'SMOOTH CRIMINAL'

NAPOKON OTKRIVENA TAJNA SLAVNOG JACKSONOVOG NAGIBA Ni najbolji plesači ne mogu se nagnuti pod kutem od 45 stupnjeva, no sada znamo kako je to izvedeno

 
 Youtube

Poznati dio koreografije Michaela Jacksona iz pjesme 'Smooth Criminal' u kojem se on naginje više od 45 stupnjeva te tako, naizgled, prkosi gravitaciji, napokon je dobio znanstveno objašnjenje.

Zanimljiva poza prvi put je izvedena 1987. godine u video spotu koji je pratio pjesmu, no kralj popa ju je mnogo puta izveo i na koncertima uživo.

Mnogo obožavatelja pokušalo je imitirati popularnog pjevača, no to nikome nije uspjelo.

Neurokirurg Nishant Yagnick, inače dugogodišnji Jacksonov obožavatelj, i još trojica njegovih kolega sada su napokon otkrili kako je to izvedeno.

Ustanovili su da i najbolji plesači uspiju postići nagib od 25 do 30 stupnjeva. Tijekom tog pokreta, naprezanje se iz mišića kralježnice pomiče na Ahilovu tetivu, objasnili su znanstvenici u studiji objavljenoj u časopisu Journal od Neuroscience: Spine.

'Moguć je određeni stupanj prednjeg nagiba iz gležnja dok zadržavate kralježnicu ravnom. Osim ako ste Michael Jackson koji je izveo nagib od čak 45 stupnjeva koji se čini posve nevjerojatnim.'

Pa kako je to onda Jackson uspio? Patent nazvan njegovim imenom otkriva tajnu.

Kralj popa dizajnirao je posebne cipele s trokutastim dodatkom na peti kojom bi se zakačio za kuku koja se izdigla iz pozornice trenutak prije slavnog pokreta.

To je Jacksonu omogućivalo da se nagne pod tolikom nagibom a da ne padne. No znanstvenici kažu da su i bez ovog trika Jacksonove fizičke mogućnosti bile vrlo impresivne.

'Taj je pokret vrlo teško izvesti čak i kad imate pomoć posebnih cipela te zahtijeva vrlo jake mišiće nogu i kralježnice. Bio to trik ili ne, pokreti Michaela Jacksona poljuljali su naše dosadašnje razumijevanje vrsta i mehanizama ozljeda kralježnice. Osim toga, otkako je Jackson predstavio svoj slavni ples, plesači diljem svijeta počeli su skakati, rastezati se i okretati više i brže nego ikad prije', napisali su znanstvenici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 07:28