NIJE PRVI PUT

NOVI SKANDAL U HOLLYWOODU: PROSLAVLJENI OSKAROVAC OPTUŽEN ZA SILOVANJE! Optužile ga četiri žene: Natjerao me da ga oralno zadovoljim, potom me silovao

Paul Haggis
 Lucas Jackson / REUTERS

Građanska tužba u kojoj je publicistkinja Haleigh Breest optužila Oscarom nagrađenog kanadskog redatelj Paula Haggisa (Crash, In the Valley of Elah) da ju je silovao motivirala je još tri žene da istupe sa sličnim optužbama na račun proslavljenog redatelja i scenarista, piše The Hollywood Reporter.

Jedna od tri žene rekla je da ju je Haggis pokušao seksualno napastovati. "Moram biti u tebi", navodno joj je rekao Haggis prije nego što je žena uspjela pobjeći. Druga je žena rekla da ju je redatelj natjerao da ga oralno zadovolji te da ju je nakon toga silovao. Treća je žena rekla da joj je Haggis pritisnuo ruke te da ju je na silu ljubio na ulici. Kada je pokušala ući u taksi, Haggis je ušao za njom te mu je pobjegla tek kasnije.

Haggisova odvjetnica Christine Lepera rekla je da scenarist i redatelj nije nikoga silovao.

Te su tri žene s The Associated Pressom razgovarale pod uvjetom anonimnosti te su detaljno opisale što su doživjele između 1996 do 2015. godine. Žene su u trenucima kada su se sastajale sa Haggisom bile na počecima svojih karijera. Redatelj ih je tada zvao na sastanke kako bi tobože pričali o poslu. Kada bi se našli, što je najčešće bilo u privatnom ili poluprivatnom okruženju, Haggis bi ih pokušao ljubiti. Dvije od tri žene su mu se suprotstavile, no to ga je samo razbjesnilo.

Žena koja ga je optužila za silovanje rekla je da je radila kao publicistkinja za televizijsku seriju koju je 1996. producirao Haggis te da ju je kanadski redatelj napao nakon što ju je pozvao u svoj ured da pregledaju fotografije sa snimanja.

"Mislila sam da je to malo čudno, ali sam pristala. On je bio šef svih šefova. Nisam htjela reći ne", rekla je žena te dodala da nikoga nije bilo u uredu kada je Haggis došao. "Počeo me ljubiti čim je ušao u prostoriju. Ja sam ustuknula. On me prostrijelio pogledom te ponovno krenuo na mene. Zbilja se usprotivila. Pitao me želim li nastaviti raditi. Naposljetku je nasrnuo na mene. Obamrla sam. Nisam znala što napraviti."

Žena je rekla da ju je Haggis natjerao da ga oralno zadovolji te da ju je poslije gurnuo na pod i silovao.

Kada je sutradan došla na posao, žena se toliko bojala Haggisa da je zamolila prijateljicu da dođe s njom na posao. Njezino je svjedočanstvo potvrdila prijateljica koja je rekla da je žena koja tereti Haggisa za silovanje izgubila na težini te da je djelovala kao da je u depresiji. Kada ju je prijateljica pitala što se dogodilo, optužiteljica joj je rekla što se dogodilo.

Žena je rekla da je razmišljala o tome da nazove policiju, ali da se bojala da joj nitko ne bi povjerovao te da bi joj Haggis mogao uništiti karijeru. "Moć, srdžba, financije. Osjećate se kao da se s tim ne možete mjeriti", rekla je žena te dodala da su je pokret #MeToo i tužba koju je podnijela Haleigh Breest inspirirale da istupi.

Druge dvije žene koje su razgovarale s The Associated Pressom su rekle da ih je Haggis napao u svom uredu te na ulici prije nego što su mu uspjele pobjeći. Haggis je obje žene pokušao na silu poljubiti. Prvi incident se dogodio prije nekih osam godina dok se drugi dogodio prije tri godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 21:58