NASILNI PRODUCENT

NAJMOĆNIJI PRODUCENT HOLLYWOODA NAPASTOVAO I GWYNETH PALTROW I ANGELINU JOLIE 'Još sam bila dijete, bila sam prestravljena, zaštitio me Brad Pitt...'

 Mario Anzuoni/Mike Blake/Kevork Djansezian / Reuters

Kad je Gwyneth Paltrow imala 22 godine, dobila je ulogu koja će je lansirati među zvijezde. Filmski producent Harvey Weinstein angažirao ju je kao glavnu glumicu u adaptaciji romana Jane Austen ‘Emma’. Prije početka snimanja Weinstein ju je pozvao u svoj apartman u hotelu na Beverly Hillsu kako bi popričali o poslu. No, razgovor je završio tako da ju je producent zagrlio i predložio da produže do njegove sobe na masažu, ispričala je Paltrow i dodala da ga je odbila i pobjegla.

‘Bila sam dijete, bila sam prestravljena’, rekla je u intervjuu u kojem je prvi put javno progovorila o seksualnom zlostavljanju koje je doživjela od čovjeka koji joj je pomogao s karijerom i Oscarom, piše New York Times. Ona se povjerila svom tadašnjem dečku Bradu Pittu koji se sukobio s Weinsteinom, no producent ju je ipak upozorio da nikome više ne priča o događaju.

Slična su iskustva s producentom imale Rosanna Arquette, Judith Godrèche, pa i Angelina Jolie koja je rekla da joj se upucavao kasnih devedesetih na snimanju filma ‘Playing by Heart’, i to u njezinoj hotelskoj sobi, no odbila ga je. ‘Kad sam bila mlada, imala sam vrlo neugodno iskustvo s Harveyjem Weinsteinom. Od tad nikad više nisam radila s njim i upozoravala bih druge ako su se dogovorili za angažman. Takvo ponašanje prema ženama na bilo kojem polju, u bilo kojoj zemlji, je posve neprihvatljivo’, napisala je Jolie u emailu.

NY Times je prošli tjedan objavio detalje njegovih sudskih sporova, u kojima se zbog optužbi za seksualno zlostavljanje nagodio s barem osam žena. Radi se o najmanje tri desetljeća zlostavljanja i iskorištavanja pozicije, a do nedjelje navečer Weinstein je dobio otkaz. U utorak je The New Yorker objavio dodatne optužbe za seksualno zlostavljanje, ovaj put uključujući silovanje.

No, Timesu su se počele javljati i druge glumice, poput Gwyneth Paltrow, s pričama o zlostavljanju. Weinstein je očito na piku imao mlade djevojke koje su tek bile na putu postati slavne glumice. Više manje su sve prepričale isti scenarij. Weinstein ih je namamio u privatne apartmane pod izgovorom da će razgovarati o filmovima, scenarijima ili kampanjama za Oscara. Potom bi okrenuo razgovor i inicirao masaže, neprimjereno ih dirao, skidao se pa čak i eksplicitno nudio poslovne ugovore za seks.

Weinstein je preko odvjetnice demantirao sve optužbe.

Ono što najviše muči Hollywood je činjenica da je osim njega u cijelu priču bio upleten niz asistenata koji su dogovarali sastanke, rezervirali hotelske sobe, smirivali uzrujane djevojke… Njegovo je ponašanje navodno javna tajna u Hollywoodu. Najgore je bilo slabije poznatim glumicama koje se nisu ni usudile progovoriti iz straha da im nitko neće vjerovati. Katherine Kendall, koja je glumila u filmu ‘Swingers’, rekla je da ju je Weinstein gol ganjao po dnevnoj sobi. No, ‘da je nekome rekla, više nikad ne bi radili u toj industriji’ i mislila je da joj nitko neće vjerovati, rekla je nedavno.

Paltrow (45), koja danas više ne mora brinuti o svojoj glumačkoj karijeri, prisjetila se kako se osjećala nesigurno sa 22 godine kad joj je Weinstein ponudio ulogu. Putovala je u Los Angeles i primila od svoje agencije dopis s rasporedom na kojem je bio i sastanak s producentom zbog čega nije imala razloga sumnjati. Kad ju je Weinstein pokušao izmasirati i pozvao je u sobu, sjeća se da je odmah otišla i da se osjećala posve zaprepašteno. Brad Pitt mu je prišao na premijeri filma i rekao mu da više nikad nije taknuo Paltrow, što je glumac i potvrdio za Times.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 08:22