ASLI ENVER

ONA JE ZVIJEZDA NAJGLEDANIJE SERIJE NA DOMAĆIM KANALIMA Dugonoga ljepotica briljira iako pati od disleksije: 'Volim čitati, ali strašno se mučim...'

Sudeći prema prvim pokazateljima, nova turska uspješnica, serija ‘Istanbulska nevjesta’ koja se od početka ovog tjedna prikazuje na Novoj TV, i u Hrvatskoj će postati pravi televizijski hit. Naime, već je prva epizoda ostvarila odlične rezultate gledanosti. Uz ovu dugo očekivanu seriju u ponedjeljak je bilo više od 690.000 gledatelja, a uz ostvaren udio u gledanosti od 40,2 posto, ova serija zauzela je mjesto najgledanijeg programa dana na svim televizijama.

Priča o epskoj ljubavi Faruka (Özcan Deniz) i Sureje (Asli Enver) snimljena je prema istinitom događaju, a glavne likove utjelovljuju turski glumci Özcan Deniz, koji je hrvatskoj publici poznat po ulogama u serijama ‘Sudbina’ i ‘Crna ruža’, te zvijezda serije ‘Ponovno rođen’, Asli Enver.

U ‘Istanbulskoj nevjesti’ skroman život lijepe i dobrodušne Sureje, darovite glazbenice koja živi sa svojom tetom, jedinom živom rođakinjom, zauvijek se mijenja kada se zaljubi u Faruka Borana, bogatog i zgodnog poslovnog čovjeka čija je obitelj jedna je od najstarijih i najbogatijih plemićkih obitelji u Turskoj. Njihova ljubav, koja prkosi običajima sredina iz kojih potiču, podleći će brojnim iskušenjima, sve dok istanbulska nevjesta ne bude potpuno rastrgana između tradicije i modernog svijeta...

Nekoć stidljiva

Studio posredstvom Nove TV ekskluzivno donosi razgovor sa zvijezdom serije Asli Enver, koji je s glumicom (rođenom u Londonu, koja je u Tursku došla kao 12-godišnjakinja) vodila Hakan Gence. Asli je u razgovoru otkrila mnoge pojedinosti vezane uz snimanje serije, ali je progovorila i o detaljima svog privatnog života, kao i o svojoj ljubavnoj vezi s naočitim glazbenikom Muratom Bozom.

- Kad smo zadnji put razgovarali, bili ste vrlo staloženi, a danas preda mnom sjedi žena koja cvrkuće kao slavuj… Što se promijenilo?

- Nekoć sam bila mnogo stidljivija i povučenija. Bila sam opuštena s prijateljima. Tada me mučilo kako ću izgledati. S vremenom sam valjda shvatila da me to zapravo ne bi trebalo mučiti. Trebaš prihvatiti kakav si u stvarnosti. Možda sam u tridesetima ušla u opuštenije razdoblje.

- Koliko je ljubav utjecala na tu promjenu?

- Sreća razgali čovjekovu dušu i da mu samopouzdanje. I ljubav je nešto što hrani samopouzdanje.

- Kad smo kod toga, u ponedjeljak smo se probudili uz vijest o prekidu vaše veze s Muratom Bozom...

- Dobro jutro!

- Koji je zadnji status?

- Zajedno smo godinu dana i vrlo nam je lijepo. I mi smo se to jutro probudili uz tu vijest. Prvo smo pogledali novine, a onda jedno drugo i nasmiješili se... Kad vidite neistinu o sebi, malo se rastužite, no tu nema pomoći.

Njezin Murat

- Čime vas je Murat Boz oborio s nogu?

- Murat je najskromniji čovjek i najveći dobrotvor kojeg sam ikada upoznala. To su vrlo dragocjene osobine.

- U vašoj novoj seriji ‘Istanbulska nevjesta’ u život para upleće se obitelj i sve se mijenja. Kako je s obiteljima u vašoj vezi?

- Možda zvuči kao klišej, no mama i ja smo stvarno poput dvije bliske prijateljice. I mama i sestra jako vole Murata.

- Kažu da je Murat Boz neke od svojih pjesama napisao vama. Što je istina?

- Postoji pjesma koju mi je napisao za rođendan. To je najljepši dar koji sam ikada dobila. Uopće to nisam očekivala. Mislila sam da radi u studiju, a on je napisao cijelu pjesmu i snimio spot.

- Kako gledate na brak?

- U budućnosti samu sebe vidim kao majku.

- U seriji ‘Istanbulska nevjesta’ kao i u kino filmu ‘Druga strana’ (Öteki Taraf) koji se uskoro počinje prikazivati imate glavnu ulogu uz Ozcana Deniza. Kako ste se vas dvoje spojili?

- On je inicirao naš susret, jer me htio upoznati i reći mi više o scenariju za kino film ‘Druga strana’. Govorio je tako uvjerljivo, da me se ta priča u žanru trilera jako dojmila. Na drugom susretu govorio mi je i o ‘Istanbulskoj nevjesti’. Pitao je pjevam li. Rekla sam mu da pjevam za sebe, ali ne pred ljudima. Onda sam saznala da je redateljica Zejnep Gunaj Tan i pomislila kako bi me i tako pozvala ako je uloga prikladna za mene. Nakon nekog vremena Zejnep me nazvala i poslala mi scenarij.

