EUROSONG

Među favoritima model donjeg rublja, biseksualac i obožavatelj pokemona

Prema prognozama kladionicama, pobjeda u Tel Avivu pripast će Nizozemskoj, Rusiji, Švicarskoj ili Italiji. Hrvatska se, zasad,  ne spominje u krugu onih koji  kotiraju na šezdeset i četvrtom po redu natjecanju za pjesmu Eurovizije

Ako ćemo vjerovati kladionicama, bitka za pobjedu na 64. po redu Eurosongu, koji se ovog tjedna u Tel Avivu održava pod motom “Dare to dream” (usudi se sanjati), vodit će se između Nizozemske, Rusije, Švicarske i Italije.

Rusiju predstavlja Sergej Lazarev, eurovizijski povratnik (prije tri godine na Eurosongu u Stockholmu bio je trećeplasiran s pjesmom “You Are The Only One”, i to zahvaljujući glasovima publike, budući da mu te godine 21 od 41 člana stručnog žirija nije dao nijedan bod). Ovog puta do pobjede će probati doći s pjesmom “Scream”. Kazališni glumac (diplomirao je 2004. godine na čuvenoj moskovskoj akademiji MHAT). Glumio je Romea u Puškinovom kazalištu i dobio nagradu za najboljeg debitanta.

Rusiju predstavlja Sergej Lazarev, eurovizijski povratnik koji je prije tri godine bio u Stockholmu

Proveo je godinu dana nakon završetka studija u uspješnom mjuziklu “Lend Me A Tenor”, za što je dobio pet kazališnih nagrada) za Eurosong je spremio i upečatljiv scenski nastup, a njegovi brojni obožavatelji nadaju se da se u Izraelu uslijed žestokih eurovizijskih priprema neće ponoviti priča od prije mjesec dana kada je Sergej doslovno kolabirao na sceni.

Alessandro Mahmoud, poznatiji kao Mahmood, predstavljat će Italiju s autobiografskom pjesmom “Soldi”, koja je nastala je pod utjecajem R’n’B-ja. Njegovo umjetničko ime je igra riječi, Mahmood je kovanica Alessandrovog prezimena Mahmoud i engleske riječi za raspoloženje “mood”. Njome pjevač iskazuje svoju namjeru da ispriča vlastitu priču i progovori o stanju svoga duha. Mahmood sebe smatra čudakom. Opsesija pokemonima postala je dio njegovog umjetničkog izričaja, a njegova zvijezda vodilja je, kaže, Freddie Mercury.

Alessandro Mahmoud, poznatiji kao Mahmood, predstavljat će Italiju s autobiograf-skom pjesmom ‘Soldi’, koja je nastala je pod utjecajem R’n’B-ja

Sanremo

- Večer uoči Sanrema, festivala na kojem sam pobijedio, gledao sam film ‘Bohemian Rhapsody’ i plakao. To mi je dalo novu energiju i poticaj. Vjerujem da mi je donijelo i sreću - kaže glazbenik čiji je nepostojeći odnos s ocem tema i njegove eurovizijske pjesme “Soldi”, u kojoj svog oca pita jesu li novci bili uzrok raspada njihove obitelji.

Duncan Laurence prvi je Nizozemac u eurovizijskoj povijesti koji već tjednima vrlo visoko kotira na listama eurovizijskih kladionica. Bivši natjecatelj nizozemske inačice showa “The Voice” u Tel Avivu nastupa s pjesmom “Arcade”, a podršku će mu dati i njegov dečko. Duncan je biseksualac, a prije nekoliko godina je “izašao iz ormara”.

