POZAMAŠNA NAGODBA

MEDIJSKA KUĆA PLATILA GLUMICI SKORO 10 MILIJUNA DOLARA ZA ŠUTNJU Kolega sa serije prema njoj je bio neugodan, istraga otkrila niz propusta

 
Michael Weatherly i Eliza Dushku u seriji 'Bull'
 Profimedia, Planet

Glumica Eliza Dushku (‘Bring It On’, ‘Buffy the Vampire Slayer’, ‘Tru Calling’, ‘Bull’) potpisala je u ožujku 2017. ugovor za jednu od glavnih uloga u nekoliko epizoda CBS-ove nove serije ‘Bull’, koju gledatelji trenutno mogu pratiti na našim televizijama. No, ubrzo su shvatili da je žele zadržati kao stalnog glumačkog člana.

Njezin kolega koji je preuzeo glavnu ulogu u seriji, Michael Weatherly, prihvatio ju je u ekipu i sve se činilo sjajno. Producent i scenarist joj je ubrzo rekao da neće imati samo epizodnu ulogu, no tad su uslijedili komentari zbog kojih se osjećala vrlo neugodno. Weatherly je pred cijelom ekipom komentirao njezin izgled, nabacio je vic o silovanju i komentar oko seksa u troje.

Gotovo odmah nakon što ga je Dushku prozvala zbog neumjesnog ponašanja, dobila je otkaz iz serije. Bila je sigurna da je on zaslužan. Nakon što je obavila nekoliko razgovora s čelnicima CBS-a, kompanije je pristala isplatiti joj nagodbu od 9,5 milijuna dolara, koliko bi otprilike zaradila da je snimila četiri sezone serije, piše New York Times.

Detalji o ovom događaju isplivali su nakon što je ljetos CBS angažirao pravnu tvrtku da ispita optužbe za seksualno napastvovanje koje je protiv Leslieja Moonvesa, izvršnog direktora, podnio veći broj žena. U izvještaju koji je podnijela ta pravna tvrtka, a do kojeg su došli novinari New York Timesa, odvjetnici su zaključili da žalbe Elize Dushku ne samo da su bile pogrešno zavedene, nego i niz drugih problema u ‘rješavanju’ njezinih optužbi. Kad su ih suočili s pogreškama, kompanija se branila, i to na račun žrtava, stoji u izvještaju.

CBS je za New York Times potvrdio isplaćenu odštetu. U priopćenju mailom Weatherly se ispričao zbog ponašanja prema Dushku.

- Tijekom snimanja serije šalio sam se s dijelovima scenarija. Kad mi je Eliza rekla da joj moje izražavanje i humor nisu ugodni, prestrašio sam se da sam je uvrijedio i odmah sam se ispričao. Nakon što sam još razmislio o tome, shvatio sam da to što sam rekao nije bilo ni smiješno ni prikladno. Jako mi je žao zbog boli koju sam nanio Elizi.

Dushku prema nagodbi nakon isplate gotovo deset milijuna dolara nije smjela raspravljati o svojim iskustvima na snimanju serije.

Nagodba je dogovorena u siječnju, otprilike u isto vrijeme kad se razbuktao #MeToo pokret, tri mjeseca nakon prvih optužbi na račun Harveyja Weinsteina. Osam mjeseci nakon toga Dushku su ispitali odvjetnici koji su istraživali CBS. Rekla je da je sretna ima šansu pričati o svemu:

- Vi ste sve što imam u ovom trenutku. Moja je priča istinita i jako me pogodila, ali ne mogu pričati o tome.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 00:44