GLENN CLOSE

LEGENDARNA FILMSKA ZLICA OTKRILA NEPOZNATE DETALJE IZ DJETINJSTVA Otac je cijelu obitelj pridružio kultu, uspjela je pobjeći tek kao studentica

Glenn Close
 Eduardo Munoz Alvarez / REUTERS

Puno prije nego što se proslavila ulogama u filmovima ‘Opasne veze’ i ‘Fatalna privlačnost’, glumica Glenn Close provela je djetinjstvo i dio mladosti kao članica vjerskog pokreta, kulta, Moral Re-Armament.

Njezin otac, koji je završio medicinu na Harvardu i radio kao liječnik u Kongu, pridružio se kultu pa je Glenn i cijelu obitelj preselio u Caux, malo mjesto u Švicarskoj gdje je pokret imao svoje sjedište.

Glenn su ondje upisali u internat. Nakon škole je upisala glumu na koledžu William & Mary i tek se sa 22 godine uspjela otrgnuti utjecaju kulta i izašla iz pokreta koji je tridesetih godina prošlog stoljeća osnovao velečasni Frank Buchman, poznat po uvjerenju da svijet može izbjeći svaki rat kad bi ljudi iskusili moralno i duhovno buđenje, piše People.

Pokret je zamro nakon smrti Buchmana 1961., a potom i njegova nasljednika Petera Howarda četiri godine kasnije.

‘Svatko od nas morao je proći proces opraštanja. Nakon što je pokret propao, roditeljima nije bilo lako razgovarati o tome, posebno mom ocu. Cijeli sam život pokušavala shvatiti razloge ponašanja, i svojeg i roditelja’, rekla je.

Priznaje da je bilo perioda u životu kad je strašno zamjerala ocu: ‘Došao je trenutak kad sam bila jako ljuta na oca i napisala mu pismo u kojem sam mu sve otvoreno rekla. Napisala sam mu da se ne zaslužuje zvati ocem. Zapravo, bila sam jako gruba. Pročitala sam pismo majci i braćama i sestrama i rekla im da ću poslati tati. On je bio sjajan i genijalac, ali bio je grozan narcis.’

Dio odrastanja Close je zamjerala i majci za koju smatra da je imala važnu ulogu u njeznom odnosu s ocem.

‘Mislim da mu je moja majka uvelike sve to skupa i sama omogućila. Nikad nije radila na sebi, nikad nije razvila sebe, a bila je sjajna u nekim stvarima. Kako joj se približavao kraj života, rekla mi je da osjeća kao da ništa nije postigla’, ispričala je legendarna zlica Cruella De Vil iz filma '101 dalmatinac'.

Zaključila je da danas jako dobro razumije svoje roditelje nakon što je saznala više o tome kako su tad živjeli: ‘Puno sam naučila u kakvoj su se situaciji nalazili i kako su bili ranjivi. Nažalost, nisu znali kakve posljedice to može ostaviti na njihovu djecu.’

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 01:59