I BOGATI PLAČU

KAKO KRALJEVSKA OBITELJ UNIŠTAVA MEGHANIN SEKSI STIL Novopečena vojvotkinja ima težak zadatak pomiriti strogi protokol i svoj mladenački stil

 
 Profimedia

Otkako je 19. svibnja izrekla sudbonosno 'da' princu Harryju, Meghan Markle pod neviđenim je pritiskom da slijedi kraljevski protokol i da usput izgleda dobro.

No posljednjih tjedana modni odabiri vojvotkinje od Sussexa na udaru su kritika: od najlonki u boji kože, preko kroja haljina, pa sve do prevelikih cipela. Dežurni kritičari naročito su na zub uzeli plavo-bijelu haljinu s cvjetnim uzorkom Oscara de la Rente koju je Meghan nosila 17. lipnja na vjenčanju Harryjeve rođakinje. Internet se užario od komentara koji su govorili kako joj je haljina od 5000 dolara bila prevelika i uopće nije laskala njezinoj figuri, piše New York Post.

Ti su komentari razotkrili pod kakvim pritiskom doista živi novopečena vojvotkinja i koliko su silna očekivanja koja mora ispuniti.

Meghan, Duchess of Sussex attends a garden party at Buckingham Palace, in London, Britain May 22, 2018.  Dominic Lipinski/Pool via Reuters
Dominic Lipinski/ / REUTERS
Meghan, vojvotkinja od Sussexa

Prije vjenčanja. Meghan je imala tajno oružje za pitanje stila: najbolju prijateljicu Jessicu Mulroney. U posljednje vrijeme te suradnje više nema i Meghan je prepuštena sama sebi, što se svakako vidi.

Inače, Jessica Mulroney je stilistica iz Toronta i dugo je bila zadužena za odabir Meghanine odjeće. No nakon Meghaninog preseljenja u Veliku Britaniju, odabir odjeće prilagođene kraljevskim događanjima prepušten je samoj vojvotkinji.

'Kraljevska obitelj je prava kompanija i zahtjevi protokola su ogromni', kaže britanska dizajnerica Caroline Castigliano. 'Sve u vezi Meghan se promijenilo. S 36 godina koliko ona ima, vrlo je teško napraviti takvu promjenu. Lakše je kad je čovjek mlađi i kad se može lakše modelirati i prilagoditi. No za Meghan je to velik zadatak pogotovo jer je dosad bila neovisna žena s izgrađenim stilom.'

14 June 2018.

Queen Elizabeth II and Meghan, Duchess of Sussex visit the Catalyst Museum by the Mersey Gateway Bridge in Widnes., Image: 374879423, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Goff Photos
Profimedia, Goff Photos

Vojvotkinja se morala pozdraviti s razderanim trapericama, provokativnim haljinama i neurednim punđama i prigrliti klasične i čedne krojeve i male ručne torbice.

Jednu od najvećih promjena doživjela je paleta boja koju od sad smije koristiti u svojoj odjeći. Meghan je prije nosila mnogo jarkih boja, no sada će se morati oblačiti u pastelne i neutralne tonove.

'Ako ćete biti u društvu kraljice, koja nosi vrlo intenzivne boje, onda je izbor neutralnih tonova stvar poštovanja', objašnjava Castigliano.

'Na svim zajedničkim događanjima, Meghan prepušta kraljici da zasja jer ona mora biti u prvom planu', kaže stručnjak za pravila ponašanja u kraljevskoj obitelji, William Hanson.

Britain's Prince Harry and Meghan, Duchess of Sussex, take part in the Trooping the Colour parade in central London, Britain, June 9, 2018. REUTERS/Peter Nicholls
REUTERS

'Meghan se trenutačno oblači poput Kate, supruge princa Williama, koja joj vjerojatno daje i pregršt modnih savjeta', smatra Castigliano.

Neki izvori tvrde i da je Meghan od velike pomoći i osobna Kateina asistentica Natasha Archer, koja će joj biti na usluzi sve dok novopečena vojvotkinja ne pronađe svoju asistenticu.

No između odjeće vojvotkinja Kate i Meghan postoji jedna velika razlika: Kate njezina odjeća pristaje kao rukavica, dok Meghan još malo griješi po tom pitanju. Kritičari s interneta zamjeraju joj vrećaste modele, preduge rukave, loše krojeve i šešire koji joj dodaju godine. Primijetili su i da Meghan često nosi prevelike cipele koje zato izgledaju nezgrapno. Međutim, barem za ovo potonje postoji dobar razlog, kaže modna stručnjakinja Harriet Davey. Naime, slavne osobe od kojih se očekuje da sate provedu u visokim potpeticama, često uzimaju broj veće cipele kako bi noga imala mjesta čak i ako nakon dugog stajanja malo natekne.

Horse Racing - Royal Ascot - Ascot Racecourse, Ascot, Britain - June 19, 2018   Britain's Prince Harry and Meghan, the Duchess of Sussex during Royal Ascot   Action Images via Reuters/Paul Childs
Action Images via Reuters

William hanson kaže kako će Meghan ubrzo morati pronaći svojeg stilista.

'Mislim da ni vojvotkinja Kate nije imala stilista na početku, no ubrzo je uvidjela da ne može sve sama i da treba pomoć. Meghan sljedeće godine očekuje turneja po Australiji, Novom Zelandu, Fidžiju i Tongi i svakako će trebati pomoć. Za pet mjeseci više neće raditi ovakve početničke greške.'

S time se slaže i Castigliano koja kaže da će Meghan ipak pronaći način kako da zadovolji protokol, ali i da se vrati svom mladenačkom stilu koji se toliko svidio publici.

'Kroz sljedeću godinu dizajneri će je doslovno obasipati odjećom i ona će polagano pronalaziti vlastiti stil. Bit će sjajno vidjeti kako sve što je naučila i što mora poštovati zbog strogog protokola pomalo 'meganizira'.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 16:51