NEGATIVAN PUBLICITET

PLEMENITI PROJEKT MEGHAN MARKLE U PROBLEMIMA? Džamija u koju je smještena njezina humanitarna organizacija pružala je utočište teroristima

 
 Profimedia, Allpix Press, Newscom / Chris J Ratcliffe/Getty Images

Humanitarna organizacija koju podržava odnedavna članica britanske kraljevske obitelji Meghan Markle, smještena je u okviru džamije koju sad povezuju s osumnjičenima za terorističke napade. Muslimanski centar za kulturno naslijeđe Al Manaar (Al Manaar Muslim Cultural Heritage Centre) navodno ima veze sa 19 islamističkih ekstremista, uključujući Jihadi Johna.

Vojvotkinja od Sussexa sudjelovala je u izradi i promociji kuharice u okviru zajedničke kuhinje za žrtve požara Grenfell nebodera u Londonu, Hubb Community Kitchen, koja je smještena u spornoj džamiji. Požar je izbio u lipnju 2017., a poginulo je više od 70 ljudi.

Međutim, Telegraph piše da je jedan od imama džamije nedaleko od Grenfell Towera rekao da žene koje slušaju glazbu, riskiraju postati striptizete. Imam Samer Darwish također je rekao da žene ne bi trebale moliti u periodu dok imaju menstruaciju niti bi trebale plakati na groblju.

LONDON, ENGLAND - FEBRUARY 18:  Muslim men pray in the prayer room at Al Manaar mosque on Visit My Mosque Day on February 18, 2018 in London, England. Visit My Mosque Day is a national initiative where over 200 mosques across the United Kingdom hold open days to welcome in their neighbours of all faiths and none. The Al Manaar mosque is located near to Grenfell tower and played a leading role in responding to the Grenfell Tower fire tragedy.  (Photo by Chris J Ratcliffe/Getty Images)
Chris J Ratcliffe/Getty Images / Getty Images
Džamija Al Manaar

Ovakva je retorika u suprotnosti s onime za što se vojvotkinja zalaže. Otpočetka je dala jasno do znanja da cijeni feminističke vrijednosti, a ona i princ Harry su u svom humanitarnom radu fokus odlučili staviti upravo na udruge koje se bave osnaživanjem žena.

Vjeruje se i da su takozvani ‘džihadistički Beatlesi’, Choukri Ellekhlifi, Alexanda Kotey i Aine Davis, posjećivali tu džamiju u Londonu. Oni su bili uključeni u terorističke aktivnosti i jedni su od najzloglasnijih imena. Vođa im je bio Jihadi John, pravog imena Mohammed Emwazi koji je ubijen prije tri godine u Siriji. Grupa se nalazi iza ubojstava američkih novinara Jamesa Foleyja i Stevena Sotloffa, humanitaraca Davida Hainesa i Alana Henninga, te humanitarca i ratnog veterana Petera Kassiga.

Islamist militant Mohammed Emwazi, identified as Jihadi John, was a member of a network in contact with one of the men convicted of trying to bomb the British capital's underground railway in 2005, according to the government. The man dubbed by British media
Profimedia, Newscom
Jihadi John (Mohammed Emwazi)

Istraživanje koje je provela neokonzervativna grupa Henry Jackson Society pokazalo je da su vojvotkinju loše savjetovali kad je u pitanju povezanost s džamijom. ‘Ovo nije jedan ili dva izolirana slučaja, nego se radi o 19 osoba’, rekao je direktor grupe, a prenosi Daily Mail.

Glasnogovornik džamije rekao je za lokalne novine da muslimanski centar službeno odbacuje bilo kakvu povezanost s navedenim imenima i osuđuje ekstremizam i terorizam.

Britain's Meghan, Duchess of Sussex visits the Hubb Community Kitchen to see how funds raised by the 'Together: Our Community' cookbook are making a difference at Al Manaar, in London, Britain, November 21, 2018. Chris Jackson/Pool via REUTERS
Chris Jackson / REUTERS
Vojvotkinja od Sussexa u posjeti zajedničkoj kuhinji, Hubb Community Kitchen

Kuharica, za koju je Meghan Markle napisala predgovor, skuplja recepte žena koje su živjele u Grenfellu i okolici u svrhu boljeg povezivanja i jačanja zajedništva. Knjiga je hit na Amazonu, u dva mjeseca je prodana u 40.000 primjeraka samo u Velikoj Britaniji, a to se vjerojatno može zahvaliti vojvotkinji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 16:25