- Sviđa li vam se lik koji glumite?

- U početku mi je Sureja djelovala pasivno. No poslije mi je Zejnep rekla da pročitam scenarij iz drugog kuta, objasnivši mi da je Sureja zapravo čvrst karakter. Primijetila sam da stvarno jest. Sureja nije lik koji se da gaziti, što je više upoznajem sve mi se više sviđa. Ona je žena koja u sebi nosi vrckavost, djeluje kao da dolazi iz nekog starog turskog filma. Može biti smiješna ako i ne čini ništa smiješno. Naravno, vrlo je dirljivo bilo i to što je serija temeljena na stvarnoj priči.

- Sureja zbog voljenog muškarca napušta grad u kojem živi, s njim odlazi u Bursu i ondje se susreće s pritiskom obitelji muškarca u kojeg je zaljubljena. Biste li vi zbog ljubavi ostavili sve i napustili grad?

Obitelj

- Boran je uporan muškarac koji ne odustaje od Sureje. To je nešto na što žene padaju. Žena zahvaljujući svojoj prirodi odlazi s njim. I ja bih otišla da je muškarac s kojim sam tako odlučan. I Sureja je otišla...

- U promotivnim materijalima za seriju vidjeli smo vas kako pjevate. Je li vam Murat Boz pomogao da vježbate pjevanje, kao što govore dobro upućeni ljudi?

- Prvo sam vježbala s Gurselom Čelikom uz pratnju klavira. Onda je snimao ono što sam otpjevala. Murat je pomogao u jednom segmentu.

- Iz kakve obitelji dolazite?

- Moj je otac bio ciparski Turčin. Kad se na Cipru situacija zahuktala, baka je šila uniforme za englesku vojsku. Onda su je Englezi pozvali u Englesku. Otišla je u London sa šestero djece. A što se mame tiče, ona je kći jedinica jedne istanbulske obitelji... Kad je završila školu, otišla je u London učiti jezik i ondje je upoznala tatu. Rodila se velika ljubav.

Mama se potom vratila u Tursku. Kakva ljubav... Slušala je arabeske: Ferdija Tajfura, Orhana Gendžebaja... Naravno, i tata je slušao tu glazbu. Na kraju tata nije izdržao i došao je k mami u Tursku. Moj tata je prije mame imao jedan brak i iz tog braka ima troje djece. Zbog toga se djed protivio njihovu vjenčanju.

Čak nije došao ni na svadbu. Nakon toga se mama preselila u London. Tata je puno radio i financijski osiguravao obitelj. U to doba smo ja i moja braća došli na svijet. Troje nas je. Nakon svega, u Tursku smo se vratili zbog obrazovanja i osjećaja pripadanja... Tata je zbog posla stalno putovao, pa su se nakon nekog vremena moji roditelji udaljili i rastali. Ja sam ostala živjeti s mamom.

Ta promjena je meni u početku bila vrlo teška. Imala sam samo dvanaest godina. Odjednom smo došli u Tursku, meni tada nepoznatu zemlju, a ja nisam ništa znala. Nisam znala čitati i pisati. Dok smo razmišljale što ćemo, mama me odlučila upisati u školu Muždat Gezen. Sjećam se da su mi ondje sva djeca bila bliska. Nakon tjedan dana znala sam da tu želim i ostati.

- Kažu da patite od disleksije, je li to istina?

- Da.

- Kako čitate scenarije?

- Čitam ih podcrtavajući olovkom. Čak i kad čitam nešto na tabletu, moram to podcrtavati. To je jako teško! Katkad na tabletu uključim zvučnu reprodukciju, no tonalitet je uvijek isti pa ne dobivam osjećaje. Volim čitati biografije, ali jako se mučim. Kako bih to nadoknadila, gledam puno dokumentaraca.

Polica s knjigama

- Zar ni jednu knjigu niste pročitali od početka do kraja?

- Imam policu s knjigama, da je vidiš, pomislio bi da sam najnačitanija osoba na svijetu. Tako zavidim ljudima koji čitaju i potom razgovaraju o knjigama...

- Koji je vaš najveći porok?

- Jelo. Jako mi je teško truditi se obuzdati. Divim se ljudima koji jedu i ne debljaju se.

- Kako glasi najveća poznata neistina o vama?

- Da sam visoka 1,75 centimetara. Zapravo sam deset centimetara niža. Razlog tomu je što moji partneri na ekranima uglavnom nisu vrlo visoki i krupni. Zbog toga pokraj njih i ja izgledam višom.

- Koje su vaše najveće mane?

- Prvo, moja naivnost. Ljudima vjerujem gotovo naivno. Onda, dijeta. Mrzim prvi tjedan dijete. A nemam ni osjećaj za snalaženje u prostoru. Da deset puta odem na isto mjesto, ne bih ga pronašla. Da završimo niz: grozna sam s tehnologijom. Antitalent.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 22:31