PLJUŠTE KRITIKE

'KĆER VODIM NA TESTOVE NEVINOSTI, DIO ŽENINE VAGINE PRIPADA I MENI' Poznati reper šokirao javnost: 'To je nepotrebno, bolno, ponižavajuće...'

 
 Profimedia

- Ginić. Sutra. U 9.30 - pisalo je na papiriću koji je američki reper T.I., punog imena Clifford Joseph Harris Jr., zalijepio svojoj kćeri na vrata za 16. rođendan, slikovito prepričavši da to rade svake godine dan nakon rođendana. Nakon što otvori poklone njegova najstarija kći, danas 18-godišnjakinja Deyjah Harris, s tatom ide kod ginekologa.

- Ne samo da sam razgovarao s njom o seksu, nego svake godine nakon rođendana idemo ginekologu koji provjerava njen himen. I da, ja idem s njom - ispričao je 39-godišnji reper i otac šestero djece gostujući u podcastu “Ladies Like Us”.

- I tako smo došli, sjeli i razgovarali s doktorom. On je zadržao razinu profesionalnosti - nastavio je T.I., reper poznat po kontroverznom singlu “Blurred Lines” iz 2013. godine na kojem je surađivao s Robinom Thickeom i Pharrellom Williamsom, a koji je proglašen najkontroverznijim u desetljeću zbog izrazito mizoginičnih stihova i veličanja silovanja.

Potpisala dozvolu

Doktor mu je, opisuje, rekao: - Znate gospodine da bih s vama podijelio tu informaciju, ali… Reper se na to obratio kćeri: - Deyjah, doktor želi da potpišeš papir kako bih ja mogao čuti tu informaciju. Postoji li nešto što ne želiš da znam? A onda se okrenuo doktoru: - Eto, vidite, nema problema.

Budući da liječnik ne smije odavati informacije o pacijentu, reperova 18-godišnja kći morala je potpisati suglasnost prema kojoj njezin otac smije saznati rezultate ginekološkog pregleda. K tome, liječnik je repera upozorio da himen može puknuti i tijekom nekih drugih aktivnosti.

- Ali ja sam mu lijepo rekao, ona ne jaše konje, ne vozi bicikl, ništa. Zato samo provjerite taj himen i hitno mi pošaljite rezultate. Mogu vam reći da je i nakon 18. rođendana njezin himen netaknut - pohvalio se reper u javnosti dodavši kako je uvjeren da će mu kći jednoga dana biti itekako zahvalna zbog svega što je napravio za nju. No, reper kao otac ima dvostruke kriterije za kćeri i sinove. Naime, njegov 15-godišnji sin King seksualno je aktivan od svoje 14. godine, kako je sam tinejdžer priznao u obiteljskom reality showu “T.I. & Tiny: Friends & Family Hustle”, koji je nalik na Kardashiane.

Instagram
Kći Deyjah Harris (u sredini) na Instagramu često dijeli obiteljske fotografije

Njegova posesivnost nad seksualnim aktivnostima žena u njegovom životu proteže se i na njegovu 44-godišnju suprugu Tiny. Prema pisanju Daily Maila, u nedavnoj epizodi T.I.-ovog podcasta “T.I.’s ExpediTIously” reper je govorio i o vlastitom seksualnom životu.

- Žena mi prema bračnom ugovoru duguje seks. Ono što je njezino zapravo je moje i obrnuto. To znači da je njezina mala ‘seks-kutijica’ ondje dolje napola moja... Ona neka izabere koju stranu želi, ostatak pripada meni! Možemo ‘to’ podijeliti točno po sredini, kako se to ono zove, je li ‘uvula’ - ispalio je glazbenik očito pritom misleći na - vulvu.

Smrtno ozbiljan

Svojim stavovima i bizarnom praksom reper je izazvao zgražanje javnosti.

- Nažalost, on je smrtno ozbiljan. Stvarno sam se nadala da će mu žene koje su ga intervjuirale reći nešto. On ima ozbiljnih problema i treba terapiju - zaključila je pjevačica Iggy Azalea na Twitteru. Britanska poduzetnica i supruga slavnog heavy metalca Sharon Osbourne istaknula da je vrlo čudno što osobno ide kod ginekologa sa svojom kćeri. - Nemojte govoriti o seksualnom životu vaše djece, o onome što se događa u njihovom tijelu, to im je sveto. To nije vaš život - poručila je.

