STRUČNJACI OBJAŠNJAVAJU

KOLIKO JE ZAPRAVO SCHUMACHER BUDAN NAKON ZAHVATA U PARIŠKOJ BOLNICI 'Takvi pacijenti otvaraju oči, okreću glavom, miču prstima. Na kraju i plaču'

 
 Profimedia, AFP, Abaca Press

“Pacijenti u ovakvom stanju otvaraju oči, okreću glavom kad ih se zove imenom, mogu pomicati prste kako bi odgovarali na pitanja, a na kraju mogu i zaplakati”, komentirala je zdravstveno stanje Michaela Schumachera neurologinja Matilde Leonardi iz milanskog Instituta Besta, nakon što je prije dva dana podvrgnut operaciji matičnim stanicama nakon čega se pronio glas da je - “budan.

Svi se sada pitaju samo jedno- jesmo li svjedočili čudu, pa je nakon 2084 dana koliko je prošlo od kobne skijaške nesreće u francuskim Alpama 29. prosinca 2013. godine, višestruki prvak Formule 1 Michael Schumacher doista pri svijesti.

- Da, pod mojom je skrbi. I uvjeravam vas da je u svjesnom stanju - rekla je novinarima Le Parisiena neimenovana medicinska sestra s odjela kardiologije u francuskoj bolnici “Georges Pompidou” na jugozapadu Pariza, gdje je 50-godišnji Schumacher podvrgnut dvodnevnoj terapiji matičnim stanicama.

- Legenda Formule 1 je ovdje - potvrdio je za britanski The Sun i jedan djelatnik hitne pomoći iz te bolnice. Poznato je i da je Schumachera u utorak oko 15.15 sati posjetio i bivši šef u Ferrariju, Francuz Jean Todt, koji mu je blizak prijatelj. U bolnici se zadržao 45 minuta, a u posjet mu je, navodno, došao i sin Mick.

Upravo je on skijao uz oca tog nesretnog dana, kada je Michael pao i udario desnom stranom glave o kamen, pri čemu mu je puknula zaštitna kaciga. Liječnici su se dugo borili da mu uklone ugruške iz mozga, no nisu ih sve mogli ukloniti jer su neki bili preduboko. Zbog težine ozljeda Schumacher je ostao paraliziran i nije mogao govoriti. Tri je mjeseca proveo u induciranoj komi, a onda je godinama imao intenzivnu njegu u svojem domu u švicarskom gradu Glandu. Njegovo se stanje u međuvremenu, očito, stabiliziralo te je u siječnju ove godine prvi put prevezen helikopterom u obiteljski dom na Mallorci, gdje su mu pripremili proslavu 50. rođendana, a javnosti se u povodu toga neočekivano obratila i njegova supruga Corinna, koja je izjavila:

“Možete biti sigurni da je Michael u najboljim rukama i da činimo sve što je moguće da mu pomognemo. Molim vas, shvatite da slijedimo Michaelove želje i čuvamo osjetljivo pitanje njegova zdravlja u privatnosti. Ovo je, navodno, čak treći put da Schumacher boravi u francuskoj bolnici, a prva dva puta ondje je bio tijekom proljeća. Uvijek bi ga prvo u bolnici Pitie-Salpetriere osobno pregledao kardiokirurg Philippe Menasché, pionir zahvata kojim uz pomoć matičnih stanica liječi zatajenje srca i u toj bolnici glavni u Institutu za mozak i leđnu moždinu, a potom bi bio prevezen u bolnicu “George Pompidou”, gdje bi se odvio tretman liječenja matičnim stanicama. Uvijek je u bolnici bio prijavljen pod lažnim imenom i o njemu je skrbio jako malen tim medicinskih stručnjaka, koji nisu smjeli govoriti ništa. Bolnica je ovog puta bila osigurana kao “bunker”, pišu francuski mediji.

Stručnjaci objašnjavaju perfuziju matičnih stanica: Prošlo je je šest godina od nesreće, koma traje predugo i promjene na tijelu su nepovratne...

Kratkotrajno liječenje bivšeg automobilističkog asa Michaela Schumachera, teško stradalog na skijalištu 2013., u pariškog bolnici “Georges Pompidou” izazvalo je veliku pozornost javnosti jer je, po nekim informacijama, dobio “perfuziju matičnih stanica”, te je, kažu, “svjestan”. Detalja o toj “svjesnosti” nema, sve se informacije zapravo svode na pokušaje tumačenja Schumacherova trenutačnog zdravstvenog stanja.