Duncan Laurence je poslije Douwea Boba drugi nizozemski eurovizijski predstavnik koji je objavio da je biseksualan. Već tjednima vrlo visoko kotira na kladionicama

Biseksualac

- To je nešto najbolje što sam učinio u životu. Ne da bih se zabavljao i s djevojkama i momcima i ne zbog toga što ne mogu odabrati... Naprotiv, moj izbor je jasan. Ja se zaljubljujem u osobu. I sretan sam što sam takvu osobu pronašao prije nekoliko mjeseci - rekao je Duncan, koji je poslije Douwea Boba drugi nizozemski eurovizijski predstavnik koji je objavio da je biseksualan. Kako bilo, jednako kao i Douwe, Duncan se u svojim spotovima ne suzdržava u pokazivanju svoga tijela.

Švicarac Lucca Hänni, koji na Eurosongu pjeva “She Got Me”, također previše ne voli suvišne krpice, a jedno vrijeme radio je kao model za muško donje rublje. Sebe opisuje kao osobu koja stoji s obje noge na zemlji, a najbolje ga relaksiraju šetnje s njegovom čivavom Nalom. Zahvaljujući dobroj atletskoj građi, sudjeluje u izazovnim emisijama kao npr. Ninja ratnici.

Švicarac Lucca Hänni sebe opisuje kao osobu koja stoji s obje noge na zemlji, a najbolje ga relaksiraju šetnje s čivavom

Australiju će ove godine predstavljati Kate Miller-Heidke s pjesmom “Zero Gravity”, a u skladu sa stihovima skladbe naočita plavuša će s pratećim vokalima pjevati na dugačkim savitljivim motkama i tako prkositi gravitaciji. Svoju pjesmu s elementima opere Kate je napisala prije dvije godine u suradnji sa suprugom Keirom Nuttallom, a govori o njezinoj unutarnjoj borbi protiv postporođajne depresije, nakon što je 2016. rodila sina Ernieja, kojem se, izjavila je njegova mama, “Zero Gravity” nimalo ne dopada.

Australiju će predstavljati Kate Miller-Heidke s pjesmom ‘Zero Gravity’

Crna Gora

Švedski predstavnik John Lundvik pjevat će “Too Late For Love”, s tim da je on ujedno i koautor pjesme “Bigger Than Us” koju će za Veliku Britaniju izvesti Michael Rice. Lundvika je kao dijete posvojila švedska obitelj koja je tada živjela u Londonu. Svoje biološke roditelje nikad nije upoznao, a s usvojenom obitelji u Engleskoj je živio do svoje šeste godine, kada se s njima preselio u Švedsku.

Što se tiče naših susjeda, Sloveniju u Tel Avivu predstavlja duo Zala Kralj & Gašper Šantl s pjesmom “Sebi”, koja se kao moderna numera jako dopada kritičarima u našoj regiji.

Sloveniju u Tel Avivu predstavlja duo Zala Kralj & Gašper Šantl s pjesmom ‘Sebi’ koja se dopada kritičarima u našoj regiji

Nevena Božović iz Srbije, baš poput Slovenaca, smjestila se na sredinu top liste kladionica s pjesmom “Kruna”, koja pjeva o simboličnoj borbi između dobra i zla. Tamara Todevska pjevat će “Proud” za Makedoniju, a ovo joj je četvrti nastup na Eurosongu.

Nevena Božović iz Srbije smjestila se na sredinu top liste kladionica s pjesmom ‘Kruna’

- ‘Proud’ je pjesma o jednakosti. O prihvaćanju sebe, voljenju sebe i slavljenju pravog sebe. Riječ je o tome da treba biti ponosan na sebe. Slavi ženstvenost i feminizam, ali se odnosi i na migrante, LGBT, odnosi se na sve koji se bore za jednakost. Ova pjesma je za svakog tko je bio omalovažavan zbog toga što jest - kazala je Tamara za eurosong.hr. Inače, ona je, prema kladionicama, također na sredini eurovizijske ljestvice.

Crna Gora na Eurosong je došla s grupom “D mol” i pjesmom “Heaven” čiji retro ugođaj, očito je, na kladionicama nije prepoznat, jer u trenutku dok ovo pišemo drže posljednja mjesta kladioničarske top ljestvice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 07:28