Glumica Madeline Brewer iz hit serije “Sluškinjina priča” nazvala ponašanje repera gnjusnim. - Zbog ovoga se osjećam fizički bolesno. To je gnjusno. Ovo nije ponašanje zbog kojeg se smijete ili šalite. Koja je ovo razina toksičnosti i zloće te kontrola koju on vrši na život i tjelesnu autonomiju i privatnost vlastite kćeri... Bolesno - napisala je na Twitteru.

Šokirani kolege

Voditeljice emisije “Ladies Like Us” Nadia Moham i Nazanin Mandi, koje su umirale od smijeha za vrijeme reperove ispovijesti, naknadno su se ispričale na Instagramu.

- Potpuno smo bile šokirane i sada kad se osvrnemo vidimo da smo trebale potpuno drugačije reagirati u tom trenutku. Podržavamo i volimo žene te smatramo da mogu tretirati svoja tijela onako kako to one žele. Mi nismo savršene i preuzimamo potpunu odgovornost za naš nedostatak te neprestano učimo na ovom putu - izjavile su voditeljice.

Naime, test djevičanstva su lani kao “medicinski nepotreban, često bolan, ponižavajući i traumatičan” osudile čak tri agencije Ujedinjenih naroda, Svjetska zdravstvena organizacija, Agencija za ljudska prava te entitet za ravnopravnost spolova i osnaživanje žena, a s tim se stavom slaže i dr. sc. Maja Mamula, psihologinja i koordinatorica Ženske sobe .

- Test djevičanstva je medicinski neopravdan postupak koji je u ovom i ovakvim slučajevima svojevrsno seksualno nasilje roditelja nad vlastitim djetetom - rekla nam je Mamula dodavši da iz svog radnog iskustva zna da ovakvi slučajevi postoje i kod nas. Često su to slučajevi, kaže, vezani uz određene supkulture, kada roditelji prije udaje, dolaze s kćeri kod ginekologa kako bi se uvjerili da nije imala seksualne odnose.

“Oca treba sankcionirati, kod nas se takvi rutinski testovi ne provode”

Ima li ovakvih ekstremnih slučajeva i u Hrvatskoj pitali smo prof. dr. sc. Gordanu Buljan Flander, psihologinju i psihoterapeutkinju te osnivačicu i ravnateljicu Poliklinike za zaštitu djece grada Zagreba i udruge za pomoć zlostavljanoj i zanemarivanoj djeci Hrabri telefon.

- Djelovanja oca iz SAD-a o kojem govorite su apsolutno neprimjerena iz više aspekata i on bi trebao biti sankcioniran. U Hrvatskoj, pak, ne govoreći o pojedinačnim slučajevima, mogu vam reći da sam se u praksi susretala s roditeljima, odnosno starateljima pedofilima koji nisu imali odnos sa svojom djecom, ali su ih kontrolirali želeći se uvjeriti da nemaju odnose s drugima jer su na taj način seksualno uzbuđivali sebe - prisjetila se prof. dr. sc. Buljan Flander, dodavši da je situacija u kojoj roditelji, pogotovo otac, vode kći na test djevičanstva, neprimjereno seksualno ponašanje prema djetetu.

Slučaj je komentirao i prof. dr. Dubravko Lepušić, spec. ginekologije iz KBC-a Sestre milosrdnice.

- Radim već 40 godina, od toga pola radnog vijeka u specijalizaciji, i dosad sam imao tek par slučajeva u kojima je maloljetnicama trebalo utvrditi nevinost, a svi su slučajevi bili povezani s krivičnom prijavom i djevojke bi došle u pratnji policije, pa je uz popis ozljeda trebalo utvrditi i je li došlo do silovanja. No, s rutinskim pregledima utvrđivanja nevinosti poput ovog iz Amerike, nisam se susreo - rekao je prof. dr. Lepušić.

Deyjah je potpisala suglasnost prema kojoj njezin otac smije saznati rezultate ginekološkog pregleda, a ista praksa vrijedi i kod nas, kaže ginekolog.

- Kakav god pregled radili maloljetnicama ispod 16 godina, po našim preporukama, moramo zvati roditelja u ambulantu da bude prisutan. Sa 16 godina i kasnije djevojka može sama donositi sve odluke i nema potrebe konzultacija s roditeljima, osim u slučaju potpune anestezije - objašnjava Lepušić. S maloljetnicama na pregled ipak, kaže, najčešće dolaze majke, no često postoje i slučajevi kada žena iz vjerskih uvjerenja zahtjeva da partner bude prisutan za vrijeme pregleda, odnosno obrnuto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 14:23