Naime, sve je zaintrigirala činjenica da je bio na liječenju kod dr. Philippea Menaschéa, poznatog po eksperimentalnom liječenju akutnih srčanih udara matičnim stanicama. Drugim riječima, ne zna se je li Schumacheru matičnim stanicama u pariškoj bolnici liječeno srce ili pak mozak, a i pitanje je može li se veća “svjesnost” povezati s liječenjem ili je do nje došlo slučajno dok je bio na liječenju.

U razgovoru s neurokirurgom prof. dr. Darkom Chudyjem iz KB Dubrava doznajemo da postoje pokušaji diljem svijeta ne bi li se mozak oporavio liječenjem matičnim stanicama. No, dosad to još nikom nije uspjelo kod pacijenata koji su bili u vegetativnom stanju, odnosno u komi.

“Informacije su vrlo šture i iz njih je teško razlučiti što se podrazumijeva da je ‘bolje’ odnosno kakva je to ‘svjesnost’ koja se spominje”, kaže prof. dr. Chudy. Dodaje da zasad nema prikaza slučajeva liječenja mozga matičnim stanicama, nego samo onih o njihovoj primjeni u liječenju akutnog infarkta miokarda ako se koriste u određenim okolnostima i određenom vremenu od nastanka incidenta. Kod pacijenta koji su u komi jedan od najznačajnijih čimbenika koji onemogućava učinkovito liječenje jest vrijeme.

“Od Schumacherove nesreće prošlo je već šest godina. To znači da njegovo komatozno stanje predugo traje da bi se mogao očekivati neki veliki, odnosno značajni oporavak. S protekom godina vjerojatnost oporavka opada. Brojni su tu problemi. Primjerice, dolazi i do promjena na zglobovima i mišićima, što je ireverzibilno jer se ne može raditi aktivna fizikalna terapija, nego samo pasivna. Udovi se ne miču ‘na zapovijed’, nego to radi fizioterapeut ili robot... Takvi su pacijenti skloni i čestim upalama pluća i sepsama...” objašnjava prof. dr. Chudy. Dodaje da je nedavno sudjelovao u radu jednog američkog neurokirurškog kongresa na kojem se raspravljalo i o mogućnostima liječenja mozga matičnim stanicama, ali pokazalo se da je sve još u debelo eksperimentalnoj fazi.

S obzirom na to da je prof. dr. Menasché izvorno kardiokirurg, pa mu je i liječenje matičnim stanicama primarno usmjereno na liječenje srca, razgovarali smo s prof. dr. Bojanom Biočinom, predstojnikom Klinike za kardiokirurgiju KBC-a Zagreb, dobrim poznavateljem te vrste liječenja.

“Matične stanice kod nekih pacijenata su ‘alat’ velikog potencijala, ali za koji ne znamo kako djeluje. Mi u kardiologiji i kardiokirurgiji znamo da kad se nekim pacijentima apliciraju matične stanice one zaista i djeluju, a kod drugih uopće ne djeluju. To znači da nemamo standard u tom tipu liječenja. Postoje stotine protokola davanja, ali ni za jedan ne možemo reći to je to”, objašnjava prof. dr. Biočina.

Drži kako je moguće da su matične stanice kod Schumachera korištene potpuno eksperimentalno, tako da su preko krvne žile aplicirane u mozak ne bi li se oporavio. Naime, tehnički je to moguće. Stavi se kateter u krvnu žilu mozga i uštrcaju se matične stanice kao što se to radi i sa srcem. No, je li to razlog navodnog poboljšanja Schumacherova zdravstvenog stanja, teško je reći, kažu stručnjaci. Pretpostavlja se da je ovo liječenje učinjeno tzv. diferenciranim matičnim stanicama, odnosno onima koje su “usmjerene” da obnove određeni organ. Naime, tzv. nediferencirane matične stanice mogu razviti tumor teratom, pa se prof. dr. Menasché u svojim pokušajima liječenja srčanih udara zato koristi upravo diferenciranim matičnim stanicama. Pretpostavlja se da je tu tehnologiju primijenio i u liječenju mozga Michaela Schumachera. Moguće je da je poticaj došao s jednog američkog kongresa na kojem je početkom ove godine objavljeno da je implantacijom matičnih stanica na mjestu ozljede mozga smanjeno oštećenje motoričkih funkcija kod nekih pacijenata. No, to je daleko od “buđenja pacijenta iz višegodišnjeg vegetativnog stanja”. Zasad je stručnjacima dovoljno da takvo liječenje nema većih nuspojava, pa se u bezizlaznim situacijama vode mišlju - ako nema štete, zašto ne pokušati. Je li to bio moto i za ovo dvodnevno Schumacherovo liječenje u Parizu i kakvi su “odjeci”, tek će se vidjeti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. ožujak 2024 22:31