael Avenatti speaks to the media members at the Leighton Criminal Courthouse after R. Kelly was ordered held on a  million bond in Chicago, Illinois, U.S., February 23, 2019. REUTERS/Kamil Krzaczynski
Kamil Krzaczynski / REUTERS
Michael Avenatti

Već jedna osuda

Glazbena industrija od njega je već digla ruke, iako ne tako brzo kako se moglo očekivati. Spotify je lani u siječnju objavio da više neće promovirati i preporučati njegovu glazbu na svom servisu, a dva dana poslije isto su učinili Apple Music i Pandora. Washington Post je u isto vrijeme objavio kako su šefovi velikih studija i producentskih kuća desetljećima znali za njegove seksualne devijacije, ali nisu ništa činili jer je bio nevjerojatno uspješan. Neki su mu prijetili da mu neće objavljivati singlove i albume ako ne prestane. Post je objavio i fotografije na kojima se vide šalice pune urina na klaviru nakon što je Kelly snimao u studiju.

Kelly je već jednom bio osuđen, ali ne za seksualni zločin. Naime, 1996. dobio je godinu dana uvjetno jer je sudjelovao u tučnjavi u kojoj je jedna od žrtava zadobila 110 šavova na licu. Istodobno se Kelly oženio s Andreom Lee, svojom plesačicom s kojom ima troje djece, ali ona ga je 2005. napustila i zatražila zabranu pristupa zbog nasilja.

Sada, dokaže li optužba ipak njegovu krivnju, Kellyju prijeti od 30 do čak 70 godina zatvora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 15:43