KONTROVERZNO

KENDALL JENNER I PEPSI NA UDARU KRITIKA ZBOG NEUKUSNE REKLAME Društvene mreže udarile po manekenki zbog eksploatacije pokreta Black Lives Matter

 Pepsi / YOUTUBE

Manekenka Kendall Jenner optužena je za potkopavanje pokreta Black Lives Matter u novoj reklami za gazirano piće Pepsi, piše BBC.

Naime, Kendall je u reklami prikazana kao svojevrsna posrednica između prosvjednika i policije koja uz pomoć limenke Pepsija simbolički promiče međusobno razumijevanje i toleranciju. Nakon policajcu koji nadzire prosvjed uruči limenku, on se nasmije.

Kritičari reklame ističu da se u reklami eksploatiraju nedavni prosvjedi kojima su građani Sjedinjenih Američkih Država izražavali svoje negodovanje zbog niza stradavanja crnaca od strane policije. Osim toga, reklama se našla na udaru kritika zbog stavljanja 'privilegiranog bijelog' supermodela u ulogu mirotvorkinje.

Nadalje, smatra se da se reklama poziva na svjetski poznatu fotografiju prosvjednice Ieshije Evans iz Baton Rougea iz 2016. godine.

A demonstrator protesting the shooting death of Alton Sterling is detained by law enforcement near the headquarters of the Baton Rouge Police Department in Baton Rouge, Louisiana, U.S. July 9, 2016.  REUTERS/Jonathan Bachman     TPX IMAGES OF THE DAY
Jonathan Bachman / REUTERS

'Ovo je globalna reklama u kojoj se pojavljuju različiti ljudi kako bi se promovirala ideja zajedništva. Smatramo da je to važna poruka', rekli su iz Pepsija.

Jenner nije reagirala na kritike na reklamu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 02:46