IZBRIŠITE NAŠU PJESMU IZ POVIJESTI

LADY GAGA 'I mene su zlostavljali predatori kao što je R. Kelly. S takvim ljudima ne želim raditi'

 REUTERS

Ako volite pjesmu “Do What U Want (With My Body)”, duet Lady Gage i R. Kellyja, i ne smeta vam kontekst, razmislite o tome da je ovih dana skinete jer bi uskoro mogla nestati s YouTubea i svih streaming servisa.

To je najavila sama Gaga na svojem profilu na Instagramu, kao reakciju na početak prikazivanja dokumentarne serije “Surviving R. Kelly” (što bismo mogli prevesti kao “Preživjeti R. Kellyja”). U seriji svjedoče žene koje je r’n’b pjevač tijekom godina fizički i mentalno zlostavljao, a među kojima je i njegova bivša supruga Andrea Kelly.

“Stojim iza svakoga tko je ikada bio žrtva seksualnog napada ili nasilja. Točka”, počela je Lady Gaga svoju podužu objavu pa nastavila: “1000 posto stojim iza ovih žena, vjerujem im, znam da pate i da ih boli, i snažno osjećam da se njihovi glasovi moraju čuti i biti uzeti za ozbiljno”, napisala je. Potom se osvrnula na vlastita traumatična iskustva zbog kojih savršeno razumije žene koje su prošle pakao s Kellyjem, a zbog kojih je i napisala danas spornu pjesmu “Do What U Want (With My Body)”.

Razdoblje mraka

“I sama sam žrtva seksualnog nasilja, a pjesmu i video stvorila sam u tamnom razdoblju života. Namjera mi je bila stvoriti nešto ekstremno prkosno i provokativno jer u to vrijeme još nisam procesuirala traumu koja mi se dogodila. Mislim da je iz naslova pjesme jasno koliko je uvrnuto bilo moje razmišljanje iz tog vremena”, obznanila je, dodajući da se ne može vratiti u prošlost i ispraviti pogreške, ali da može utjecati na ono što će se tek dogoditi te “podržati žene, muškarce, ljude svih seksualnih identiteta i svih rasa koji su žrtve seksualnog nasilja”. U konačnici se i ispričala zbog svoje slabe procjene u vremenu dok je bila mlada te što nije prije progovorila o tom pitanju.

Protiv R. Kellyja ponovno je otvorena i službena istraga, nakon što su optužbe iz dokumentarne serije podigle prašinu. Tužiteljica iz Chicaga Kimberly Foxx pozvala je sve njegove potencijalne žrtve da se ne boje javiti te da podnesu prijavu.

“Ne možemo ništa učiniti da se istraže ovi navodi bez suradnje žrtava i svjedoka. Ne možemo tražiti pravdu bez vas”, rekla je.

Seks kult

Nova istraga otvorit će i prijašnje optužbe protiv pjevača za seksualno, fizičko i psihičko zlostavljanje žena. Naime, tijekom 2017. i 2018. godine Kelly je optužen da je držao pet žena u seksualnom “kultu”, a njegova bivša djevojka tvrdi da je imao seksualni kontakt s djevojčicama mlađim od 14 godina. U listopadu ga je bivša supruga Andrea Kelly optužila za nasilje u obitelji, a i prije je osuđen zbog optužbi za dječju pornografiju.

Tijekom godina R. Kelly je poricao bilo kakvo zlostavljanje. Prije pet mjeseci na SoundCloudu je čak objavio pjesmu “Priznajem”, u kojoj sve poriče referirajući se na optužbe i svoje seksualne sklonosti.

“Tako sam lažno optužen”, pjeva i nastavlja da su mu njegovi odvjetnici savjetovali da se nagodi s tužiteljem “iako je to sranje”. Osvrnuo se i na specifične navode o svojim odnosima s maloljetnicama: “Priznajem da jebem sve dame/I starije i mlade dame/Ali recite mi, zašto me zbog toga nazivaju pedofilom, to je ludo sranje”.

Negirao je optužbe o kultu i seksualnom roblju pjevajući da neke djevojke vole da ih se “udari i povuče za kosu”, a potvrdio je da je spavao s fanovima te da su mu roditelji gurali svoje kćeri u naručje kako bi zaradili novac ili se proslavili. Istaknuo je da je on zapravo žrtva i ponovio svoje optužbe da ga je član obitelji seksualno uznemiravao kada je bio dijete.

Sve za tebe

Iako je Gaga najpoznatija od nekadašnjih Kellyjevih suradnika koji su osudili njegove postupke, ona se nije pojavila u dokumentarnoj seriji iako je bila pozvana.

“Pitala sam Jay-Z-ja, Lady Gagu, Mary J. Blige, Lil’ Kim, Erykah Badu, Davea Chappellea... Većina je rekla da se jednostavno ne želi u to petljati”, rekla je Dream Hampton, producentica serije “Surviving R. Kelly”.

“Sjećam se da mi je Ahmir Thompson [aka Questlove] rekao: ‘Učinio bih sve za tebe, ali ovo ne mogu’. I svjesna sam da to ne znači da ga podržavaju, nego je cijela situacija toliko nespretna i mutna da se nitko ne želi u to petljati. Zato sve i traje toliko dugo”, dodala je Hampton.

Da su optužbe o R. Kellyju već niz godina javna tajna, potvrdio je i Matthew Knowles, otac slavne Beyoncé. Izjavio je da je bio posebno oprezan još u vrijeme kada je Beyoncé, zajedno s Kelly Rowland, LaTaviom Roberson i LeToyom Luckett, bila dio grupe Destiny’s Child, koja je surađivala s tim pjevačem.

“Djevojke su tada imale oko 15 ili 16 godina. Kad bi išle u kupaonicu, Tina [Beyoncéina majka] bi išla s njima. Uvijek smo ih držali na oku”, prisjeća se.

Među poznatima koji su odlučili javno prozvati R. Kellyja i pojaviti se u dokumentarnoj seriji jest pjevač John Legend.

“Svima koji su mi čestitali na hrabrosti za pojavljivanje u dokumentarcu želim reći da uopće nisam osjetio nikakav rizik... Odluka je bila jednostavna”, napisao je na Twitteru glazbenik. Chance the Rapper također se pojavio u seriji.

“Programirani smo da budemo preosjetljivi na ugnjetavanje koje čine crni muškarci. To je razlog iz kojeg neki sumnjaju u optužbe protiv Kellyja. To mu ide u korist”, rekao je reper u seriji, a poslije je na Twitteru dodao: “Ispričavam se svim preživjelima što su radili s njim”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 17:38