IZNENADIO SVE

ODLUKA KOJU JE DONIO PRIJE SMRTI SAMO DOKAZUJE KAKVA JE LJUDINA BIO JONES Utemeljitelj Monty Pythona darovao mozak institutu koji istražuje demenciju

Terry Jones
 MediaPunch / BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia

Terry Jones, koji je preminuo prošli utorak u dobi od 77 godina, darovao je svoj mozak istraživačima demencije, točnije Institutu za neurologiju, koji je dio sveučilišta University College London (UCL) - ovu informaciju Sunday Telegraphu potvrdila je glumčeva obitelj, a vijest je prenio portal Wenn.

Naime, utemeljitelj slavne komičarske skupine Monty Python upravo se ondje liječio nakon što mu je 2015. godine dijagnosticirana frontotemporalna demencija.

Kako su objavili strani mediji, Jones se nakon razgovora s liječnikom i obitelji registrirao kao darivatelj, a nedugo poslije smrti podvrgnut je proceduri uklanjanja organa.

- Količina informacija koje smo dobili proučavajući ljudski mozak je fenomenalna. Pomoću najnovije tehnologije sad možemo učiti o onome što se događa u pojedinim stanicama. Također, neka moždana tkiva iz banke sveučilišta University College London šalju se širom svijeta kako bi ih proučavali i drugi istraživači - izjavio je profesor Thomas Warner, ravnatelj UCL-ove banke.

Inače, Jones je prve simptome demencije počeo pokazivati 2014. kad se nije mogao sjetiti teksta za nastupe Monty Pythona.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 20:10