DIAHANN CARROLL

OPROŠTAJ OD ZLE DOMINIQUE Zvijezda 'Dinastije' preminula u 85. godini; Osvojila je niz nagrada i utrla put mnogim tamnoputim glumicama

 
Diahann Carroll
 REUTERS

Zvijezda legendarne serije “Dinastija”, Diahann Carroll, preminula je u 85. godini. Glumica se godinama borila s rakom dojke, a umrla je u svom domu u Los Angelesu, potvrdila je njezina obitelj.

Carroll je bila prva Afroamerikanka koja je dobila prestižnu nagradu Tony za mjuzikl “No Strings” 1962., a karijeru je počela s 19 godina u filmu “Carmen Jones”, a onda je uslijedila i nominacija za Oscara 1975. godine za film “Claudine”. No kako je napisala u svojoj autobiografiji, cijelog svog života borila se s rasizmom, posebice u Hollywoodu. Slavu je u SAD-u stekla glumeći naslovnu ulogu u sitcomu “Julia” koji se emitirao 60-ih.

Model za Barbie

Bio je to prvi američki sitcom u kojem se radnja odvijala oko Afroamerikanke. Carroll je igrala Juliju Baker, bolničarku čiji muž je poginuo u Vijetnamu, a za tu je ulogu osvojila 1969. i Zlatni Globus.

American actress, singer and fashion model Diahann Carroll, UK, 18th January 1965. (Photo by Terry Fincher/Daily Express/Hulton Archive/Getty Images)
Getty Images
Diahann Carroll

Rođena je u njujorškom Harlemu i s 15 godina počela se baviti manekenstvom. Prema nekim napisima, upravo je Carroll bila model po kojem je napravljena prva tamnoputa Barbie lutka.

Zvijezda 'Dinastije'

Našoj televizijskoj publici mahom je poznata po ulozi Dominique Deveraux u seriji “Dinastija” u kojoj je glumila od 1984. do 1987. godine. Njezin lik Dominique je polusestra milijardera Blakea Carringtona i ujedno vrsna spletkarošica dostojna parirati liku Alexis Colby koju je glumila legendarna Joan Collins.

- Nikada nisam igrala ulogu koju ljudi toliko mrze. I to mi se jako sviđa jer mislim da manjine u našem društvu iz opreza često dobivaju uloge pozitivnih likova, a ja ne želim glumiti dragu osobu - rekla je u intervjuu 1984. godine.

Carroll se udavala čak četiri puta, a bila je zaručena i za televizijskog voditelja Davida Frosta za kojeg je rekla da je “najbolje što joj se dogodilo u životu”. Ima jednu kćer, Suzanne Kay, novinarku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 06:14