KRALJICA POPA

MADONNA U TEL AVIVU Za dvije pjesme čekaju je čak dva milijuna eura: to je najskuplji nastup neke zvijezde u povijesti Eurosonga

    AUTOR:
    • Klara Rožman

  • OBJAVLJENO:
  • 17.05.2019. u 21:42

Singer Madonna speaks to guests after receiving the Advocate for Change award during the 30th annual GLAAD awards ceremony in New York City, New York, U.S., May 4, 2019. REUTERS/Eduardo Munoz
REUTERS

 

Dva su glavna pitanja na koja bi brojni ljubitelji Eurosonga ovih dana voljeli znati odgovore: tko će u subotu u velikoj eurovizijskoj završnici postati pobjednik 64. Eurosonga i gdje je, pobogu, Madonna koja sutra nastupa u show programu?

Dolazak 60-godišnje kraljice popa, koja će bez obzira na to tko pobijedio sigurno biti glavna zvijezda Eurosonga u Tel Avivu, tjednima se najavljuje. Live Nation Israel prvi je početkom godine najavio Madonnin nastup na Eurosongu, tvrdeći da će njezin performans biti “koliko povijesni toliko i histeričan”.

Da će jedna od najvećih svjetskih zvijezda u Izraelu nastupiti kao posebna gošća, potvrđeno je u travnju kada je grupacija Live Nation, koja se bavi organizacijom velikih koncertnih spektakla, objavila da je postignut dogovor između izraelske televizije KAN i menadžmenta američke pjevačice oko njezina nastupa u finalu Eurosonga 2019.

Ideju o nastupu pokrenula je sama šefica zabave koja će za nastup kraći od deset minuta, u kojem će izvesti dvije pjesme, dobiti 1,345 milijuna eura (deset milijuna kuna). Bit će to najskuplji nastup neke zvijezde u povijesti Eurosonga, a financira ga izraelsko-kanadski milijarder Sylvan Adams. Taj 59-godišnji biznismen prije tri godine preselio se sa svojom suprugom Margaret iz Kanade u Izrael.

On doista voli Izrael, i to nesebično pokazuje, pa je tako lani u tu zemlju doveo biciklističku utrku Giro d’Italia, što ga je stajalo 80 milijuna dolara.

Jedan od četvorice sinova utjecajnog kanadskog ulagača u nekretnine Marcela Adamsa (koji je preživio holokaust i nakon bijega u Kanadu osnovao tvrtku Iberville Developments), posebno je ponosan na to što je uspio privoliti Madonnu da zapjeva u Izraelu, zemlji u kojoj kraljicu zabave, u trenutku dok ovo pišemo, još uvijek nitko nije ugledao.

Dugo se otezalo i s potpisivanjem ugovora i izraelske televizije KAN, a prema pisanju izraelskog časopisa Wall, potpisi na ugovor nisu stavljeni jer se ispostavilo kako je u pitanju zahtjevan tehnički nastup koji stoji skoro 2 milijuna dolara, a ne 1,35 milijuna dolara kako se isprva mislilo.

Uz to, pojavile su se i komplikacije oko autorskih prava i pjesama koje bi trebale biti izvedene na Eurosongu. Wall piše da Madonna po novom više ne želi otpjevati pjesmu ‘Like a Prayer’, nego planira u Izraelu izvesti dvije pjesme s novog nosača zvuka ‘Madame X’.

No, svi Madonnini obožavatelji jučer popodne su mogli odahnuti, jer su iz televizije KAN potvrdili da je ugovor s pjevačicom napokon potpisan.

No, skandalima tu nije kraj, jer se Madonna zbog dolaska u Izrael našla na meti Rogera Watersa, jednog od osnivača benda Pink Floyd i njegovih istomišljenika koji su pjevačici poručili da ne smije nastupati u zemlji u kojoj se svakodnevno gaze ljudska prava.

“Nikad neću odustati zbog glazbe da bih zadovoljila nečije politikantske motive, niti ću prestati govoriti protiv povreda ljudskih prava gdje god da su te povrede počinjene. Srce mi se puni tugom kad god čujem o stradanju nevinih u ovoj regiji i o nasilju koje koristi političkim elitama dok zlorabe ovaj drevni sukob. Nadam se i molim se da ćemo se ubrzo osloboditi ovog užasnog ciklusa destrukcije i da ćemo pronaći put do mira”, odgovorila im je u izjavi za Reuters Madonna koja je u Tel Aviv, prema pisanju tamošnjih medija, stigla privatnim mlažnjakom Sylvana Adamsa.

Nakon slijetanja Madonna je brzo odvezena u hotel Dan gdje je zakupila cijeli kat i, prema pisanju izraelskih tabloida, zatražila da se u sobe dostavi svježe cvijeće. Očekuje se da će generalnu probu svog nastupa održati uživo pred publikom prije samog finala u subotu.

Uz američku zvijezdu, navodno je u Tel Avivu i 135 osoba zaduženih za njezin nastup, kao i 30 tona dodatne opreme. Madonninu će izvedbu pratiti 25 profesionalnih plesača, 40 pratećih pjevača, redatelj, koreograf i animator scenskog nastupa.

Modni sud stručnjaka o stajlingu natjecatelja

Ivan Alduk,  modni dizajner:

Postapokaliptički stil Islanđana nadmašuje sve ostale

 

Nema osobe koja se bavi nekim kreativnim zanimanjem, a da ne prati Eurosong. To je doista glazbeno i scenski jako zanimljiv festival koji nam svake godine u modnom smislu priušti nekoliko super izdanja, ali još više onih duhovitih, koje pamtimo čak i puno duže. Ove godine bih svakako izdvojio grupu Hatari s Islanda koja i vizualno i glazbeno nadmašuje sve ostalo. Izdvajaju se svojim postapokaliptičnim, sado-mazo izgledom i zastrašujućom rock-punk skladbom koja vas u tri minute doista zaintrigira.

Mislim da su izvrsni i osvježavajući! Prijestolnicu svjetske mode, Italiju, predstavlja talentirani pobjednik San Rema Mahmood koji doista živi talijanski dizajn i ima poseban stil izgrađen na Pradinoj estetici, u kojoj se pojavio na probama nastupa. Izgleda jako svježe i moderno, ima jako kvalitetan nastup u modnom, ali i glazbenom smislu, jer pjesma “Soldi” ne izlazi iz uha. Moram naglasiti da i hrvatski predstavnik Roko izgleda stvarno dobro na sceni i da ta sporna krila ipak privlače pažnju na njega, što uopće nije loše kad ste u konkurenciji s toliko zemalja. Neka se priča o vama, pa makar i o krilima, jer će zbog toga više ljudi obratiti pažnju i na nastup i skladbu.

 

 

 

 

 

Ivica Skoko, modni dizajner:

Eurosongu trebaju haljine od 50 metara i hologramska odijela

 

Eurosong je oduvijek bio zanimljiva platforma i za komercijalne i pomalo ekscentrične umjetnike, kako stasom, tako i glasom. Svima je zabavno komentirati scenski nastup i odjeću, odnosno styling natjecatelja. Smatram da on treba biti zabavan i scenski orijentiran jer to je show koji trpi sve. Kroz godine smo se uvjerili da nas netko iznenadi baš kada kažemo: “E, sada smo čuli i vidjeli sve!”.

Tako grandiozan show s toliko dugom tradicijom raznih zanimljivih glazbenih brojeva i beskrajno zabavnih outfita treba i dalje ostati kraljica genijalnog kiča i treša... Eurosong mora biti zabava. To nije mjesto gdje ćemo studiozno secirati tekstove i aranžmane te glazbenu produkciju. Ja želim da su svi neobični, drugačiji i zabavni, da lete po dvorani, izlaze iz klavira, imaju haljine duge 50 metara ili nastupaju u hologramskim odjelima.

 

Borut Mihalić, stilist:

Sado mazo i gothic može biti zanimljiv, ali i odbojan

Pogledao sam malo stylinge ovogodišnjih natjecatelja i, kao i uvijek, na Pjesmi Eurovizije doista ima svega, od poljskog koketiranja s etnom (i mi smo imali takve pokušaje), češkog color blockinga do leteće Australke. Eurosong je ultimativno mjesto kiča i campa u svim verzijama, od blage do hardcore priče kakvu ove godine imaju Islanđani. Ne znam o čemu pjevaju ti dečki, no tu je neki sado mazo, gothic fetiš koji će jednima biti zanimljiv, a druge će odbiti.

I kao suprotnost, Slovenci, koji imaju pristojnu pop-pjesmu, ali vrlo introvertan nastup. No, na priredbi koja traje više od 60 godina teško je iznenaditi, iako znamo da će svatko od natjecatelja i njihovih timova pokušati napraviti nešto novo, otići još korak dalje. Pa i hrvatski su predstavnici imali te neke varijante iznenađenja, skidanja plašteva i tome slično...

 

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo